Roman Yorum-Özet Editörün Seçtikleri

BABA EVİ-ORHAN KEMAL

Fakirliğin, çaresizliğin, işsizliğin ve yoksulluğun romanı Baba Evi bir yönüyle yazar Orhan Kemal’in zorluklar içinde geçmiş yaşantısını da anlatmaktadır.

Eserimizde Kurtuluş Savaşı’na gönüllü olarak katılmış olan hukukçu bir babanın yaşamış olduğu dramlar anlatılmaktadır. Eserimizde bahsi geçen baba Kurtuluş Savaşı’na gönüllü olarak katılmasına rağmen daha sonraki zamanlarda iktidar ile sürtüşme yaşayınca kalabalık ailesi ile birlikte memleketi terk etmek ve Beyrut’a yerleşmek zorunda kalmıştır.

Burada çocukları ile birlikte iş kurarak geçinmeyi planlayan baba, bir lokanta açarak iki oğlu ile işletmeye başlamıştır. Ancak işler babanın istediği gibi gitmemiştir. Babanın işleri bozulmaya ve aile geçim sıkıntısı çekmeye başlamıştır.

Bütün bu sıkıntılar yetmiyormuş gibi bir de baba ağır bir hastalığa yakalanınca işler iyice sarpa sarmış; baba çocuklarının kazandığı üç beş kuruşla geçinmek durumunda kalmıştır.

İçine düştüğü sıkıntılı durumların faturasını oğullarına ödetmeye başlayan baba, çocuklarına psikolojik baskı uygulamaya başlamıştır. Bu baskılara dayanamayan büyük oğul depresif davranışlar sergilemeye başlamış ve bundan dolayı işinden kovulmuştur.

Büyük oğulun işinden kovulması ve yeni bir iş bulamaması nedeniyle evin tüm sıkıntısı küçük oğlun omuzlarına binmiş, küçük oğul bu ağır yükün altında ezilmeye başlamıştır. Küçük oğul, yaşamış olduğu bu olumsuzluklardan dolayı ağabeyi ile çatışmaya başlamış, bu çatışma evin huzurunu bozmuştur.

Küçük oğul yaşamış olduğu bu baskılara dayanamayarak memlekete dönmeyi kafasına koyar. Babası başlangıçta bu duruma razı olmasa da oğlunun ısrarlarına dayanamayarak yurda dönmesine razı olur.

Babasını razı ederek yurda dönmeyi başaran küçük oğul Adana’da çok mutludur. Gerçi Adana’da da fakirlik ve yoksulluk içinde yaşamaktadır, ancak Beyrut’ta yaşamış olduğu baskılardan kurtulmuştur.

Hukukçu babanın oğlu memlekette mutluluğu bulmuştur. Burada sosyal ve sportif faaliyetlerle ilgilenir, futbolda başarılar kazanır. Gayet iyi bir arkadaş çevresine sahip olmuştur, hatta kızlarla bile arkadaşlık kurmaya başlamıştır. Genç delikanlı yaşamış olduğu bunca zorluktan sonra nihayet kendisini nefes almış gibi hisseder.

Orhan Kemal’in Baba Evi isimli eseri eserin yazılmış olduğu dönemin ekonomik ve sosyal zorluklarını gayet güzel bir şekilde yansıtmıştır.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap