Sitemizde zaman zaman eğitim öğretim ile ilgili kitap tanıtımları yapmaya çalışmaktayız. Eğitim öğretim konusu çok geniş bir konu olduğu için bu konuda söylenecek sözler de sınırlı değildir. Biz daha ziyade öğretmen ve öğrencilerimize bir fikir verebileceğini ve faydalı olabileceğini düşündüğümüz kitapları tanıtmaya çalışıyoruz.
Bu anlamda yararlı olabileceğini düşündüğümüz kitaplardan birisi de John Holt’un Çocuklar Neden Başarısız Olur isimli kitabıdır. Günlüklerden oluşmakta olan ve samimi bir dille yazılan kitap yazarın kendi deneyimlerinden yola çıkarak eğitimin sorunlarına çözümler bulmaya çalıştığı harika bir kaynaktır.
Kitapta eğitime bakış açımızı sorgulamamıza sebep olacak fikirler vardır. Bu fikirlerden bazılarını sıralamaya çalıştık:
Yazar, “Çocuklar Neden Başarısız Olur?” sorusunun cevabını çocuklarda aramanın yanlış olduğunu, başarısızlığın sebeplerinin çok fazla olduğunu anlatır. Yazar başarısızlığın nedenlerini öncelikle okullarda aramak gerektiğini söyler.
Yazar, okulları öğretmenler ve velilerin danışıklı dövüş alanı olarak görmektedir. Öğrencilerin veli ve öğretmen arasında sıkışıp kaldığını ifade eder.
Yazar, kendisi de öğretmen olduğu halde öğrencilerden yana tavır sergiler ve başarısızlığın nedenlerini ararken öğretmenler ve okullar üzerinde yoğunlaşmak gerektiğini anlatır.
John Holt, öğrencilerin sorunlarını anlayabilmek için onları kendi dünyalarında tanımak gerektiğini söyler. Gerçekten de bu bakış açısının önemli bir bakış açısı olduğunu düşünmekteyiz. Sadece öğrenciler değil tüm insanları anlayabilmek için onların dünyalarına girebilmek gerekmektedir. Bu bakış açısı empati yapabilmeyi ve entelektüel bir bakış açısını gerektirmektedir.
Yetişkin insanlar için komik sayılabilecek çocuk davranışlarının ve çocukların yaptığı pek çok hatanın aslında eğitimciler için bir fırsat olduğunu anlatan yazar, bu gibi durumların çocukların zeka seviyeleri hakkında bir fikir verebildiğini anlatır.
Yazar, günümüz eğitim sisteminin zekayı anlamak ve geliştirmek yerine, körelttiğini söyleyerek zekayı anlamak için farklı yöntemler geliştirmek gerektiğini anlatır. Temel amacın öğrencilerin zekalarının geliştirilmesi olduğunu söyler.Biz de daha önce Öğrenemeyen Çocuk Yoktur başlıklı yazımızda yazarın düşüncelerini destekleyen fikirler sunmaya gayret göstermiştik.
Yazar, Çocuklar Neden Başarısız Olur? İsimli kitabında dünya ülkelerindeki eğitim sistemlerinin çoğunluğunun toptancı bir anlayışla eğitim öğretim yapmaya çalıştığını, bireysel farkları çok fazla dikkate almadığını bundan dolayı öğrencilerin kimisine faydalı olurken, bazılarına da zararlı olabildiğini anlatmaya çalışmıştır.
John Holt, eğitime farklı bir bakış açısı geliştirerek öğrencilere faydalı olabilmek için onların bireysel özelliklerine çok dikkat etmek gerektiğini anlatır. Yazar kısaca eğitim öğretimde tüm sorumluluğun sistemde ve öğretmende olduğunu vurgulamıştır. Kısacası yazar “İğneyi de çuvaldızı da kendimize batıralım.’’ demektedir. Bu bakış açısının eğitim öğretimde verimi çok fazla artıracağı kanaatindedir.