1.Aşağıdaki cümlelerde yapılan yazım yanlışlarını bulunuz. Bu yanlışları düzeltiniz. (15 PUAN)
Ayşe Teyzemin keki çok güzel.
Yürütme Kurulu toplantılarını Perşembe günleri yaparız.
Türkçe’nin gücünü bilmek lazım.
Arkadaşım Ahmet, 2015’de emekli olacak.
Uyanabilirmiyiz sanki böyle bir rüyadan?
BEN MİMAR SİNAN
(…)
MİMAR SİNAN — Ama bizden biri bu kubbeyi yenmeli!
(Sahne, doğal ışıkla aydınlanır. Sinan tezgâhın önüne geçer.)
Öğrenimim sona erince yeniçeri ordusunda istihkâm subayı olarak görevlendirildim. Artık yeniçeri ordusuyla birlikte çeşitli savaşlara katılacaktım. Katıldım da. Birçok Doğu ve Batı ülkesine gittim. Gördüğüm her binayı ve harabeyi, bir ders gibi inceledim. Bu arada, savaşın gerektirdiği işler arasında, pratiğimi de ilerletiyordum. Bir gün geldi ki, artık kendimi göstermek için fırsat gözlemeye başladım. Çünkü bilgiyle dolmuştum, taşmak üzereydim. İlk fırsatı, 1554 yılında yakaladım; 44 yaşındayken. Gençler, dikkatinizi çekerim. Bu, bazı insanlarımızın, nerdeyse emekli olmayı düşündükleri bir yaştır.
(Fonda tuğlar belirir. Mehter müziği girer ve söner.)
Osmanlı ordusu, 1534 yılı yazında, Van Gölü’nün batı yakasına ulaşmıştı. Vezir Lütfü Paşa, benden, gölün doğu kıyısındaki durumun öğrenilebilmesi için gemi yapmamı istedi. Bu emri yerine getirebilmem için birçok zorluğu yenmem gerekiyordu. Hiç sızlanmadan hemen işe koyuldum. Her türlü zorluğu sabırla yenerek, üç gemiyi, kısa zamanda suya indirmeyi başardım.
(Efekt: Sevinç haykırışları.) (…)
2.Okuduğunuz bölümden hareketle Mimar Sinan’ın kişilik özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? (15 puan)
3.Aşağıdaki tabloda bulunan eserlerin karşısına yazarlarının isimlerini yazınız. (4×3:12 puan)
Reis Bey | |
Keşanlı Ali Destanı | |
Kurban | |
Hürrem Sultan |
4. Kendini ilerletmeyi başaran çeşitli birimlerden oluşan maddelere aktif madde denir( ) Doğada aktif maddelerin pek çok örneği vardır ( ) kuş sürüleri ( )göç eden hücreler( ) bakteriyel süspansiyonlar ( )
Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir? Yazınız. (3×5=15p)
5.Bu cümlelerde düşüncenin akışını bozan cümleyi bulup parçanın altına akışı bozan cümleyi yazınız. (10P)
Üç yıl önce aramızdan ayrılan Oktay Akbal ile 1990’lı yılların sonlarında tanıştım. Yumuşak huylu, genç yazar adaylarına yollarını aydınlatabileceğini düşündüğü öğütler vermeyi seven bir kişi olmasının ötesinde yazar egosu dediğimiz, çoğu okurda düş kırıklığı yaratan kibirden olabildiğine uzak bir insandı diyebilirim. Günümüzün özellikle genç yazarları âdeta burnundan kıl aldırmıyor, şöhretin ışıltısına kapılarak kibirleniyorlar. Zor koşullarda birkaç sayı çıkabilen bir edebiyat dergisi için kendisiyle röportaj da yapmıştım. Sorulara oldukça kısa hatta sorulan soruyla pek de ilgisi olmayan cevaplar vermişti. İyi bir denemeciydi ama röportajda beklediğiniz uzun ve doyurucu yanıtları alabileceğiniz bir yazar değildi; kim bilir hangi bilinmez nedenlerle ketumluğu tercih ediyordu.
6.Denemenin Türk Edebiyatında ortaya çıkışını ve tarihsel dönemle ilişkisini kısaca anlatınız. (10p)
OKUMAK ÜSTÜNE
Okumak; haz duymaya, zihnimizi süslemeye ve yetkimizi arttırmaya yarar. Haz duymak hususundaki faydası, insan bir köşeye çekilip tek başına kaldığı zaman kendini gösterir. Zihnimizi süslemesinin, konuşurken yetkimizi arttırmasının da bir iş hakkında hüküm verirken, o işi başarırken faydası dokunur. Tecrübeyle yetişmiş kimseler, tek tek bazı işler yapar; onlar hakkında birer hüküm verebilirse de meseleyi her bakımdan göz önünde tutan öğütler vermek, planlar yapmak, nizamlar kurmak bilhassa bilgi sahibi kimselerin elinden gelir.
Okumaya fazla vakit harcamak, uyuşukluktur. Okunan kitaplardan süs olsun diye fazla faydalanmak gösteriş, bir hüküm verirken sadece kitaptaki kaidelere uymak da ukalalıktır.
Okumak tabiatı tamamlar, tecrübe ile de tamamlanır. İnsanın tabiat vergisi olan kabiliyetleri kendiliğinden çıkan bitkilere benzer, okumakla budanmaları lazımdır. Okumak, tecrübeyle sınırlanmaz da başına buyruk bırakılırsa dağınık yönlere yayılmış bir bilgi verir.
Tecrübe ile yetişen kimseler, okumayı hor görür. Basit kimseler ona hayrandır. Bilginler ondan faydalanır çünkü okuma, sağladığı faydanın ne olduğunu göstermez. Bu, insanın tahsile ihtiyaç duymadan onun ötesine varan bir kuvvetle elde ettiği bir bilgeliktir.
7.Metindeki altı çizili sözcüklerin anlamlarını sözlükten bulunuz. (4×3=12p)
Zihin:
Nizam:
Tahsil :
Başına buyruk:
8.“İnsanın tabiat vergisi olan kabiliyetleri kendiliğinden çıkan bitkilere benzer, okumakla budanmaları lazımdır.” Cümlesini yukarıdaki parçayı dikkate alarak kısaca yorumlayınız. (11 puan)
CEVAPLAR:
1.Ayşe Teyzemin keki çok güzel. (teyzemin) (3 puan)
Yürütme Kurulu toplantılarını Perşembe günleri yaparız. (perşembe) (3 puan)
Türkçe’nin gücünü bilmek lazım. (Türkçenin) (3 puan)
Arkadaşım Ahmet, 2015’de emekli olacak. (2015’te) (3 puan)
Uyanabilirmiyiz sanki böyle bir rüyadan? (Uyanabilir miyiz) (3 puan)
2.Okunan metinden hareketle Mimar Sinan’ın kişilik özellikleri ile ilgili söylenebilecekler şunlardır: İlk cümleden itibaren Mimar Sinan’ın birtakım yüksek hedefleri olduğu anlaşılmaktadır. Sinan, kendisini sürekli geliştirmek için bulunduğu her ortamı, her an’ı bir ders gibi değerlendiren iyi bir gözlemcidir. Çalışkan ve azimlidir. Başarılı olmak için çok çaba göstermiştir, özverili ve sabırlı bir kişiliği vardır. Belirlediği yüksek hedeflere ulaşma gayretinden hiçbir zaman vazgeçmemiş başarılı bir mimardır.
3.Reis Bey: Necip Fazıl Kısakürek
Keşanlı Ali Destanı: Haldun Taner
Kurban: Güngör Dilmen
Hürrem Sultan: Orhan Asena
4.( .) ( : ) ( , ) ( , ) ( … )
5.Günümüzün özellikle genç yazarları âdeta burnundan kıl aldırmıyor, şöhretin ışıltısına kapılarak kibirleniyorlar.
6.Türk edebiyatında asıl olarak gazete ile birlikte ortaya çıkmaya başlamıştır. İlk özel gazete Tercümân-ı Ahvâl (1860)’in yayın hayatına başlamasından itibaren gazetelerde çıkan değişik yazılar, zamanla ayrı bir tür olan deneme için dil, anlatım ve yaklaşım bakımından zemin oluşturmuşlardır. Tanzimat’tan itibaren bir süre gazete ve dergilerde “musâhabe” üst başlığı altında deneme benzeri yazılar kaleme alınmıştır.Ahmet Haşim, Ahmet Rasim, Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi yazarlar ilk denemeciler olarak karşımıza çıkmaktadır.
7.Zihin: Bilinç, Dimağ.
Nizam: Düzen
Tahsil : Öğrenim
Başına buyruk:Kimseden izin almadan dilediği gibi davranan, özgür.
8.İnsanların doğuştan getirdikleri yetenekleri vardır. Yeteneklerin bireylere ve topluma faydalı hâle gelebilmesi için okumayla şekillenmesi gerekir. Kabiliyetlere yön vermek, yararlı hâle getirmek okumakla mümkündür.
12.sinif turk dili ve edebiyati 2.donem 2.yazili sorulari L grubu indir.