Genel Sağlık

SICAK HAVALARDA NASIL BESLENMELİYİZ

 

Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde maalesef bazı sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmaktayız. Artan sıcaklık ve nem oranına bağlı olarak vücut ısımız da artmakta ve doğal olarak kimilerimiz bazı sağlık problemleriyle uğraşmak durumunda kalmaktadır.

Yaz aylarında en sık karşılaştığımız rahatsızlıklar yüksek tansiyon, kalp yetmezlikleri ve kronik kalp rahatsızlıklarıdır. Ayrıca sıcak havlarda besinlerin bozulmasına bağlı olarak besin kaynaklı zehirlenmeler de sık görülmektedir.

Yüksek sıcaklıklardan en çok yaşlılar, çocuklar, hamileler,  kalp ve şeker rahatsızlıkları bulunanlar etkilenmektedir.

Bahsettiğimiz bu olumsuzluklardan daha az etkilenebilmemiz için beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekmektedir. İşte sizlere sıcak havalarda dikkat etmemiz gereken sağlıklı beslenme önerileri;

  • Yaz aylarında mümkün olduğunca yağlı besin ve yağda kızartılmış gıdalardan uzak durmalıyız. Bunun yerine haşlama, ızgara ve kendi suyunda pişirilmiş hafif gıdaları tercih etmeliyiz.
  • Yaz aylarında vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını gidermek için sebze ve meyveleri soframızdan eksik etmemeliyiz.
  • Kahvaltı günün en önemli öğünü olduğu için kahvaltımıza dikkat etmeli, az yağlı gıdalardan oluşan hafif bir kahvaltı yapmalıyız. Kahvaltıda asitli içeceklerden ve suni gıdalardan uzak durmalıyız.
  • Çok enerji ihtiva eden hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve meyve tatlılarını tercih etmeliyiz.
  • Vücutta oluşan toksinlerin atılması ve vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için sıvı tüketimine çok dikkat etmeliyiz. Sıvı alımının özellikle su alımı şeklinde olmasına dikkat etmeli, günde 3-3,5 litre su tüketmeliyiz.
  • Kan şekerini hızla düşüren ve yükselten şeker ve şekerli gıdalar yerine; kepekli ekmek, makarna bulgur gibi lifli gıdalar tüketmeye gayret etmeliyiz.
  • Besin zehirlenmeleri yaz aylarında artış gösterdiği için açıkta satılan besinlerin tüketilmesinden kaçınmalı, çabuk bozulan et, süt, yumurta ve balık gibi gıdaları çok fazla açıkta bekletmemeliyiz.
  • Yaz aylarında virüslerden kaynaklı ishaller çok sık görüldüğünden el temizliğine çok önem vermeli, meyve ve sebzelerimizi yıkamadan tüketmemeliyiz.
  • Yaz aylarında midemizi çok doldurmak bünyemize ciddi sıkıntılar verebilir bunun için sıcak havalarda tıka basa yememeliyiz. Doygunluk hissi yemeğe başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra oluştuğundan; lokmalarımızı yavaş ve küçülterek yemeliyiz.
  • Kalp ve sinir sistemine çok faydalı olan süt ve yoğurt tüketimine dikkat etmeli ve bunları soframızdan eksik etmemeliyiz.

 

 

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

2 yorumlar

Yorum yap