Yaklaşık bir milyon öğrencinin gireceği liselere geçiş sınavına (LGS) bir ay kaldı. Öğrenciler, çeşitli badireler atlatarak geldikleri bu süreç sonunda emeklerinin karşılığını alarak iyi bir okula yerleşmek umuduyla son çalışmalarını yapıyorlar. Son bir ay nasıl değerlendirilirse öğrenciler için en çok fayda sağlanmış olur? LGS çalışmaları için bazı ipuçları ve öneriler.
Öncelikle, iyi ya da kötü bir şekilde çalışmaların sonuna gelindi. Artık yapılması gereken şey sınavda en yüksek sonucu almaya odaklanmak. Bunun için öğrencinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak kendini sınava hazır hissetmesi önemli.
Fiziksel olarak yapılması gereken şeyler:
Sağlıklı ve dengeli beslenmek,
Günde en az yarım saat egzersiz yapmak,
Her gün düzenli ve verimli uyumak,
Sınavın yapılacağı zamanı da göz önüne alarak bir biyolojik ritm tutturmak öğrencilere yardımcı olacaktır.
Zihinsel olarak dikkat edilmesi gereken şeyler
Çok fazla yüklenmeden bilinçli ve doğru bir şekilde çalışmaya devam etmek. Bunun için deneme çözmenin en doğru yol olduğu söylenebilir. Büyük oranda konu ve pekiştirme çalışmalarının tamamlanmış olduğu düşünülebilir.
Bu konuda bazı pratik yöntemler sıralayacak olursak;
Deneme Çözmek
Her gün 1-2 deneme çözmek faydalı olabilir. Deneme sınavları adından da anlaşılacağı üzere öğrencilere farklı yöntem ve stratejileri deneme olanağı sunar. Öğrenciler soruları hangi sırada çözdükleri zaman en iyi sonucu aldıklarını deneyebilirler. Bu denemelerin en az birinin sınavla aynı saate denk gelecek şekilde, sessiz bir ortamda ve gerçek sınav ortamındaymış gibi çözülmesi faydalı olacaktır. Böylelikle gerçek sınav esnasında yaşanabilecek biyolojik sorunlar azaltılabilir.
Yanlışları Analiz Etmek
Denemelerden beklediğimiz en önemli faydalardan birisi bize eksik olan konuları göstermesidir. Denemeden hemen sonra yanlış yapılan ya da çözülemeyen bütün sorular çıkartılarak nedenleri irdelenmelidir. Yeni nesil olarak tabir edilen sorularda çözüm yöntemleri üzerine yoğunlaşmak faydalı olacaktır. Eksikliğin nereden kaynaklandığı belirtilerek en kısa zamanda giderilmelidir. Bu analizin yapılmadığı denemelerden LGS için fayda beklemek sürekli kan tahlili yaptırıp hiçbir tedavi uygulamayan hastanın iyileşmesini beklemek kadar abestir.
Hızlı Tekrar
Sene boyunca çıkarılan özetleri, ders notlarını ya da kaynak kitaplarda yer alan pratik ipuçlarını hızlıca tekrar etmek bazı eksikleri gidermek için yararlı olabilir.
Örneğin;
Matematikte işlem önceliği, denklem kurma, denklem çözme, oran, orantı gibi bazı temel konular ihtiyaç halinde tekrar edilebilir.
Fen Bilgisinde, özellikle ilk ünite olan mevsimler ve iklim gibi kolay unutulabilen bazı konuları içermektedir. Bunlar kısa tekrarlarla ya da poster, kısa video gibi bazı araçlarla gözden geçirilebilir.
Türkçe dersinde, bazı atasözleri ve deyimlerin anlamları, eklerin görevleri ve bazı anlam sorularında dikkat edilmesi gereken yöntemler gözden geçirilebilir.
İnkılap Tarihi ve Din Kültürü derslerinde kolayca unutulabilen bazı anahtar kavramlar yer almaktadır. Bunlar, listeler, tablolar ya da görseller halinde düzenlenerek tekrar edilebilir.
İngilizce dersinde tekrar edilmesi gereken noktalar öncelikle ünitelerde yer alan kelimeler ve bazı cümle ve soru kalıpları olarak özetlenebilir.
Bu tekrar deneme çözme ve yanlışların analizinden artakalan zamanlarda her gün bir ders şeklinde yapılacak olursa sınava kadar 3-4 defa tüm konular hızlıca tekrar edilmiş olur.
Ruhsal olarak dikkat edilmesi gerekenler:
LGS’de öğrencileri en çok zorlayan nokta sınavın ve beklentilerin oluşturduğu baskı ve strestir. Bundan kurtulmak için yukarıda sıralanan fiziksel ve zihinsel olarak yapılması gerekenler çok önemlidir. Ayrıca Sınav Stresi ve kaygıyla başa çıkmak için yöntemler size yardımcı olacaktır.
LGS’nin sadece bir sınav olduğunu ve sonucunda hiçbir şeyin kazanılıp kaybedilmediğini akılda tutmakta yarar var.
LGS stresiyle başa çıkma yolları başlıklı yazıya yeniden bakmakta yarar var. Bunlara ek olarak,
Gerilim ve ümitsizlik aşılayan haberlerden, olaylardan ve gündemlerden uzak durmak, aileyle güzel sohbetler yapıp, güzel vakit geçirmek ve ekran süresini olabildiğince sınırlandırmakta ruhsal olarak öğrencileri rahatlatacak önlemler olarak sıralanabilir.