Günümüzde başımıza gelen olaylar değil; bu olayları yorumlama şeklimizin hayatımıza yön verdiği bilinen bir gerçektir. Hayattaki başarılarımız veya başarısızlıklarımız düşünce sistemimizde gizlidir. Mademki düşüncelerimiz hayatımızın her aşamasında bu derece etkili. Öyleyse bizler de faydalı düşünce kalıplarını öğrenmeli ve hayatımıza tatbik etmeliyiz.
Sizler için başarı bilimi NLP’ nin varsayımlarını araştırdık:
- İletişimimizin anlamı almış olduğumuz tepkilerdir: Yaptığımız iş, verdiğimiz ders bizim gözümüzde çok başarılı gibi görünse de önemli olan karşıdaki insanların değerlendirmeleridir. Karşıdaki insanlar sizin hakkınızda olumlu geri dönütler vermiyorsa iletişiminizi bir daha gözden geçirin.
- İnsanlar amaçlarına ulaşmak için gerekli kaynaklara sahiptirler: Bu ilke başarısızlıklarına mazeret uyduran insanların bahanelerini bitiren bir ilkedir. Çevremizi gözlemlediğimizde kıt imkanlarla büyük başarılar sergileyen insanları gözlemlediğimiz gibi çok büyük imkanlarla hiçbir başarıya imza atamamış insanları da görmekteyiz.
- Her davranışın altında pozitif bir amaç yatar: İnsanların hangi konuda hangi davranışı sergileyeceğini düşünmek veya beklemek gereksiz bir bakış açısıdır. Bize mantıklı gelsin veya gelmesin insanların davranışlarının altında kendilerine göre pozitif bir amaç yatar.
- Güç amaçlanan hedeflere ulaşabilmektir: Güç denilince ekonomik veya başka türlü etkenler düşünülmemelidir. NLP’ ye göre güç; arzu edilen hedeflere ulaşabilmektir. Güçlü insanlar küçük hedefler belirlerler ve bunlara ulaşırlar. Hedeflere ulaştıkça daha da güçlenirler.
- İnsanlar algılayabildikleri arasından en iyi seçeneği seçerler: Seçeneklerimizin ve hayat kalitemizin artması için bilinç ve kültür düzeyimizi artırmalıyız.
- Harita sahanın kendisi değildir: İnsanların paradigmaları farklıdır. Bunları anlayabilirsek insanlarla kavga etmek yerine daha sağlıklı iletişim kurabiliriz.
- Her zaman bir seçenek daha vardır: Başarılı insanlar bir olayda başarısız olduklarında hemen pes etmezler ve bir seçenek daha olduğunu düşünürler. Başarılı insanlar çözüme odaklı yaşarlar. Çözüme odaklı yaşamak için her durumda bir çözümün olduğuna inanmak gerekir.
- İnsan yaşantısının bir yapısı vardır: Hayatımızdaki negatif olayları küçültmeli ve pozitif olayları büyütmeliyiz. Yani bakış açımızı olumluya çevirmeliyiz.
- Bir insan bir işi başarabiliyorsa bunu her insan yapabilir: Tüm insanların dokuz ay on günlük olduğunu düşünecek olursak; bir kişinin başardığı bir işi biz de başarabiliriz. İmkansızlıklar içinde sıra dışı başarılar gösteren insanlar ” engelliler gibi” bu fikrin ne kadar haklı bir fikir olduğunu göstermektedir.
- Başarısızlık diye bir şey yoktur; sadece sonuçlar vardır: Duygusal insanlar olduğumuz için pek uzun vadeli düşünmüyoruz ve küçük bir başarısızlık yaşadığımız anda hemen yaptığımız işle ilgili karamsarlığa kapılarak o işi bırakıyoruz. Oysa aslında bizler, başarısızlık dediğimiz bu sonuçlardan çok şey öğreniyoruz. Adeta başarısızlıklarımız altın değerinde tecrübe birikimleridir.