Genel Editörün Seçtikleri Sağlık

Ağız ve Diş Eti Rahatsızlıklarına Doğal Çözümler

diş eti rahatsızlığı

Ağız kokusu dişlere yeterince bakım yapılmaması ve sindirim sistemindeki rahatsızlıklardan kaynaklanır. Diş taşlarında üreyen bakteriler; diş etlerinde yumuşama, kızarıklık ve kanamalara yol açar. Diş eti hastalığı kan yoluyla diğer organlara ulaşıp mide, böbrek, eklem, bağırsak, kulak iltihabı, alerji, baş ağrısı, halsizlik ve  kalp hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Bu açıdan ağız ve diş eti sağlığı son derece önemlidir. Aşağıda size ağız ve diş eti rahatsızlıklarına doğal çözümler içeren bilgiler verdik.

Ağız içi yaralarının tedavisi için 125 ml sıcak suya yarım tatlı kaşığı deniz suyu ekleyerek iyice karıştırın. Günde birkaç defa bu karışımla gargara yapın.

meyan kökü

 

Meyan kökü aftların tedavisinde kullanılır. Meyan kökü vücudumuzun koruyucu mukus salgılamasını ve mukus zarlarının iyileşmesini sağlar, aftlara sebep olan mikroorganizmalarla mücadele eder. Ağız içi yararla mürrüsafi de sürebilirsiniz.

 

mürrüsafiMürrüsafi gargarası diş eti sağlığınız için birebir. 125 ml sıcak su, ¼ tatlı kaşığı deniz tuzu ve ¼ tatlı kaşığı mürrüsafi bitki özünü karıştırarak gargara suyunuzu hazırlayın. Günde iki defa dişlerinizi fırçalayıp diş ipiyle temizledikten sonra 60 ml suyla gargara yapın. Mürrüsafi ağızdaki zararlı bakterileri öldürerek  diş eti dokusunu korur.

Aft oluşumunda turunçgiller, domates, ananas ve sirke gibi asitli yiyecekler sebep olabilir. Ağzınızda aft çıkmadan önce neler yediğinize dikkat edin.

 

ada çayıDiş eti rahatsızlıklarında adaçayı ve deniz tuzuyla gargara yapabilirsiniz. Adaçayı ve deniz tuzu iltihap kurutucu, antiseptik özellikleri sayesinde yaralar iyileşir, sıkıştırıcı nitelikleri sayesinde diş etleri sertleşir. Bunun için şunu uygulayabilirisiniz: İhtiyacımız olan şeyler; 250 ml kaynar su, 2 tatlı kaşığı kuru adaçayı, ½  tatlı kaşığı deniz tuzu. Adaçayının üzerine kaynar su ilave edin, kapağını kapatıp 15 dakika demlendirin. Süzdükten sonra deniz tuzunu ilave edin ve ılıyana kadar bekleyin. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra 60 ml solüsyonla gargara yapın. Kalan sıvıyı iki gün içinde tüketin.

Deniz tuzu diş eti sağlığınız için çok önemli. Bir tatlı kaşığının sekizde biri kadar deniz tuzunu 60 ml ılık suyla karıştırın. Dişlerinizi fırçalayıp diş ipiyle aralarını temizledikten sonra bu karışımla gargara yapın. Deniz tuzu hafif bir antiseptiktir, diş etlerini sıkılaştırır, sağlıklı tutar.

Ağız kokusuna neden olan etkenlerden biri bağırsak tembelliğidir. Sindirim sisteminizi formda tutmak için taze meyve ve sebzeler ile işlenmemiş tahıllardan oluşan, lif yönünden zengin besinleri tercih edin. Vücudunuzun susuz kalmamasına da dikkat edin.

diş ipi kullanımı

Ağız bakımına özen göstermezseniz ağız kokusuna sebep olan yiyecek atıklarından kurtulamazsınız. Dişlerinizi fırçalamanın yanında dilinizi de fırçalamalısınız. Günde iki defa diş fırçalamalı, diş ipi kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.

 

karbonat

Ağız kokusunu yok etmek için karbonattan faydalanın. Bir tatlı kaşığı karbonatı avucunuza dökün ve diş fırçanızı bu karbonata bulayın. İsterseniz karbonatı diş macunuyla da bulayabilirsiniz.

 

Rezene ve anason tohumundan bir miktar çiğneyerek nefesinizi ferahlatın.rezene

Nane ve güvercin ağacı özünden hazırlayacağınız ağız suyu ile nefesinizi ferahlatın. Bunun için 1 tatlı kaşığı güvercin ağacı özü, ½ tatlı kaşığı bitkisel gliserin,  3 damla nane esansiyel yağı, 125 ml su gerekir. Bu malzemeleri bir kap içinde karıştırıp kuvvetli çalkalayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra veya istediğiniz zaman ağzınızı bu sıvıyla çalkalayın. Eczane ve marketlerde satılan ağız suyu karışımlarından uzak durun. Onların içindeki alkol, ağzınızın içindeki mukus salgılayan dokuyu kurutarak daha fazla ağız kokusuna neden olur.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap