Daha önce de sitemizde tasarruf etme yöntemleri ile ilgili yazılar yayımlamıştık ancak o yazımız daha bilimsel nitelikte bir yazı idi. Bu yazımızda tasarruf konusunda bilimsel yöntemlerden kaçınmaya çalışacağız.
Kombinizi şu ısıda yakarsanız şu kadar tasarruf edersiniz, çamaşır makinesini bilmem hangi saatten sonra çalıştırırsanız şu kadar tasarruf edersiniz gibi bilimsel tavsiyelerden hiç hoşlanmıyorum.
Eğitim öğretim hayatına başladık başlayalı bilimsel dille eğitim öğretim görüyoruz. İnanın –mektedir, -maktadır, ekleri ile biten cümlelerden içim sıkıldı. Bilimden de bilim adamından da gına geldi. Bu adamların sözlerini oku oku bitiremedim. Bilim adamları hep böyle ciddi olmak zorunda mıdırlar? Bu adamların hiç esprili olanı yok mu Allah aşkına?
Ben bu yazımda daha ziyade günlük hayatta pratik ettiğim yöntemlerden bahsetmek istiyorum. İşte sizlere yaşantımdan tecrübe ettiğim tasarruf etme yöntemleri:
- İncelen banyo sabunlarını yapıştırın. Banyomuzda kullandığımız sabunlar incelmeye başladıklarında kırılabilirler. Eğer incelen sabunlarınızı kalın sabunların üstüne yapıştırırsanız bitinceye kadar kullanmış olursunuz.
- Muslukları vanasından kısın. Hiç kimse evdeki muslukların hangi hızda akacağını faturayı yatıran insan kadar bilemez. Eğer muslukları lavabo altındaki vanalardan kısarsanız suyu kullanan insanlar sizin müsaade ettiğiniz kadarını kullanmış olurlar. Sizde böylelikle su faturasını yüzde yirmi beş oranında düşürmüş olursunuz.
- Sosyal insanlar olun. Daha önce defaatle sosyal insan olmanın faydalarını sitemizde anlatmaya çalışmıştık. Sosyal çocuk yetiştirme yöntemleri isimli yazımız bilgileri tazelemek için güzel bir yazıdır. Eğer gerçekten sosyal bir insansanız; bunun faydalarından istifade edebilirsiniz. Konumuza dönecek olursak sosyal bir insan olun ve sürekli olarak insanlara misafirliğe gidin. Böyle yaparsanız en az bir öğünü bedavaya getirmiş olursunuz.
- Saç stilinizi değiştirin. Hani derler ya; değişiklikte hayır vardır diye. Beşikten mezara kadar aynı saç modeli ile yaşayan insanları biliyorum. Saçınızı uzatsanız da kârdasınız; kısaltsanız da kârdasınız. Saçınızı uzattığınızda kuaföre gitme işini 2-3 ay tehir etmiş oluyorsunuz. Kısalttığınızda da aynı durum geçerlidir.
- Memleket ziyaretleri yapın. Sıla-i rahim yani akraba ziyaretleri dinimizce de çok önemlidir. Tatillerde memleketlere giderseniz, bir iki ay masrafları peder beye yıkabilirsiniz. İyi ajitasyon yaparsanız akrabalarınız çocuklarınıza bol bol harçlık verirler.
- Antep fıstıklı helva almayın. Zaman zaman çocuklarınıza tahin helvası alıyorsunuz. Antep fıstıklı helva alırsanız, çocuklarınız helvanın içindeki Antep fıstıklarını bulmak için gerektiğinden fazla helva yerler. Bu duruma mani olmak için sade helva almak en doğrusudur.
Sevgili okurlar, gerçekten de insan düşününce çok fazla yöntem buluyor. Önemli bu olan bu konuda niyet geliştirmek ve kafa yormaktır. Siz de düşündüğünüzde başkaca tasarruf etme yöntemleri bulabilirsiniz.