1 . Aşağıdaki kavramların karşısına ilgili oldukları edebi akımları yazınız? (5×2=10P)
. Duygu, coşku ve hayal önemsenmiştir. Klasisizme tepki olarak doğmuştur.:………………………………….
. Determinizmin edebiyata yansımasıdır. Doğanın anlatımında deneysel yöntemler kullanılmıştır:……………………………………………..
. Şiirde biçim mükemmelliği, Dış dünyanın betimlenmesi önemsenmiştir:………………………………………………..
. Müzikalite önemsenmiş olup lirizm ve hayale yer verilmiştir:…………………………………………
. Akıl, erdem, sağduyu, seçilmiş kişiler:……………………………………….
2.
- Balzac A Parnasizm
- Emile Zola B Sembolizm
- Banville C Klasisizm
- Victor Hugo D Realizm
- Moliere E Natüralizm
F Romantizm
Yukarıda 1.grupta verilen yazarları 2.grupta verilen edebi akımlarla düzgün bir şekilde eşleştiriniz?(12P)
3. A.Kağan fabrikanın girişindeki güvenliğe selam vermeden içeri girdi. Güvenlik görevlisi gelen adamı biraz süzdü ve yeni çalışanlardan biri diye düşündü. Kağan tahmin ettiğinden daha büyük bir fabrika olduğunu görünce biraz şaşırdı ama etrafındaki insanlara belli etmedi. Fabrikadaki insanların dur durak demeden arı gibi çalışmasını izlerken aklına arılarla ilgili izlediği belgesel geldi.
Bu parçadaki anlatıcı ve bakış açısını yazınız?(5P)
B.Tarihimizde iki tane Gül Baba vardır. Fatih devrinde yaşayan ve asıl adı Mehmet olan Gül Baba, Anadolu’ya Şirvan’dan gelmiş, Fatih’in yaptırdığı camide dersler okutmuş ve kendisine verilen Korucu köyünde bir tekke kurmuştur. Kanuni zamanında yaşayan ve asıl adı Cafer olan Gül Baba ise bir Bektaşi dervişidir. 1548’de Budin’de şehit olmuştur. Halk arasındaki ünüyle birinci Gül Baba’yı unutturan bu sevimli derviş sarığında daima bir gül bulundururmuş.Bu parçadaki anlatım tekniğinive bakış açısını yazınız?(5P)
Aslında en genel anlamda edebiyat denince, kuşkusuz üzerinde en çok durulması gereken konu, edebi eserdir. Çünkü, edebiyat dünyasının etrafında döndüğü, kendi dışındaki hayat alanlarıyla ilişkisini belirleyen ve çoğunlukla da edebiyat denince kast edilen şey, edebi eserin kendisidir. Edebi eser olmak sızın ne edebiyat kavramından ne de o kavramın yanında yöresinde bulunan onunla ilgili unsurlardan bahsetmenin imkanı yoktur.
4. Yukarıdaki metinden hareketle edebiyat ile hayat ilişkisini açıklayınız (10P)
5. Aşağıda tanıtılan yazarların kim olduklarını karşılarına yazınız?(4×3=12P)
AFecriati topluluğuyla sanat hayatına girmiştir. 21 yaşında Servet-i Fü nun’da, Tercüman-ı Hakikat’te makaleleri yayımlanmıştır. Mizahi yazılar yazmış ve bu yazılar çok beğenilmiştir. Memleket Hikâyeleri, Gurbet Hikâyeleri eserlerinden bazılarıdır. ……………………………………….
B) Durum hikâyesindeki başarısından dolayı Türk hikâyeciliğinde Ömer Seyfettin’den sonra dönüm noktası oluşturan bir yazar olarak kabul edilmiştir. Semaver, Sarnıç, Şahmerdan, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi, Havada Bulut eserlerinden bazılarıdır. ……………………………..
C) Kelimelerin seçiminde ve kullanımında titizdir. Çevre-doğa-zaman-insan ilişkisini düşünce düzeyinde tüm eserlerinde işlemeye çalışmıştır. Oyunlarında da aile bireyleri arasındaki çelişkiyi ve çatışmaları konu edinmiştir.Gazoz Ağacı, Yaralı Hayvan (hikâye); Tersine Dönen Şemsiye, Kahvede Şenlik Var, Kral Üşümesi, Bay Hiç (oyun) eserlerinden bazılarıdır. ………………………………………………
D) Tarım işçilerini, fabrika işçilerini bazen de işsiz insanları konu edinmiştir. Ekmek kavgası için mücadele eden yoksul in sanların hayatını kendine özgü bir üslupla ele almıştır. Yazar, oyun ve senaryo türlerinde de eser vermiştir.Ekmek Kavgası, Çamaşırcının Kızı, 72. Koğuş, Grev, Arka Sokak, Kardeş Payı, Mahalle Kavgası, Önce Ekmek eserlerinden bazılarıdır. …………………………………………………..
6. Hikâyenin yapı unsurları nelerdir. Yazınız (10p)
7.Aşağıdaki yer alan yazımı yanlış yazılan kelimelerin yanlarına doğru yazılışlarını yazınız.
(2+2+2+2+2+2+3=15 puan)
Katoloğ:
Müstehak:
Kollesterol:
Silahşör:
Tesbih:
Alimünyum:
Acenta:
8. Aşağıdaki cümlelerde virgülün kullanım gerekçelerini yazınız?(5×3=10P)
1)Agâh Sırrı Levend, Türk Dilinde Gelişme ve Sadeleşme Evreleri, TDK Yayınları, Ankara, 1960. (Nokta)
2) Bahçe kapısını açtı. Sermet Bey’e, (Virgül)
– Bu anahtar köşkü de açar, dedi
3) Ne çare ki çirkinliği hemencecik ve herkes tarafından görülüveriyordu da bu yanı… (Üç Nokta)
4)Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri! (Ünlem)
5) Bugün öğrenciler “Kendi Gök Kubbemiz” adlı şiiri incelediler. (Tırnak İşareti)
9. Aşağıda yay ayraç içerisinde boş bırakılan yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz?(11P 2+2+2+2+3)
İsa, günlerden bir gün, deniz kenarında gezinirken sandallarını büyük bir korkuyla bırakıp kaçan balıkçılar görmüş. ( ) Ne oluyorsunuz ( ) ( ) diye sorunca balıkçılara: “Aman” demişler balıkçılar, Elâman ( ) Elâman bu canavardan ( ) Sandalımızı kırdı, arkadaşlarımızı parçaladı. Hepsinden kötüsü, balık tutamaz olduk, açlıktan kırılırız.
CEVAPLAR:
1.Duygu, coşku ve hayal önemsenmiştir. Klasisizme tepki olarak doğmuştur.:ROMANTİZM
. Determinizmin edebiyata yansımasıdır. Doğanın anlatımında deneysel yöntemler kullanılmıştır:NATÜRALİZM
. Şiirde biçim mükemmelliği, Dış dünyanın betimlenmesi önemsenmiştir: PARNASİZM
. Müzikalite önemsenmiş olup lirizm ve hayale yer verilmiştir: SEMBOLİZM
. Akıl, erdem, sağduyu, soylular: KLASİZM
2. 1F-2E-3Ç-4B-5A-6D
3.A.Hakim(İlahi) anlatıcı 3. tekil kişi (o)
B. Açıklayıcı Anlatım 3.tekil kişi (o)
4. Edebiyat, hayatı iyileştirme çabasıdır. Hayatın parçalarını alır ve onları hoş bir şekle sokar. Olaylara bir başlangıç, orta ve son verir — ki hayatta nadiren vardır. Hayatta, kendimizden başka insanların zihinlerinin içini göremediğimiz halde, karakterlerin zihinlerinin içini görmemizi sağlar.
Edebiyat, hayatın hikayesidir. Her hayatın iyi, kötü, heyecan verici veya sadece basit bir olay hikayesi vardır; bu olaylar düzyazıyla ifade edildiğinde edebiyattır. Edebiyat hayatı yüceltir, hayatı açıklar ve bize hayattan ne elde edebileceğimizi söyler. Aynı madalyonun iki yüzüdürler.Bazen hayat edebiyata göre değiştirilebilir. Eğer kişi olumlu hikayeler okursa motive olabilir ve hayatının yollarını değiştirebilir.
5.AFecriati topluluğuyla sanat hayatına girmiştir. 21 yaşında Servet-i Fü nun’da, Tercüman-ı Hakikat’te makaleleri yayımlanmıştır. Mizahi yazılar yazmış ve bu yazılar çok beğenilmiştir. Memleket Hikâyeleri, Gurbet Hikâyeleri eserlerinden bazılarıdır.REFİK HALİD KARAY
B) Durum hikâyesindeki başarısından dolayı Türk hikâyeciliğinde Ömer Seyfettin’den sonra dönüm noktası oluşturan bir yazar olarak kabul edilmiştir. Semaver, Sarnıç, Şahmerdan, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi, Havada Bulut eserlerinden bazılarıdır. SAİT FAİK ABASIYANIK
C) Kelimelerin seçiminde ve kullanımında titizdir. Çevre-doğa-zaman-insan ilişkisini düşünce düzeyinde tüm eserlerinde işlemeye çalışmıştır. Oyunlarında da aile bireyleri arasındaki çelişkiyi ve çatışmaları konu edinmiştir.Gazoz Ağacı, Yaralı Hayvan (hikâye); Tersine Dönen Şemsiye, Kahvede Şenlik Var, Kral Üşümesi, Bay Hiç (oyun) eserlerinden bazılarıdır. SABAHATTİN KUDRET AKSAL
D) Tarım işçilerini, fabrika işçilerini bazen de işsiz insanları konu edinmiştir. Ekmek kavgası için mücadele eden yoksul in sanların hayatını kendine özgü bir üslupla ele almıştır. Yazar, oyun ve senaryo türlerinde de eser vermiştir.Ekmek Kavgası, Çamaşırcının Kızı, 72. Koğuş, Grev, Arka Sokak, Kardeş Payı, Mahalle Kavgası, Önce Ekmek eserlerinden bazılarıdır. ORHAN KEMAL
6. Hikayede kişiler, olay örgüsü, mekân, zaman, anlatıcı ve bakış açısı olmak üzere beş temel yapı unsur vardır ve olay öyküsü ve durum öyküsü olarak ikiye ayrılır.
7. Katoloğ:KATALOG Müstehak: MÜSTAHAK Kollesterol:KOLESTEROL Silahşör:SİLAHŞOR Tesbih:TESPİH Alimünyum: ALÜMİNYUM
Acenta: ACENTE
8. 1)Agâh Sırrı Levend, Türk Dilinde Gelişme ve Sadeleşme Evreleri, TDK Yayınları, Ankara, 1960. (Nokta)
Kitap, dergi vb.nin künyelerinin sonuna konur.
2) Bahçe kapısını açtı. Sermet Bey’e, (Virgül)
– Bu anahtar köşkü de açar, dedi
Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur.
3) Ne çare ki çirkinliği hemencecik ve herkes tarafından görülüveriyordu da bu yanı… (Üç Nokta)
Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur.
4) Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri! (Ünlem)
Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarele¬rin sonuna konur.
5) Bugün öğrenciler “Kendi Gök Kubbemiz” adlı şiiri incelediler. (Tırnak İşareti)
Cümle içerisinde eserlerin ve yazıların adları ile bölüm başlıkları tırnak içine alınır.
9. İsa, günlerden bir gün, deniz kenarında gezinirken sandallarını büyük bir korkuyla bırakıp kaçan balıkçılar görmüş. ( ‘’) Ne oluyorsunuz (? ) (‘’ ) diye sorunca balıkçılara: “Aman” demişler balıkçılar, ‘Elâman ( !) Elâman bu canavardan (. ) Sandalımızı kırdı, arkadaşlarımızı parçaladı. Hepsinden kötüsü, balık tutamaz olduk, açlıktan kırılırız.
11.sinif turk dili ve edebiyati 1.donem 1.yazili sorulari K grubu indir.