Yaşam

Çocuklara Öğretilmesi Gereken Nezaket Kuralları

cocuklara ogretilmesi gereken nezaket kurali

Çocuklarımıza çocukluk çağlarında öğretilmesi gereken  bazı nezaket kuralları vardır. Bu kurallar çocuklarımızda davranış haline getirilirse çocuklar bir ömür boyu sağlıklı bir iletişim kurma imkanına sahip olabilirler. Fakat bu kurallar öğretilemez ise çocuklarımızın yetişkinlik çağlarında iletişim problemleri yaşaması kaçınılmazdır. Tüm ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı bir iletişim kurmalarını istediklerine şüphe duymayacağımıza göre anne babalarımıza özellikle yaz tatillerinde çocuklarımızla ilgilenmek için bolca vaktimizin olduğu bir dönemde aşağıdaki kuralları öğretmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.

  • Teşekkür etmek: Çocuklarımıza başka bir insandan iyilik görmeleri halinde teşekkür etme davranışını öğretmeliyiz. Karşılıklı ilişkilerde teşekkür etme davranışı insanların birbirlerine karşı sevgi duymalarını sağlamaktadır. Teşekkür edilmesi gereken bir durumda teşekkür etmemek kişiye karşı olumsuz duyguların gelişmesine sebebiyet verebilir.
  • Özür dilemek: İnsanlarla ilişkilerde zaman zaman hata yapmamız kaçınılmazdır. Bu durumda yapılan hatanın istemli olmadığını bildirmek amacıyla özür dilemek büyük bir nezaket göstergesidir. Özür dilemek insanların sevgisini kazanmamıza sebep olabilir.
  • Lütfen kelimesinin kullanılmasını davranış haline getirmek: İnsanlarla birlikte yaşıyoruz ve devamlı olarak birbirimize ihtiyaç duyuyoruz. İnsanlardan bir şey istediğimizde lütfen kelimesini kullanarak istemek insanlara değer verdiğimizi gösteren bir işarettir.
  • Affedersiniz kelimesinin kullanılmasını alışkanlık haline getirmek: Birisine bir şeyler sormak üzere lafa giriş yaparken affedersiniz kelimesi ile giriş yapmak önemli bir nezaket kuralıdır.
  • Nasılsın sorusuna uygun şekilde cevap vermek: Bir insan çocuğunuza “nasılsın” dediğinde; hem “iyiyim” demesini hem de “Siz nasılsınız?” demesini öğretmelisiniz.
  • Büyükler konuşurken söz kesmeden dinlemesini öğretmek: Yetişkin insanlar konuşurken mecbur olmadıkça onların konuşmalarının kesilmeyeceğini öğretmeliyiz.
  • Yapacağı işlerden önce izin istemesi gerektiğini öğretmek: Çocuklarımız bazen neyin önemli neyin önemsiz olduğunu bilemeyebilirler. Bundan dolayı çocuklarımıza bir şey yapmadan izin istemesi gerektiğini öğretmeliyiz.
  • Argo kelimelerden uzak durmak: Günlük hayatta insanlarla iletişim kurarken argo kelimeler kullanmanın yanlış ve gayrıahlaki bir tutum olduğunu anlatmalıyız. Çocuklarımıza konuşurken güzel kelimeler kullanmanın insanları güzelleştirdiğini, argo kelimelerin de insanları çirkinleştirdiğini ve itici kıldığını kavratmalıyız.
  • Kapı çalma alışkanlığı kazandırmak: Bir ortama girerken bazen uygunsuz durumlarla karşılaşma ihtimali olduğundan, kapı çalarak girme alışkanlığını kazandırmalıyız.
  • Dedikodu yapmak ve insanlar hakkında kötü şeyler konuşmaktan uzak durmak: İnsanlar hakkında kötü şeyler konuşmak hoş olmayan bir davranıştır. Eğer ki konuştuğumuz konu bizim sandığımız gibi değilse bu ayıp iki katına çıkmaktadır. Bundan dolayı insanlar hakkında kötü konuşma davranışından uzak durmayı çocuklarımıza öğretmeliyiz.

Çocuklarımıza öğretmemiz gereken nezaket kuralları yukarıda bahsettiğimiz maddelerden çok fazladır. Biz burada dikkat çekmek amacıyla önemli gördüğümüz birkaç tanesini derlemeye çalıştık. Vurgulamak istediğimiz şey nezaket kurallarını gerektiği gibi öğrenemeyen çocukların yetişkinlik çağlarında insanlarla iletişim kurmakta zorlandıklarıdır.

Çevremizde üniversite mezunu insanların bile teşekkür etme becerisini kazanamadıklarını görebiliyoruz. Bu durum nezaket kurallarının daha çocukluk çağlarında öğretilmesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap