KİTAP TANITIMI
KİTAP ADI: İNSAN İLİŞKİLERİNDE KENDİNE GÜVEN VE GÜÇ
YAZAR: LES GİBLİN
YAYINCI: SİSTEM YAYINLARI
Kitabın ana fikri: İnsan ilişkilerinde kendine güven duygusunun önemidir.
KİTAPTAN ÖNEMLİ TESPİTLER:
Kişisel mutluluğun yüzde doksan dokuzu diğer insanlarla sağlıklı iletişim kurmaktır. İyi insan ilişkilerine sahip olmak için her insanın önemli olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir.
İnsan kendisini sevmeye başladığında başkalarını da sevebilir.
Size kaba davranılıyorsa; büyük bir ihtimalle siz bunu hak etmişsinizdir.
Başka insanlarla temaslarımızda kendi tutumlarımız onların davranışlarıyla bize yansır. Karşımızdaki insan adeta bir ayna vazifesi görür.
Diğer insanların bizlere göstermesi gereken tutum ve davranışları önce kendimiz sergilemeliyiz. Yani kendimiz için karşıdakilerden ne bekliyorsak; biz onlara aynısını sergilemeliyiz.
Güven duygusu kişiliğimizdeki bir mıknatıs gibi insanları çeker.
Başkalarını yargıladığımızda diğer insanların da bizleri yargılamaları için fırsat vermiş oluyoruz.
Bir avukat şöyle demiş: Bir insan bana eşinin yaptığı tüm kötü şeyleri anlatmaya başladığında bahsedilen kişiden daha çok; konuşan hakkında bilgi edinmiş oluyorum.
Bir düşünür çok önemli bir tespit yapmış: Hiçbir şey karşımızdaki kişinin sizin istediğinizi yapacağını varsaymak kadar kuvvetli bir yönlendirici olamaz.
Çok sıkıntılı olduğunuzda hemen bir sandalye çekip kendinize bütün duygularınızı ifade ettiğiniz bir mektup yazın. Daha sonra da bu mektubu yakın. (Bu yöntem boşalmanızı sağlayacaktır.)
Değerlendirme: Kitapta insan ilişkilerinde başarılı olabilmek için sayısız yöntem ve teknik vardır ve gerçekten çok faydalı tekniklerdir. Şaşırtıcı olan; korkan insanı köpeklerin hissetmesi gibi insan ilişkilerinde de kendisine güvensiz insanları bir şekilde diğer insanların hissetmesi ve davranışlarını bu güvensiz insanların davranışlarına göre ayarlamalarıdır. Bir nevi ilişkinin kalitesini kendi iletişim tarzımız belirlemektedir. Okuyanlara çok çok faydalı olacağı kanaatini taşımaktayız.