1. Aşağıda verilen “açmak, basamak, çekmek” sözcüklerini kullanarak belirtilen anlamlarını karşılayacak bir cümle yazınız. (3x4p=12p)
• açmak : Yakışmak, güzel göstermek.
• basamak : Derece, aşama, kerte, evre.
• çekmek : Güç durumlara dayanmak, katlanmak.
2. Bugün aklım Dorukısrak’a takıldı. Çifte gittim geldim, onu düşündüm. Dışarda kış geldim, diyor. Ahırdaki saman belli, saçkı belli. Ben, öküzlerin, Tay’ın, Kırat’ın yeygisini onunla paylaştıramam. Tay’ın arpasına ortak edemem. O, bu yıl, başının çaresine bakacak. O, bu yıl “yılkılık…” Dağda ot kalmadı, çöp kalmadı. Köyün sığırı üç beş gün yaylıma ya çıkar ya çıkmaz. Nerde ise şimdi sığır döner. Harman yerinde yolunu kesersin, kısrağı çevirirsin. Burnunu dağa doğru dönderirsin, sürersin tepeye kadar. Varsın, başının çaresine baksın. Bahara sağ salim elimize geçerse ne âlâ! Yok, bir dereyi doldurursa o da onun bileceği iş… Bundan sonra onu ne çifte koşabilirsin ne düvene… Tay’ı inşallah baharın Kırat’a eş olur. Yılkıdan sağ salim dönerse helbet ona da bir vazife buluruz. Kalk şimdi sen. Küçük kardaşını da al, sığırı karşıla. Bu parçada kahramanın yaşadığı çatışmayı yazarak açıklayınız.
Bu parçada kahramanın yaşadığı çatışmayı yazarak açıklayınız. (12p)
3. Aşağıdaki metinler hikayelerde kullanılan hangi anlatım tekniğiyle yazılmıştır? (4x5p=20p)
Geçen yıl bölgede nohut hasadı iyi olunca ani bir kararla tüm tarlalarına nohut ekmeye karar vermişti. Ancak hesaplamadığı bir şey vardı ki herkes onun gibi düşünmüş ve nohut ekiminde bir rekor yaşanmıştı. Hasat zamanı geldiğinde bunca emeğinin karşılığını alamayacağını aylar öncesinde anlamıştı. İsteksiz bir şekilde tarlasına gidiyor, akşama kadar zoraki bir şekilde çalışmalarını tamamlıyordu. (Kullanılan anlatım tekniği:…………………………………………………)
Bugün her zamankinden farklı bir şekilde gökyüzünün farklı ama bir o kadar büyüleyici renk tonlarını gözlemlemek mümkündü. Bu sırada can sıkıntımın gitmesini amaçlayarak sahilde yavaş adımlarla yürüyordum. Hava çok sıcak olmasa da üç çocuğun büyük bir eğlenceyle denizde oynadıklarını gördüm. Var mıydı acaba o çocukların aklında hayatla ilgili bir problemin kırıntıları? Oturdum ve onları seyrederek neşelerine bir an olsa da ortak oldum.
(Kullanılan anlatım tekniği:…………………………………………………)
Bunun ufacık elleriyle… İşimiz var. Bekle ki küfe dolsun. Karnım da acıktı. Kışın bu derdi var işte. Bereket bu akşam konserdeyiz. İş yok Hamiyet’te… Nerede o eski ses. Tabii zamanla… Dün midemi bozdum. Karıştırıyorum… Bir gazoz çekmeli… Omzum ağrıyor. Uff! Rüzgâr çıktı be… Şu paltonun taksidi de ödenirse bir radyo alır, eh o da… (Kullanılan anlatım tekniği:…………………………………………………)
Dün gibi hatırlıyorum: O gün kandil simitleri yedik Nuhbe Hanım’ın odasına doluşup. Nuhbe Hanım bayağı gençleşmişti. Cahit abinin getirdiği siyah-beyaz damalı başörtüsünü göstermişti anneme. Onları arayıp soran bir başka insanın gizli gururunu taşıyordu. “Cahit abine şiir okusana” dediler bana. Cahit abiye başımı çeviriyor sonra utançla yere eğiyordum. (Kullanılan anlatım tekniği:……………………………………………)
4. Aşağıda verilen eserlerin karşılarına sanatçılarını yazınız. (2x5p=10p)
• Puslu Kıtalar Atlası :
• Batmayan Gün :
• Saatleri Ayarlama Enstitüsü :
• Selvi Boylum Al Yazmalım :
• Esir Şehrin İnsanları :
5. Numaralanmış cümlelerle anlamlı bir paragraf oluşturulmak istense doğru sıralamayı yazınız. (10p)
1. Tam sırasıydı, oğluna seslendi; birlikte Doru’yu ahırdan çıkardılar.
2. Hıdır Emmi, kısrağın köyden ayrılmasını köylülerin görmesini istiyordu.
3. Kısrak pırıl pırıldı, bir hafta önce otluk altına yıkılmış at değildi sanki.
4. Atın geçeceği sokağa bir göz atınca laflaşan köylüleri gördü.
5. Boynu dik, bacakları gergin olan Doru’nun güçsüzlüğü iyiden iyiye yüreğine yerleşmişti.
6. “İnsaniyet böyle olur.” dedirtecekti aklınca köylüye.
6. Aşağıdaki parçanın Cumhuriyet Dönemi roman anlayışlarından hangisini yansıttığını metinden hareketle açıklayınız. (5p+12p=17p)
Yunus Emre, Dede Korkut ağzıyla şakalaştı:
— Ertuğrul oğlu Kara Osman Beyimize selâm ederim, bundan böyle, aç gezeni doyursun, yalıncak geleni giydirsin. Attan aygır, deveden tülü, koyundan koç boğazlasın! Ala çadırını yeryüzüne diktirsin; beyleri, yiğitleri sofrasına biriktirsin! Yeme içme, gülme söyleme, çalma oynama olsun! Var yürü, “Gezgin Ozan Miskin Yunus geldi, baş indirdi, bağır bastı, diz vurup bunu böyle haberledi” deyiver Kaplan Çavuş!
Roman anlayışı / türü:
Önemli romanlar ve yazarları:
7. Aşağıdaki parçada boş bırakılan yerlere uygun noktalama işaretlerini yazınız. (7p)
( ) Evet, şimdi eğer gözlerim olsa idi ( ) ben toprağı göremeyecektim, toprağın özelliklerini bilmeyecektim. Çiğneyip geçecektim toprağı ( ) Taş koyman dediğimin sebebi şu ( ) Ben öldükten sonra üzerimde otlar bitsin, çiçekler açsın. Taş kapatır, çimento kapatır, hiç kimse istifade edemez. Yalnız benim toprağım da milletime hizmet etsin. Ordaki biten otlardan koyun yesin et olsun. Kuzu yesin süt olsun. Arı yesin arı götürsün bal olsun. Ben orda taşın altında yatmakla bir istifadem yok, düşüncem bu. Bunun için üstümü kapatmayın( ) diye her an rica ediyorum çocuklarıma ( ) ( )
8.Aşağıdaki cümle ve dizelerdeki yazım yanlışı yapılan sözcükleri, sözcüklerin doğru yazımları ile yazım kurallarını (12p)
ÖRNEK | DOĞRU YAZIM (Sadece yanlış yazılan kelimenin doğrusu yazılacaktır.) |
Bu yıl 54’üncüsü düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı Türkiye bisiklet turu, Konya’da başlıyor. Pek çok sporsever Türkiye’nin tarihî yerleri ve nefes kesen manzaraları eşliğinde kıyasıya bir mücadeleyi ekim ayı içerisinde naklen izleyecek. | |
Romancı Oktay Verel, 29 Mart 2018 Perşembe günü İstanbul’da hayatını kaybetti. Cenazesi, 30 Mart’ta Üsküdar Şakirin Camisi’nde kılınan öğle ve cenaze namazlarının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. | |
Mümtaz yanı başında yaşayan bu kadını, âdeta ortada olmayan bir varlık gibi sevmektedir. Nuran, gönlüne düşünce dışarıya çıkış amacını bir anda unutur ve sahaftan ayrılıp sanki uyur gezer biri gibi çarşıyı baştan başa adımlar. | |
Kazılar sırasında hem keçiboynuzu hem de hangi hayvan türüne ait olduğunu hâlâ belirleyemediğimiz başka boynuz örneklerine rastladık. |
CEVAPLAR:
1. Başarının basamaklarını tırmanırken pek çok zorluk çeken öğrenci, kendini açtığına inandığı beyaz elbisesiyle diplomasını aldı.
2.Kahraman artık bir işe yaramayacağını düşündüğü için ahırdan uzaklaştırdığı Dorukısrak atına duyduğu merhamet ile elindeki samanın, yemin ancak diğer hayvanlarına yetecek olmasından dolayı hissettiği çaresizlik arasında kalmasıdır.
Vicdanı ile Geçim Sıkıntısı
Merhamet – Çaresizlik
3. Geçen yıl bölgede nohut hasadı iyi olunca ani bir kararla tüm tarlalarına nohut ekmeye karar vermişti. Ancak hesaplamadığı bir şey vardı ki herkes onun gibi düşünmüş ve nohut ekiminde bir rekor yaşanmıştı. Hasat zamanı geldiğinde bunca emeğinin karşılığını alamayacağını aylar öncesinde anlamıştı. İsteksiz bir şekilde tarlasına gidiyor, akşama kadar zoraki bir şekilde çalışmalarını tamamlıyordu. (Kullanılan anlatım tekniği:……..
İÇ ÇÖZÜMLEME TEKNİĞİ………….)
Bugün her zamankinden farklı bir şekilde gökyüzünün farklı ama bir o kadar büyüleyici renk tonlarını gözlemlemek mümkündü. Bu sırada can sıkıntımın gitmesini amaçlayarak sahilde yavaş adımlarla yürüyordum. Hava çok sıcak olmasa da üç çocuğun büyük bir eğlenceyle denizde oynadıklarını gördüm. Var mıydı acaba o çocukların aklında hayatla ilgili bir problemin kırıntıları? Oturdum ve onları seyrederek neşelerine bir an olsa da ortak oldum.
(Kullanılan anlatım tekniği:……İÇ KONUŞMA TEKNİĞİ………)
Bunun ufacık elleriyle… İşimiz var. Bekle ki küfe dolsun. Karnım da acıktı. Kışın bu derdi var işte. Bereket bu akşam konserdeyiz. İş yok Hamiyet’te… Nerede o eski ses. Tabii zamanla… Dün midemi bozdum. Karıştırıyorum… Bir gazoz çekmeli… Omzum ağrıyor. Uff! Rüzgâr çıktı be… Şu paltonun taksidi de ödenirse bir radyo alır, eh o da… (Kullanılan anlatım tekniği:…..BİLİNÇ AKIŞI TEKNİĞİ……..)
Dün gibi hatırlıyorum: O gün kandil simitleri yedik Nuhbe Hanım’ın odasına doluşup. Nuhbe Hanım bayağı gençleşmişti. Cahit abinin getirdiği siyah-beyaz damalı başörtüsünü göstermişti anneme. Onları arayıp soran bir başka insanın gizli gururunu taşıyordu. “Cahit abine şiir okusana” dediler bana. Cahit abiye başımı çeviriyor sonra utançla yere eğiyordum. (Kullanılan anlatım tekniği:….GERİYE DÖNÜŞ TEKNİĞİ……)
4. • Puslu Kıtalar Atlası : İhsan Oktay Anar
• Batmayan Gün : Samiha Ayverdi
• Saatleri Ayarlama Enstitüsü : Ahmet Hamdi Tanpınar
• Selvi Boylum Al Yazmalım : Cengiz Aytmatov
• Esir Şehrin İnsanları : Kemal Tahir
5. 2-6-4-1-3-5
6.Roman anlayışı / türü: Tarihi roman
Önemli romanlar ve yazarları: Tarık Buğra – Osmancık
Cevat Şakir Kabaağaçlı – Turgut Reis
Kemal Tahir – Devlet Ana
7. ( ” ) Evet, şimdi eğer gözlerim olsa idi ( , ) ben toprağı göremeyecektim, toprağın özelliklerini bilmeyecektim. Çiğneyip geçecektim toprağı ( . ) Taş koyman dediğimin sebebi şu ( : ) Ben öldükten sonra üzerimde otlar bitsin, çiçekler açsın. Taş kapatır, çimento kapatır, hiç kimse istifade edemez. Yalnız benim toprağım da milletime hizmet etsin. Ordaki biten otlardan koyun yesin et olsun. Kuzu yesin süt olsun. Arı yesin arı götürsün bal olsun. Ben orda taşın altında yatmakla bir istifadem yok, düşüncem bu. Bunun için üstümü kapatmayın( , ) diye her an rica ediyorum çocuklarıma ( . ) ( ” )
8.
ÖRNEK | DOĞRU YAZIM (Sadece yanlış yazılan kelimenin doğrusu yazılacaktır.) |
Bu yıl 54’üncüsü düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı Türkiye bisiklet turu, Konya’da başlıyor. Pek çok sporsever Türkiye’nin tarihî yerleri ve nefes kesen manzaraları eşliğinde kıyasıya bir mücadeleyi ekim ayı içerisinde naklen izleyecek. | Türkiye Bisiklet Turu |
Romancı Oktay Verel, 29 Mart 2018 Perşembe günü İstanbul’da hayatını kaybetti. Cenazesi, 30 Mart’ta Üsküdar Şakirin Camisi’nde kılınan öğle ve cenaze namazlarının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. | 30 Mart’ta |
Mümtaz yanı başında yaşayan bu kadını, âdeta ortada olmayan bir varlık gibi sevmektedir. Nuran, gönlüne düşünce dışarıya çıkış amacını bir anda unutur ve sahaftan ayrılıp sanki uyur gezer biri gibi çarşıyı baştan başa adımlar. | uyurgezer |
Kazılar sırasında hem keçiboynuzu hem de hangi hayvan türüne ait olduğunu hâlâ belirleyemediğimiz başka boynuz örneklerine rastladık. | keçi boynuzu |
12.sinif turk dili ve edebiyati 2.donem 1.yazili sorulari I grubu İNDİR