‘Dilimizin tarihî dönem içerisinde en fazla etkilendiği dillerin başında Arapça ve Farsça gelmektedir. Ancak Arapça ve Farsçadan alınan kelimeler genellikle bir ihtiyacın sonunda dile girmiştir. Elbette bu dillerden özenti alıntılar dediğimiz alıntılar da yapılmıştır fakat bu özenti alıntılar, zaman içerisinde dilden atılmışlardır. Son dönemlere gelindiğinde ise Türkçede Batı kökenli yabancı sözcüklerin sayısında artış olduğu görülmektedir. Türkçeye girmiş Batı kökenli yabancı sözcük sayısının ortalama 10.000’e yakın olduğu düşünüldüğünde, bu sözcüklerin %70’ inden fazlasının Fransızcadan geçen kelimeler olduğu görülür (Korkmaz 2003: 124). Oysa, genel ağ aracılığıyla Türkçeye geçen yabancı kaynaklı kelimelerin başında ise İngilizce kelimeler yer almaktadır. Bu durumu son zamanlarda İngilizcenin Türkçe ve diğer dünya dilleri üzerindeki yoğun baskısıyla açıklamak mümkündür.’
1. Yukarıda verilen metinde hangi anlatım biçimi ve hangi düşünceyi geliştirme yöntemleri kullanılmıştır? Yazınız. (AB: 4P + DGY: 2 x 4 = 12P)
2. Aşağıda verilen cümleleri ögelerine ayırınız. (6 x 2= 12P)
– Kırık dökük şu kalbimde sebebimsin.
– Her tarih eseri, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yazarın hayat tecrübesine bağlıdır.
3. Aşağıdaki metinde tanıtılan yazar kimdir? (10P)
Sanat yaşamına, Varlık dergisinde yayımlanan şiirlerle başladı. Dergilerde yayımlanan söyleşileriyle tanındı. Söyleşileri; genellikle gençlere doğru yolu gösteren, onlarda yaşama sevinci uyandıran, karşılaşılabilecek zorlukları iyimser bir görüşle yorumlayan özellikler taşır. Oldukça yalın bir dili vardır. Yazarın Eşref Saat, Ümit Dünyası, Hayat Böyledir, Aile Sohbetleri, Saadet Yolu adlı sohbetleri; 50. Yılında Sovyet Rusya adlı gezi yazısı vardır.
4. Aşağıda verilen cümlelerdeki yazım yanlışlarını düzelterek yanlarına yazınız. (4 x 2 = 8P)
Erciyes dağı, Kayseri il sınırları içinde yer almaktadır.
Hiç birşey senin beklediğin gibi olmayacak.
TDK’nın son yayımlarını henüz göremedim.
Uyanabilirmiyiz sanki böyle bir rüyadan?
5. 1950-1980 arası dönemi toplumcu gerçekçi yazarlardan beş tanesini yazınız. (5×2 =10P)
Aşağıda verilen metne göre 6 ve 7. Soruları cevaplayınız.
‘Bir gün, bir öğleüstü idi. Kahvenin çardağı altında oturuyorduk. Bizim Mehmet Ali, Bekir Çavuş, Salih Ağa ve Muhtar, hep orada idiler. Bahis, harp üzerine ve onun akıbetlerine dairdi. Onlara “İstanbul’un dört devletin askerî işgali altında olduğunu, İzmir’in ta Bursa’ya kadar Yunanlılar tarafından istila edildiğini, Adana’dan henüz Fransızların el çekmediğini, Urfa’da, Antep’te kanlı olaylar cereyan etmekte olduğunu haber veriyor ve her birinin yüzüne ayrı bir dikkatle bakıyordum. Hiçbirinde ne hayret, ne dehşet ne de alelade bir alaka izine tesadüf etmedim. Ateşin içinden henüz çıkmış olan Mehmet Ali bile artık bunları geçmiş zamana ait bir masal gibi dinliyordu.’
6. Bu metinden hareketle, milli edebiyat anlayışıyla yazılan romanların özelliklerinden dördünü yazınız. (4 x 2 =8P)
7. Yukarıda verilen metnin anlatıcı ve bakış açısını yazınız. (2 x 5 = 10P)
8. Aşağıda verilen Cumhuriyet Dönemi eserlerinin hangi yazarlara ait olduğunu karşılarına yazınız. (5 x 2 =10 puan)
a. İnce Memed ……………………………………….
b. Esir Şehrin İnsanları ……………………………………….
c. Yalnızız ……………………………………….
d. Seviye Talip ……………………………………….
e. Ölmez Otu ……………………………………….
9. Mümtaz’ı İstanbul’a gelişinin ertesi yılı Galatasaray Lisesine verirler. Kısa bir süre sonra İhsan, Macide ile evlenir. Macide ( ) Mümtaz’a her zaman bir anne gibi şefkatli davranan, iyi bir kadındır. Geçen yıllar içinde İhsan, Mümtaz’ın eğitimiyle yakından ilgilenir ( ) onu yetiştirir. Böylece Mümtaz ( ) her bakımdan örnek aldığı İhsan’ın gözetiminde Doğu’nun ve Batı’nın düşünce ve sanat dünyasını tanır ( ) O artık hayata estetik açıdan bakan genç bir aydındır ( )
Parçada ayraçlarla belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
(5 x 2 =10 puan)
10. Sohbet türünün özelliklerine uygun olarak bir metin yazınız. Yazınızda noktalama ve imla kurallarına dikkat ediniz. (10P)
11.sinif turk dili ve edebiyati 2.donem 1.yazili sorulari j grubu indir.