Yazılı Soruları

12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (H Grubu)

Burada sözü uzatmadan ve herhangi bir tartışmaya girmeden belirtmeliyiz ki, edebiyatın muhteva/mana dünyasının sınırlarını, en geniş çerçevede “insan” belirler. Yani edebiyatın muhteva/manasının başlangıç noktası kadar bitiş noktası da insandır. Dolayısıyla hiçbir insanî mesele yoktur ki, edebî eserlerde ele alınmamış olsun veya hiçbir edebî eser yoktur ki şu veya bu insanî meseleden bahsetmemiş olsun. İşte bu gerçek; yani edebiyat sanatının insan merkezli muhteva alanının genişliği; hatta bir an lamda sınırsızlığı, edebiyat-felsefe ilişkisini kaçınılmaz ve zarurî kılar.
1)Yukarıdaki parçadan hareketle Edebiyat-Felsefe ilişkisini açıklayınız. (10p)
2) Dilin tarihi Süreç içerisindeki değişimini etkileyen sebepler nelerdir (10p)
3) Türk dilinin ilk sözlüğü Dîvânü Lügâti’t-Türk hakkında bilgi veriniz. (10p)
4) Aşağıda verilen eserlerin yazarlarını yazınız (2×5=10p)
Ortadaki Adam:
Eğik Ağaçlar:
Menevşeler Ölmemeli:
Bozbulanık:
Hakkari’de Bir Mevsim:
5) Küçürek(Minimal) hikâyelerle ilgili “Okuma” bölümünde edindiğiniz bilgilerden de yararlanarak bir küçürek hikâye yazınız. (10p)
6) Kadının saçları kısa kısa kesilmişti. Yüzü renksiz ve uzundu. Gözleri büyük büyük, bedeni giydiği dar elbiseyi bile dolduramayacak kadar ince hatta kuruydu. Tıpkı bir çocuk gibiydi kadın. Oturduğu yerde ayakkabılarını plastik bir pazar torbası örtüyordu. Bu parçada kullanılan anlatım biçimi hangisidir? (10p)
7) Eskimezlik duvarını aşan bütün soylu eserlerin belirleyici üç özelliği şunlardır ( ) Anlamı gereksiz ayrıntılardan soyma ( ) düşünceyle söz arasında sağlam bir denge kurabilme ( ) düşünceyi boyalı anlatımlardan arındırarak az kelimeyle çok şey anlatabilme ( ) Bu parçada ayraçla belirtilen yerlere noktalama işaretlerini getiriniz.(2+2+3+3=10p)
8)Aşağıda bulunan cümleleri ögelerine ayırınız. (5+5=10p)
Dünyaca tanınan yönetmen birçok filminde gerçek hikâyeleri ele alır.
Aramıza katılanlar arasında böyle düşünen çok azdı.

9) Anlatıcı her zaman her yerdedir. Sanki tüm güçlere sahiptir. Metin kişileriyle ilgili her şeyi, onların düşüncelerini, niyetlerini bilir ya da sezer. Kahramanların geçmişlerini ve geleceklerini bilir. Aynı anda farklı yerlerde meydana gelen olayları da anlatabilir.
Bu parçada sözü edilen anlatıcının bakış açısı hangisidir? (10p)

10)Aşağıda yazımı yanlış yazılan kelimelerin altını çizip yanlarına yazınız. (2×5=10p)
Karabük’lü dostlarımla yemek yedik
Bu semtde kebabcılar kazanıyor.
Yarışmada herkeze 5’er soru soruldu.
Güneş, dünyamızın ısı ve ışık kaynağıdır.
Bugün pazar da öğretmenimizi gördüm.

