Testler

Sözcük Yapısı Test 3

sözcük yapısı testleri

1.Bre şövalyeler! Yazık size! Son kurşunlarınızı atıyorsunuz, cephanelerinizi zapt ettim. Sonra ne yapacaksınız? Tüfekleriniz ellerinizde çoban sopası gibi kalacak. Bu dar kapıdan çıkamazsınız. Kim isterse denesin. Gelin, teslim olun konuşalım.
Yukarıdaki paragrafta bulunan kelimelerin yapısıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)   Üç tane birleşik fiil vardır.
B) “kurşunlarınızı” kelimesi yapıca basit değildir.
C) “Tüfekleriniz” kelimesi yapıca basittir.
D) “atıyorsunuz” ve “isterse” kelimeleri yapıca türemiş değildir.
E) “konuşalım” kelimesi yapıca birleşik değildir.

2. Aşağıdaki altı çizili türemiş kelimelerden hangisi diğerlerinden daha fazla yapım eki almıştır?
A) Şirketlerde verimlilik çalışması yapılacak.
B) Verilen ödevler acaba kime yaptırılmış?
C) Kış kış saçını kazıtmıştı.
D) Ölüm döşeğinde onun adını sayıklamış.
E) Elindeki hiçbir fırsatı kaçırmadı.

3. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisi hem türemiş, hem de kök bakımından fiildir?
A) Göçük altında kalan işçiler kurtarıldı.
B) Bina bilinmeyen bir sebeple çökmüştü.
C) Avrupa standartlarına ulaşmak için ne kadar çalışmalıyız?
D) Verilen sözler kimseyi tatmin etmedi.
E) Misafirlerinizi nerede ağırlamayı düşünüyorsunuz?

4. “Maalesef işçi kazalarında artış var.” cümlesindeki altı çizili kelimelerin yapısı sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
A)basit-basit-türemiş
B)türemiş-türemiş-türemiş
C)basit-türemiş-basit
D)türemiş-basit-türemiş
E)türemiş-basit-basit

5. “Hırsızı yarım saat kovaladık.” cümlesindeki altı çizili kelimeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Türemiş kelimedir.
B) İsimden fiil yapım eki almamıştır.
C) Fiilden fiil yapım eki almamıştır.
D) Fiil kökünden türemiştir.
E) Çekim eki almıştır.

6. “Herkes nehre doğru ilerliyordu.” cümlesindeki altı çizili kelimeyle aynı tür yapım eki almış kelime aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Anlaşılıyor ki bu sap oraya kısa gelecek.
B) Kurabiye parçası gibi onu kaybetti.
C) Deneyimli kargalar işini biliyor.
D) Güvenlik kamerası gerçek suçluyu ortaya çıkaracak.
E) Ağacın boyu da iyice kısalmış.

7. “Bu gösterinin tadını çıkarıyorlar.” cümlesindeki altı çizili kelimeyle yapı bakımından özdeş kelime aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisidir?
A)Kargalar yedikleri konusunda çok seçiciler.
B)Bu hayvanlar renkli malzemeleri seviyorlar.
C)Şekerli yemişler büyük beyinleri için oldukça önemli.
D)Yüzün üzerinde bitkisel malzemeleri var.
E) Keskin bir zeka ve damak zevkleri var.

8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç tane türemiş kelime vardır?
A)Şuna bir de yakından bakalım.
B) Tüyleri gayet sağlıklı ve düzgün görünüyor.
C) Bir oyun arkadaşı bulamadın mı kendine?
D) Beni böyle meşgul edersen işimi bitiremem.
E) Saçlarının kokusunu özlemiştim onun.

9. “Bundan en küçük endişemiz bile yok.” cümlesindeki altı çizili kelimeyle hem yapı bakımından hem de aldığı ek bakımından özdeş kelime aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Anne karga hiçbir şeyi unutmuyor.
B) Ümidimizi kaybetmek için henüz çok erken.
C) Burada neler olup bitmiş?
D) Yırtıcı hayvanlar hangi ülkeden getirilmiş?
E) Hayvanlar helikopterden dışarıya bırakılmış.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik kelime yapım eki almıştır?
A) Her konuda bize yardım eder.
B) Hayvanlar için cezp edici tuzaklar hazırlanıyor.
C) Çantayı yerinden kaldırırsanız memnun olurum.
D) Sınıfın kitap kurdu Duygu, avukat olmuş.
E) Sen bu işte usta olmuşsun, artık kendi dükkanını açmalısın.

edebiyatsultani.com

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili türemiş kelime iyelik eki almamıştır?
A) Adamın şanssızlığı bugün üzerinde.
B) Bunun üç katkısı var.
C) Arada yeni seçenekleri de değerlendir.
D) Bunu öğrenmen için ormanda yaşamalısın.
E) Bu deneyinde bakalım ne yapacak?

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş kelime kullanılmamıştır?
A) Geniş ve sahipsiz arazilerde gezdik.
B) Ve harika manzaralar eşliğinde çayımızı yudumladık.
C) Sayısız kumsallarla bezenmiş bir kara parçasıdır.
D) Erozyona yenilmiş ve toprakları aşınmıştır.
E) Adanın en yüksek yerleri de burada.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki türemiş kelime sıfattır?
A) Sekiz yüz metre yükseklikte yaşıyorlar.
B) Birçok bitki için burası tek kaçış yeri.
C) Taşlı ve kıraç arazilerde yetişir bu bitkiler.
D) Bunları adanın kuzey yamacında görebiliyoruz.
E) Adanın sıra dışı omurgasızları arasındadır.

14. “Gerçek yüzünü güneş doğunca fark ettik.” cümlesindeki altı çizili kelimeyle yapı ve tür bakımından özdeş kelime aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A)Buraya konup göçenler oldukça fazla.
B) Tüm umutlar tükendiğinde yağmur bulutları toprağın imdadına yetişiyor.
C) Her tarafa gençlik aşısı yapılıyor.
D) Kanadı kırılmış bu kaya çulluğu yaşam mücadelesi veriyor.
E) Hepiniz görevlerinizin başına dönün.

15. “Kaynaklar kuruduğu için burayı terk ediyor kuşlar.” cümlesindeki altı çizili kelimelerin yapısı sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
A) türemiş-türemiş-basit
B) basit-türemiş-basit
C) basit-türemiş-türemiş
D) türemiş-türemiş-türemiş
E) türemiş-basit-türemiş

16. Başarısı inanılmaz. İlk araştırmalara göre yerel bitki tohumlarının yayılmasına olumsuz etkileri var. Şahinler dışında görünüşte düşmanları yok.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili kelimelerin yapısı aşağıdakilerden hangisidir?
A)türemiş-basit-basit-türemiş
B)türemiş-basit-türemiş-türemiş
C)basit-basit-türemiş-türemiş
D) basit-türemiş-basit-türemiş
E) türemiş-türemi-türemiş-türemiş

17. “Bu manzaradan kaçınılamaz.” cümlesindeki altı çizili kelimeyle yapı bakımından özdeş kelime aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Yağmur kuşlarına da burada rastlayabiliriz.
B) Sahilleri bu mevsimde ayı balıkları doldurur.
C) Bu zenginlik bu bölgede hâlâ var.
D) Bölgeyi yeni besinlerle dolduruyor.
E) Kutup bölgeleri gezegenimizin en soğuk yerleridir.

18. Aşağıdaki cümlelerde bulunan birleşik kelimelerden hangisi zarftır?
A) Bu evde hiçbiriniz beni anlamıyor.
B) Beni biraz dinlesen ne olur sanki!
C) Kaldırabileceğinizden fazlasını yüklemez.
D) Kahvaltıda bir kuş sütü eksikti.
E) Futbolcular sahanın ortasında kavga ettiler.

19. Aşağıdaki cümlelerde bulunan birleşik fiillerden hangisi yapılışına göre diğerlerinden farklıdır?
A) Annenize yardım edin çocuklar!
B) Bu adam bize dünyayı dar etti.
C) Anılarınızı bu deftere yazabilirsiniz.
D) Onu ne zaman görsem tebessüm ederim.
E) Yoksulluk içinde büyüyen çocuk mühendis olmuş.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde basit, türemiş ve birleşik kelime vardır?
A) Bütün suçu kendinde bulacaksın günün birinde.
B) Çitaların saatte kaç kilometre hızla koştuğunu öğrendik.
C) Klasörlerin üzerindeki tozları niye almadınız?
D) Köpeklerin havlamasından sabahlara kadar uyuyamadık.
E) Şu an yeni oyunculara ihtiyacımız var.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar: 1-B, 2-A, 3-A, 4-D, 5-C, 6-E, 7-C, 8-B, 9-B, 10-B, 11-C, 12-E, 13-C, 14-D, 15-A, 16-B, 17-A, 18-B, 19-C, 20-B

Sözcük Yapısı Test 3’ü indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Sözcük-Yapısı-Test-3

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap