“Çalışmaya hangi konudan başlayacağı ve nasıl çalışacağı” öğrencileri bunaltan en önemli soru(n)lardandır. Çalışmanın başarıya ulaşabilmesi için konuların hangi sırayla, ne kadar süreyle çalışılacağı önemlidir. Buna karar vermek için bu yazı size yardımcı olacaktır.
Ne çalışacağınız konusu doğrudan hedef belirlemeyle ilgilidir. Bu yüzden hedef belirleme ya da hedef kelimelerini gördüğünüz yerde kafanızda neyi başaracağınız konusu canlanmalı.
Etkili bir hedef belirlemenin bazı şartları var. Bunlara sırasıyla bakalım:
1. Öncelikle hedefiniz belirli olmalı. Hedefin ne olduğu ya da ne olmadığı konusunda kafanızda soru işareti olmamalı. Matematik çalışacağım net bir hedef değildir. Çünkü çok geniş bir alanı kapsıyor. Matematikten “çarpanlara ayırma konusunu çalışacağım” daha net ve belirli bir hedef.
2. Hedefiniz ölçülebilir olmalı. Başka bir deyişle hedefe ulaşıp ulaşamadığınızı anlamanız için elinizde somut ölçütler olmalı. 3 kitaptan soru çözeceğim ölçülebilir bir hedef değil. Kaç soru çözeceğinizi içermiyor. Konuyu ne derecede anlayacağınızı göstermiyor. Seviyenize göre “konuyu çalıştıktan sonra elimdeki 3 kaynaktan konu ile ilgili soruları yapamadığım/anlamadığım soru kalmayacak şekilde bitireceğim” ya da “elimdeki kaynaklardan %…..’u doğru olmak şartıyla ….. soru çözeceğim” daha ölçülebilir hedefler.
3. Hedefiniz başarılabilir olmalı. Bu konuyu anlayabilmeniz için gerekli konuları biliyor olmalısınız. Yoksa bu konu sizin için başarılabilir değildir. Önceki konuları çalıştım, artık bu konuyu anlayabilirim. Henüz başlangıç düzeyinde iseniz “sınavda tüm soruları doğru yapacağım” başarılabilir bir hedef değil. Ama “bu konudan çıkacak soruları doğru yapacağım” ya da “doğru cevap sayımı ….. soru artıracağım” daha başarılabilir hedefler. Başka bir deyişle hayal ettiğinizi değil yapabileceğinizi hedef olarak seçmelisiniz.
4. Hedefiniz ulaşmak istediğiniz amaçla ilgili ve gerçekçi olmalı. Sizin hazırlandığınız sınav çalışmak istediğiniz konuyu içermeli ve hedefe ulaşmak sizi amacınıza yaklaştırmalı. Çalıştığınız konu sınavlarda netlerinizi artırmanıza katkı sağlamalı. Zaten bildiğiniz konuyu çalışmak gerçekçi bir hedef olmaz. Ya da çözebilmek için yeterli altyapınızın olmadığı bir konuda çalışmak işe yaramayabilir.
5. Hedefe ulaşmak için makul bir zaman belirlenmeli. Konuyu ne kadar süre de bitireceğinizi önceden belirlemelisiniz. Bu süre makul bir süre olmalı. Üç haftada öğreneceğiniz bir konu için bir hafta ya da altı hafta belirlemek makul değildir.
Nereye gideceğinizi bilmek önemli. Ona göre yol hazırlığı hazırlığı yaparsınız. Formula 1 pilotlarının kalan tur sayısına yetecek miktarda yakıt almaları hem aracın hafif kalmasını sağlar, hem de süre kaybını azaltır. Bu nedenle hedefinizi doğru belirlemek amacınıza ulaşmanın ilk şartı.
Başarılar…