Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

Dinleme Sanatı

Dinleme

 

 

 

 

 

 

Dinlemek Bir Sanattır

Üstelik değerli bir sanat. Atalarımız ona altın değerini verirken konuşmaya gümüş değerini vermiştir. Öğretmen, öğrenci ve doküman her yönüyle mükemmel dahi olsa şayet sağlıklı bir dinleme gerçekleşmezse her şey boşa gidebilir.

Dinleme, öğrenmenin en kritik anıdır. Başarısızlığın da önemli nedenleri arasında dinlememe ya da dinleyememe ilk sıralarda yer alır. Bunda fiziki şartlardan tutun mide durumunuza, meraklarınıza, ön hazırlık ve yargılarınıza ve dahi kendinize güveninize kadar daha birçok şart etkilidir.

Anlatanı ve anlatılanı kabullenmeye hazır olma dinlemenin ilk şartıdır. Hele bir de konuya merak duyup “Acaba bu anlatılan sınavda karşıma nasıl çıkar?” diye düşünebilirseniz… Anlayamadığınız, kaçırdığınız noktaları anında sorabilirseniz… Öğrendiklerinizi günlük hayatta karşılaştıklarınızla irtibatlandırırsanız… Önemli gördüklerinizi not alırsanız… Derse önceden hazırlıklı iseniz… Üstelik sağlığınız ve moraliniz yerindeyse artık iyi bir dinleyicisiniz demektir.

İsterseniz sınav sonuçlarından öğretmenlerinizi, ailenizi sorumlu tutmadan önce iyi bir dinleyici olmayı deneyin. Belki siz de “Meğer ne kadar da kolaymış!” diyebilirsiniz.

Dinlemeyi Öğrenin

Ders derste öğrenilir, derler.

Doğru sözdür, ama biraz uğraşma gerektirir. Dersi derste öğrenebilmek için etkin dinlemeyi de öğrenmelidir. İnsanlar genelde bir iş yaparken etrafında söylenenlerin sadece %20’ini duyarlar. Duymak ile dinlemek arasında önemli bir fark vardır. Duymak, kulaklarımızın ses titreşimlerini algılaması demektir. Dinlemek ise algılanan bu titreşimleri beynin süzgecinden geçirip yorumlamak ve uygun karşılığı vermektir.

Az zamanda çok işler başarmak zorunda olan sizler için dersi derste öğrenmek çok önemlidir. Bunun için aslında dinlemeyi öğrenmek gerekir. Size birkaç tavsiye:

  • Duyduğunuz bilgiyi bir başkasına anlatmanız gerektiğini düşünün. Bu yöntemle dinlerseniz sonuca siz bile şaşıracaksınız.
  • Bilgiyi dinlemek için bir sebebiniz olsun (Yeterince var sanıyorum.) Onu uygulamanın yollarını deneyin.
  • Not tutun. Bilgiyi zihninizde bir nesne veya haritaya yerleştirin, ana hatlarını kaydedin.
  • Gözlerinizle, anlatan kişiyle bağlantı kurun. Çünkü konuyu veya bilgiyi anlatan kişiler en çok onlara bakan kişiyle iletişim kurarlar.
  • Soru sorun. Derse etkili bir şekilde katılın. Bu, dikkatinizin dağılmamasına ve bilgilerin doğru yere gitmesine yardımcı olur.
Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

1 yorum

Yorum yap