CEVAPLAR:
1. Edebiyatın en önemli tanımı; duygu ve düşüncelerin estetik değerde ifade edilmesi sanatıdır. Bu nedenle söz konusunun duygu ve düşünce olması edebiyatın insandan ayrı düşünülemez bir sanat dalı olduğunu göstermektedir. Felsefe ise gerçeklere ve insan davranışını yöneten ilkelere ulaşma çalışmasıdır. Felsefe, soyut düşünce sistemi iken edebiyat güzel bir sanattır. Ve bu iki alanın ortak noktası dildir. Felsefede düşünceler dil ile getirilirken edebiyatta dili güzel kullanma sanatıdır. Edebiyat ve felsefe birbirini fazlasıyla etkileyen iki bilimdir. Öyle ki; her iki alanında temel noktası insan olduğu için ve insanın da en önemli özelliği düşünme yeteneği olduğu için edebiyat ve felsefe iç içe geçmek durumunda kalmıştır. Duygu ve düşüncelerin aktarılmasında edebiyat ön planda olmuştur fakat zamanla bu düşünceler sorgulamaya dönüşerek felsefe adını almıştır.

2. 1. Coğrafi Faktörler
2. Sosyal Faktörler
3. Kültürel Faktörler
4. Göç ve İstila
5. Teknolojik İlerleme
Dilin tarihî süreç içerisindeki değişimini etkileyen birçok faktör vardır. Coğrafi, sosyal, kültürel ve tarihî faktörlerin yanı sıra teknolojik ilerleme de dilin değişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Dil, insanlar arasındaki iletişimin en temel aracı olduğu için, tarihî süreç içerisindeki değişimleri takip etmek ve anlamak önemlidir. Dilin değişmesi, bir toplumun kültür, tarih ve sosyal yapısını yansıttığı için, dilin tarihî süreç içerisindeki değişimini incelemek, toplumların geçmişini anlamak için de önemlidir.

3.Türk topluluklarının dili, edebiyatı, yaşayışı ve âdetleri üzerine yirmi yıla yakın malzeme topladıktan sonra Bağdat’a gelen Kâşgarlı, 1072 yılında yazmaya başladığı eserini 1074 yılında tamamlayarak Halife Muktedî Biemrillah’a sunmuştur. (…) Dîvânü Lugâti’t-Türk, bütün Türk illerini ve dillerini kapsayan, bin yıl öncesinin Türk toplulukları hakkın da önemli bilgiler içeren kaynak eserdir. Türk yazı dillerinin, lehçelerinin ve ağızlarının dil özelliklerini belirleyen, dokuz bin civarındaki söz varlığını derleyerek bir araya getiren Kâşgarlı Mahmud Arapça kökenli dîvân sözünü ‘sözlük’ anlamında kullanmıştır.

4.Ortadaki Adam: MUSTAFA KUTLU
Eğik Ağaçlar:SEVİNÇ ÇOKUM
Menevşeler Ölmemeli: M. NECATİ SEPETÇİOĞLU
Bozbulanık: NEZİHE MERİÇ
Hakkari’de Bir Mevsim:FERİD EDGÜ

5) Öğrenci kendisi yazacaktır.

6.Betimleyici anlatım
7. (:)(,)(,)(.)

8. Dünyaca tanınan yönetmen birçok filminde gerçek hikâyeleri ele alır.
Yüklem: ele alır.
Kim ele alır? : Dünyaca tanınan yönetmen = Özne
Neyi ele alır? : gerçek hikâyeleri = Belirtili nesne
Neyde ele alır? : birçok filminde = Dolaylı tümleç

Aramıza katılanlar arasında böyle düşünen çok azdı.
Yüklem: azdı.
Az olan ne? : Böyle düşünen = Özne

Ne kadar azdı? : çok = Zarf Tümleci
Nerede çok azdı? : aramıza katılanlar arasında = Dolaylı tümleç

9. İLAHİ(HAKİM) BAKIŞ AÇISI

10. Karabük’lü dostlarımla yemek yedik KARABÜKLÜ
Bu semtde kebabcılar kazanıyor. SEMTTE
Yarışmada herkeze 5’er soru soruldu. HERKESE BEŞER
Güneş, dünyamızın ısı ve ışık kaynağıdır. DÜNYA’MIZIN
Bugün pazar da öğretmenimizi gördüm PAZARDA

12.sinif turk dili ve edebiyati 1.donem 1.yazili sorulari h grubu indir

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap