Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

Eğitim Koçluğu / Öğrenci Koçluğu Nedir? Eğitim Koçu Ne İş Yapar?

Eğitim koçu kimdir? Ne iş yapar? Kimler eğitim koçu olabilir? İyi bir koç hangi özelliklere sahip olmalıdır? Ya da ailelerin çocukların daha iyi bir eğitim alması için ihtiyaç duydukları kişi “eğitim koçu” mudur?

“Eğitim koçluğu” ya da “öğrenci koçluğu” internette ve sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan kavramlar. Ancak ne olduğu hakkında ortak bir fikir olduğunu söylemek güç. Eğitim alanında zaman zaman moda olan ve kısa zamanda içi boşaltılıp tüketilen bazı kavramlar vardır.

Bir cips reklamıyla dillere dolanan “Eğitim Şart!” sözü bunlardan birisi. Eğitimin önemini vurgulayan bu kelimeler yıllarca olur olmaz her yerde kullanıldı. Zaman içinde içi boşaldı ve unutuldu. Artık kimse “eğitim şart” demiyor. Söylese bile kimse ciddiye almıyor.

Eğitim koçluğu da son yıllarda bu şekilde moda olan kavramlardan birisi. Piyasada pek çok eğitim koçu(!) ve koçluk hizmeti veren pek çok kurum var. Üniversiteler dahil pek çok eğitim kurumu oldukça iyi fiyatlar karşılığında koçluk sertifikası veren eğitimler düzenliyor. Sertifikayı alanlar eğitim koçu(!) olarak piyasaya çıkıyor.

Ailelerin koçlardan beklediği hizmetler ya da koçların ailelere sundukları hizmetlere bakıldığında aslında amacın çocukları sınava hazırlamak olduğunu görüyoruz. Koçlar öğrencilere hangi kaynakları çözmeleri gerektiğini söylüyor. Eline günde kaç soru çözeceklerine dair çizelgeler veriyor. Ödev takibi yapıyor. Peki koçluk bu mu demek? Ya da ailelerin aradığı kişi eğitim koçu mu yoksa başka birisi mi?

Eğitim koçu kimdir?

Google arama motorunda “eğitim koçluğu” anahtar kelimesiyle arama yapıldığında ilk sıralarda gelen sitelerde bireylerin kendileri için seçtikleri hedeflere ulaşmaları, performanslarını artırma, başarı elde etme becerilerinin artırılması ve kaynaklarını daha iyi kullanabilme, var olan potansiyelini tanımasını sağlamak  ve bireysel gelişiminin sağlanması gibi özellikler karşımıza çıkıyor.

Eğitim koçu öğrencilerin öğrenme süreçlerine odaklanan bir birlikte çalışma ortaklığıdır. Koç öğrencinin öğrenme stilini, çalışma alışkanlıklarını, başarısının önündeki engelleri keşfetmesine yardımcı olan kişidir. Başka bir deyişle eğitim koçu öğrenciye başarıya giden yolu gösterir ve motive eder.

Eğitim koçluğu adı altında yapılan iş incelendiğinde karşımıza başka bir kavram çıkmaktadır, mentörlük. Mentör, akıl hocası, rehber ve kılavuz, akıl danışılabilecek bilgili ve güvenilir kişi demektir. Mentörlük belirli bir konuda deneyim, bilgi ve beceri sahibi birisinin bir başkasının gelişimine yol göstererek, tavsiyelerde bulunarak kılavuzluk etmesidir.

Koçluk ve mentörlük yapılan işler bakımından benzer bazı yönlere sahiptir. Her ikisi de:

  • üst düzey iletişim ve motivasyon becerilerine sahip olmayı gerektirir.
  • öğrenme sürecinin hızlanmasına yardım eder.
  • kişisel verimliliği ve gelişimi sağlamayı amaçlar.
  • danışan için doğru rol model olmayı gerektirir.

Bununla birlikte koçluk ve mentörlüğün bir birinden ayrıldığı noktalar da vardır.

  • Mentör, sorun çözen kişidir; koç sorun çözme yollarını gösteren kişidir.
  • Mentör, tavsiye veren ve öğreten kişidir, bilgi ve deneyim aktarır; koç sorular sorarak çözümü bulduran ve cesaret veren kişidir.
  • Mentör, gelişimi hedefler; koç başarı odaklıdır, hedef gösterir.
  • Mentör yaptığı iş karşılığında ücret almaz ya da çok az ücret alır; koç yaptığı işi profesyonel ve ücret karşılığı yapar.

Bütün bu özellikler incelendiğinde aslında yapılan ailelerin eğitim koçlarından beklediği işin ve koçların da ailelere sunduğu hizmetin biraz koçluk biraz mentörlük olduğu görülmektedir. Aslında koçluk da mentörlük de doğru zamanda ve doğru şekilde yapıldığında çok önemli gelişim fırsatları sunar.

Ancak günümüzde kendine eğitim koçu diyenlerin mentör gibi bilgi, beceri ve deneyim aktardığı; koç gibi başarı odaklı çalıştığı görülüyor. Bu durumda mentörlükten beklenen gelişim ve koçluktan beklenen kendi çözümünü kendi bulmanın getirdiği deneyim ve öz güven kaybolmaktadır.

Mentör yaptığı iş karşılığında ücret almadığı için danışanına doğru olanı etik sınırları da göstererek öğretirken koç ücret aldığı için karşılığını verme güdüsüyle kazanmak için her yol mubah anlayışını benimseyebilmektedir.

Böylelikle uygulamada her ikisinin de bazı avantajlarından yararlanılmış olsa bile çok önemli bazı faydalarından mahrum kalmak kaçınılmaz oluyor.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap

What do you like about this page?

0 / 400