Çocuğu okula giden anne babaların ortak sorunu, çocuklarının gerektiği gibi ders çalışmamasıdır. Çocuklarının eğitsel gelişimi için ders çalışmanın öneminin farkında olan veliler, onlara gerektiği gibi nasıl ders yaptıracaklarını bir türlü bilemezler.
Anne babalar, kendi çocukları gerektiği gibi ders çalışmaz iken diğer bazı çocukların derslerine hakkıyla çalışmalarını anlamakta güçlük çekerler. Kendi kendilerine sordukları soru şudur: Neden bizim çocuğumuz da diğer çocuklar gibi derslerine çalışmazlar?
Öğrencilerin derslerine gerektiği gibi çalışması veya çalışmaması üzerinde dikkatle durulması gereken konulardandır. Çünkü öğrencileri ders çalışmamaya sevk eden sebepler bulunabilirse ders çalışmaları için çözüm önerilerini de bulmak mümkün olabilir.
Aslında öğrencilerin ders çalışmama nedenlerini bulmak için soruyu tersten sormak gerekmektedir. Yani ders çalışan öğrenciler neden ders çalışır?
Öğrenciler Neden Ders Çalışır?
Konuyu dikkatli bir şekilde gözlemlediğimizde öğrencileri ders çalışmaya motive eden nedenleri bulabiliriz. Bunlardan bazılarını sıralamaya çalışacağız.
- İleriye dönük küçük hedefler belirlemek: Öğrenciler yetişkin insanlar gibi davranışlarının sonuçlarını irdeleme kabiliyetine sahip değillerdir. Ders çalışmanın ileriki yaşantılarında kendilerine neler kazandıracağını ya da ders çalışmamanın neler kaybettireceğini bilemezler. Onlar için ileride bir meslek sahibi olmak gibi bir uzak amaç fazla güdüleyici değilken sene sonunda başarılı bir karneye verilen küçük bir ödül daha güdüleyici olabilir.
- Özünde sıkıntılı bir iş olan ders çalışma fiili eğer sonucunda bir haz yaşatıyorsa katlanılabilir bir eylem olabilir: Ders çalışmayı sıkıcı bir eylem olarak değerlendiren öğrenci, derslerini düzenli yaptığında öğretmeninin hasret kaldığı ilgisine mazhar olabiliyorsa ders çalışmak bu öğrenci için zevkli bir iş haline gelebilir.
- Ders çalışan öğrenciyi sınıf huzurunda ödüllendiren öğretmen, öğrencinin kendini gerçekleştirmesine vesile olabilir: Sınıf ortamında kendini gerçekleştirme imkanı bulamayan pek çok öğrenci, kendini gerçekleştirebilmek ve arkadaşlarına kendisini ispat edebilmek için fırsat kollamaktadır. Öğrenci psikolojisini iyi anlayan bir öğretmen ödevlerini düzenli yapan öğrencileri nazara vererek ödev yapma davranışını kalıcı hale getirebilir.
- İleriye dönük büyük hedefleri sürekli vurgulamak: Bu madde biraz daha bilinçli ailelerin yapabileceği bir şeydir. Öğrenciler için başlangıçta uzak hedefler çok güdüleyici olmasa bile aileler çocuklarının olmak istediği mesleği sürekli çocuklarının zihninde canlı tutmalı, onları sürekli olarak ileride olmayı düşündükleri meslek için güdülemelidir.
- Ödev etkinliklerini eğlenceli hale getirmek: Bu konu da biraz eğitim sistemini ilgilendiren bir maddedir. Öğrenciler klasik ders çalışma etkinliklerinden pek hoşlanmadıklarından, etkinlikleri eğlenceli hale getirmek gerekmektedir. Bu konuda aileler hiçbir şey yapamasalar bile ödevlerini gerektiği gibi yapan çocukları ile birlikte bir eğlence tertipleyebilirler.
- Onaylanmak en önemli güdüleyicilerdendir: Anne babalar yoğun iş temposundan dolayı pek fazla farkına varamasalar bile bir çocuk için anne babasının sevgi dolu bakışları ile onaylanması dünyanın en değerli ödülüdür. Veliler derslerini gerektiği gibi yapmayan çocuklarına kızmak yerine; derslerini gerektiği gibi yaptıkları bir anlarını kollayarak onları sevgi dolu bakışlarla onaylasalar çocuklarının düzenli ders yapma etkinliklerini davranışa dönüştürmüş olurlar.