Kitap Tanıtımları

HER ŞEY SENİNLE BAŞLAR

KİTAP TANITIMI

KİTAP ADI: HER ŞEY SENİNLE BAŞLAR

YAZAR: MÜMİN SEKMAN

YAYINCI: ALFA YAYINLARI

Kitabın ana fikri; tüm insanların başarma potansiyeli ile yaratıldıkları halde öğrenilmiş çaresizliklerden dolayı başarılı olamadıkları, çok az insanın başarılı olabildiği ve diğer insanların başarısızlıkları kabullenerek yaşadıklarıdır.

KİTAPTAN ÖNEMLİ TESPİTLER:

Öğrenilmiş çaresizliğin en tehlikeli sonuçlarından birisi kişinin kendi gözündeki değerini tehdit etmesidir. Birkaç denemede başarısız olunca kendi gözümüzdeki kredi notumuzu düşürmeye başlarız. Bu da hayat mücadelesinde gözümüzü korkak alıştırır. Özgüven ve cesaretimizi zayıflatır.

Çilekeş şarkılar ve arabesk müzik güçlü bir öğretilmiş çaresizlik aşılama aracıdır.

Öğrenilmiş çaresizliğin temelinde incinmiş bir çocukluk vardır.

Einstein’ın söylediği gibi her zaman kullandığımız mantık yürütme biçiminden dolayı yaşadığımız sorunları, ancak o mantık kalıbının dışına çıkarak çözebiliriz.

‘’İstek hayatın yarısıdır, kayıtsızlık ise ölümün.’’ der Halil Cibran

Alman filozof Schopenhauer’e göre bir gerçeğin doğumu üç aşamadan geçer: Önce alay edilir, sonra şiddetle karşı çıkılır, en sonunda da zaten öyle olduğu biliniyordu diye kabul edilir.

İçimizdeki olumsuz konuşmaları kesmek için algı kalıplarımızı öğrenerek, yeniden yapılandırmalıyız. ‘Siyah kuğu’yu aramalıyız.

Alman filozof Kant’a göre, biz gerçeği olduğu gibi değil; olduğumuz gibi görebiliriz. İnsanların gerçek olduğunu sandıkları şey kişisel yorumlarıdır.

İnsanlar neye inanıyorlarsa onu doğrulayacak şekilde düşünmeye eğilimlidirler.

Büyük bir aşktan sonra eski sevgiliyi unutmak elinizde değilmiş gibi gözükse de, bilişsel terapi teknikleriyle ayrılık acısını yönetmeyi öğrenebilirsiniz.

Kendimizi geliştirme sürecinde öğrenmemiz gereken en kritik farkındalık şudur: Başımıza gelen olaylar değil; olayları yorumlama şeklimiz ne hissedeceğimizi ve ne yapacağımızı belirler.

Her büyük başarı yanan bir yüreğin hikayesidir.(Tavern)

Hak edilmiş bir başarı, güçlü bir kendini onarma mekanizmasıdır. Bir başarı bin ayıp örter. Çok önemli olan şey ise başarılı olmanın öğrenilebilir bir şey oluşudur.

Başarıyı öğrenmenin ilk yolu başarı üzerine yazılmış kaliteli kitapları okumaktır.

İkinci yol ise biyografi kitaplarını okumaktır. Bir diğer yol ise seminer ve konferans gibi aktivitelere katılmaktır.

Bir diğer araç ise internettir. Türkiye’nin ilk kişisel gelişim portalı olan kigem.com adresinde başarı temalı binlerce sayfa makale bulabilirsiniz.

Başarılı olmayı öğrenmenin en iyi yollarından biri de başarılı insanlarla çalışmaktır.

Nasıl bir hayat yaşamak istediğinizi düşünürken; önce geniş hayaller kurmalı, sonra hayallerin içinden seçilmiş hedefler çıkarmalı, en sonunda da planlama aşamasında olabilirlik denetimi yapmalısınız.

İleriye dönük hedeflerinizi mutlaka yazılı olarak kendinize ifade edin. Yazılı düşünmek basit ama güçlü bir egzersizdir. Yazmak düşüncelerinizi durulaştırır. Kafa karışıklığını azaltır. Fikirlerinize dışarıdan bakmak ilerlemeleri, tutarsızlıkları ve boşlukları görmenizi sağlar.

Hayatının kontrol etmek isteyen bir insanın yapması gereken ilk şey, kendi yorum biçiminin nasıl çalıştığını keşfetmek ve onu kontrol altına almaktır. Yorum şeklimiz kaderimizi belirliyorsa onu kendi haline bırakamayız.

Değerlendirme : Gerçekten başarılı olmak isteyen, sıradan bir yaşantıyı reddederek sıra dışı bir hayat yaşamak istiyorum diyen herkesin hemen okuması gereken mükemmel bir kitaptır. Kitap pek akıcı değil,bunun sebebi de kitapta çok yoğun bilgilerin olması.

Kitabı okuyunca belki on, belki de yüz kitap okumuş hissine kapılabilirsiniz.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

1 yorum

  • Bu kitabın yerine sizlere avucunuzdaki kelebek kitabını öneririm gerçekten bundan çok daha kaliteli ve güzel kitap

Yorum yap