Büyük düşünme sistematik bir çaba gerektirir. Düşüncelerimizi kontrol ettiğimizi düşünürüz ancak çoğu zaman kontrol edemeyiz, düşüncelerimiz bizden bağımsız olarak gelişir. İlginç olan şudur ki; çoğu insan bilinçaltının kendisinden bağımsız olarak çalıştığının farkında bile değildir.
Kafamızın içinde bazı düşünceler dönüp durur. Kimi zaman patronumuzla, kimi zaman da bir komşumuzla sürekli olarak didişip dururuz.
Yaşamış olduğumuz olumsuzluklar sürekli olarak başımıza bir olumsuzluğun geleceğini düşündürür ve karamsarlıktan kurtulamayız. Bu kısır döngü hayatımızı olumsuz etkiler. Oysa hayatımızı istediğimiz gibi yönlendirebilmemiz için düşüncelerimizi kontrol altına almayı ve büyük düşünmeyi öğrenmeliyiz.
Düşüncelerimizi kontrol altına alma yöntemleri:
Olumlu düşünün: Başarılı insanların ortak özelliklerini gözlemlediğimizde bu insanların olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirdiklerini görmekteyiz. Başarısız insanlar ise her konuda olumsuz düşünürler ve karamsarlığı alışkanlık haline getirmişlerdir. Başarılı olmak istiyorsak olumsuz düşünceleri hayatımızdan çıkarıp atabilmeliyiz.
Olaylar karşısında tepkilerinizi kontrol altına alın: İnsanız ve doğal olarak başımıza pek çok olumsuz olay gelebilir. Başımıza gelmesi muhtemel olayların olumsuz etkilerinden en az şekilde etkilenmemiz için düşüncelerimizi olumlu yönlere kaydırarak ruh sağlığımızı korumalıyız.
Yeniden çerçeveleme becerisini geliştirin: Olaylara farklı bakış açısıyla bakabilme yeteneğini kazanmak ciddi bir kazanımdır. Örneğin; sınavda düşük not alan bir öğrenci,’ başarısız oldum’ gibi bir yorumlamaya gitmek yerine, ‘başarı yolunda bir basamak daha ilerlemiş oldum’ gibi bir yorum getirerek sınavdan almış olduğu düşük notun etkisini kendi lehine bir yorumla kendisine faydalı hale getirebilir.
Olumsuz kelimeleri hayatınızdan çıkarın: ‘Yapamam’, ‘imkansız’, ‘çok zor’ gibi sizleri sınırlayan kelimeleri hayatınızdan çıkarın ve bunu yerine; ‘yaparım’, ’imkansız diye bir şey yoktur’, ‘her şeyin kolay bir yolu vardır’ gibi sizleri motive edecek kelimeleri kullanmayı alışkanlık haline getirin.
Düşünceleriniz büyük olsun: Düşünceleriniz ne kadar yükseği hedefliyorsa, ulaşacağınız hedef de o kadar yüksek olur. Küçük hedeflerle yetinmeyin, her zaman yüksek hedefleriniz olsun.
Büyük düşünen insanlarla beraber olun: Büyük düşünen ve başarılı olan insanlarla beraber olun. Büyük düşünmek bulaşıcıdır. Amacınıza uygun olan insanlarla tanışın.
Fikir çatışmalarından uzak durun: Kararsızlık, insan beyninin enerjisini ve gücünü tüketir. Beyninizdeki düşünce çatışmalarını engellemelisiniz ve neyi düşüneceğinize karar vermelisiniz. Karar verdiğiniz düşünceye odaklanmalısınız.
Düşüncelerin insanları programladığının farkında olun: Geçmişte yaşadığınız olaylar ve beyninizden geçen düşünceler sizleri başarı veya başarısız odaklı olarak programlar. Çevrenizdeki insanlar da sizleri olumlu veya olumsuz anlamda programlamış olabilir. Olumsuz düşüncelerden kurtulmanın en etkili yolu kendinizle olumlu bir iç iletişim kurmaktan ve beyni başarıya programlamaktan geçmektedir.