Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

En İyi Ders Çalışma Zamanı: Gece mi? Gündüz mü?

Ders çalışmak hemen her seviyedeki öğrenci için üstesinden gelinmesi gereken zor bir iştir. Öğrenciler, öğretmenler ve veliler bazen işin sırrını çok çalışmak olarak görse de asıl önemli olanın verimli çalışmak olduğunda herkes hemfikirdir. Ancak verimli çalışmanın nasıl ve ne olduğu konusunda aynı fikir birliği yoktur. En iyi ders çalışma zamanı hangisidir? Gece mi? Gündüz mü?

En iyi ne zaman ders çalışılacağı konusunda zaman zaman ebeveynler ve öğrenciler arasında tartışmalar yaşanmaktadır. Kimisi gece çalışmanın daha verimli olduğunu savunurken kimisi gündüzü çalışmanın daha iyi olduğunu söylemektedir.

Peki, ne zaman ders çalışmak daha iyi?

Çalışmayan için ne zamanın daha iyi olduğunun bir önemi yok. Onlar için günün her dönemi bir şekilde geçirilmesi gereken bir zaman dilimi. Ancak çalışanlar için ne zamanın daha verimli olduğu önemli.

Öncelikle her öğrencinin farklı bir öğrenme tarzı vardır. Herkesin çalışma ortamı ve kişisel şartları farklıdır. Bu nedenle ilk yapılması gereken öğrencinin kendi tarzını keşfetmesi ve kendi şartlarına en uygun çalışma düzenini bulmasıdır. Bunun için aşağıdaki bilgiler işinize yarayacaktır.

Gündüz çalışmanın avantajları

Sabahları beyin daha zinde ve dinçtir. Beyni zinde hale getiren şey iyi bir gece uykusudur. Besleyici bir kahvaltı da öğrenme etkinlikleri için gereken enerjiyi sağlar. Bu durumda beyin öğrenmeye daha iyi odaklanabilir.

Doğal gün ışığında çalışmak gözleri daha az yorar ve kişiyi uyanık tutar. Uyanık bir zihin isimler, tarihler, yerler ve kişiler gibi ayrıntıları daha kolay hatırlar.

Gündüz çalışmak vücudun biyolojik saatine daha uygundur. Kişinin uyku düzenini bozmaz. İyi bir uyku da öğrenme için çok önemlidir.

Gündüz çalışmak öğrencilere arkadaşlarıyla çalışma konusunda daha fazla imkân sunar. Yararlanabileceği imkân gündüz daha fazladır.

Gece Çalışmanın Avantajları

Geceleri çalışma için daha sessiz ve sakin bir ortam sağlar. Özellikle kalabalık ailelerde geceler çalışmak için uygun olabilir. Elbette buna uygun bir oda varsa.

Geceleri dikkat dağıtan şeyler daha azdır. Dikkat dağıtan şeylerin azlığı belli konular üzerine odaklanmayı kolaylaştırırken kişinin üretkenliğini de artırmaktadır. Hatta pek çok yazar, sanatçı ve kâşifin gece boyunca kütüphanede ya da atölyede kilitli kaldığına dair pek çok hikâye vardır.

Çalıştıktan sonra uyumanın öğrenilen şeyleri pekiştirdiğine dair pek çok araştırma bulunmaktadır.

fotoğraflar pexels.com dan alınmıştır.

Sonuç olarak gönlü olan çoban, tekeden süt çıkarırmış. Yani çalışmak isteyen için gece ya da gündüzden daha önemlisi kişisel şartlar ve öğrenme tarzıdır.

Yukarıdaki bilgiler ışığında gündüzler öğrenme zamanı; geceler ise tefekkür ve üretkenlik zamanı olarak nitelenebilir.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap