LGS’ye Çalışan Sevgili Öğrenciler,
Hepinizin aklındaki soru kalan bir haftada neler yaparsam daha iyi bir sonuç elde ederim? İyi ya da kötü, bir şekilde bugüne kadar çalıştınız ve artık sınava bir hafta kaldı. Artık ektiğinizi biçmenin, emeğinizin karşılığını almanın zamanı geldi.
Bir tarlanız olduğunu düşünün. Toprağı sürdünüz, çapaladınız, içindeki taşları temizlediniz ve ekime hazır hale getirdiniz. Burası 8. Sınıftan önceki emekleriniz. 8. sınıfın başında tarlaya tohumu ektiniz ya da fideleri diktiniz. Her gün tarlaya gittiniz. Gerektiğinde su verdiniz. Ürünün büyümesine engel olan, tarlanın enerjisini emen ayrık otları ayıkladınız. Gübre attınız. Ürününüzün gelişimi için ne gerekiyorsa yaptınız.
Artık hasat zamanı geldi. Şimdi yapılması gereken tarlayı hasada hazırlamaktır. Doğal olarak bu dönemde yapılması gerekenler ürünün gelişim döneminde yapılması gerekenlerden farklı. Halen tarlayı sulamaya devam ederseniz tarla çamur olur, mahsulünüz çürüyebilir, verim düşer. Gübre atmaya devam ederseniz artık ürün o gübreden yararlanamayacağı için boşuna masraf etmiş olursunuz. O gübre belki gelecek sene işe yarayabilir, ama bu sene geçti.
Kısaca artık, yapabilecekleriniz yaptınız. Tarlada mahsul olgunlaştı. Artık alacağınız ürün miktarında artış olmayacak. Önemli olan eldeki, yetişmiş olan mahsulü heba etmemek. Yani, doğru şeyi doğru zamanda ve doğru şekilde yapmaktır.
Son bir haftada yapılası gereken doğru şeyler neler?
Uyku düzeninizi sınava göre ayarlayın. Bu güne kadar alıştığınız bir uyku ve beslenme düzeniniz olabilir. Eğer şimdiye kadar yapmadıysanız artık erkenden yatıp, erkenden kalkmaya özen gösterin.
Günde bir saat hafif tempoda egzersiz yapın. Evinizin yakınında orman, park, yeşil alan ya da benzeri oksijen bakımından zengin ve sakin bir yer varsa oraya gidin. Bir müddet yürüyün, hafif egzersizler yapın.
İç dünyanıza dönün, kendinizle baş başa kalın. Gözlerinizi kapatıp kuşların ya da doğanın sesini dinleyin. Kaç farklı kuş sesi duyduğunuzu fark etmeye çalışın. Ya da bir dere kenarında duyduğunuz seslerden hangisi kuş sesi, hangisi kurbağa ya da cırcır böceği sesi ayırt etmeye çalışın. Bunlara imkânınız yoksa evinizin balkonuna çıkın. Gökyüzüne bakın. Bulutları farklı şekillere benzetmeye çalışın. Böylelikle sizi kaygıya iten negatif duygulardan sıyrılmış olursunuz.
Ailenizle günlük meseleler, sıradan şeyler hakkında sohbet edin. Birlikte film izleyin. Özellikle, motivasyon ve başarı hikayesi içeren filmler ya da eğlenceli-komik filmler seçebilirsiniz.
Sınav sabahı erken kalkın. Dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı yapın. Ne az, ne de abartılı. Mümkünse bir miktar yürüyün.
Okula tam zamanında varın. Eğer erken gitmişseniz; bahçede değil varsa yakında sakin bir yerde bekleyin. Okul bahçesinde kaygıyla endişeyle bekleyen insanlarla göz göze gelmeyin. Onlardan ve size aktaracakları kaygıdan uzak durun.
Sınavda verilen arada okul bahçesinde kısa bir yürüyüş yapın. Boş boş geziniyormuş gibi de yapabilirsiniz. Arkadaşlarınızla soru ve sınav konuşmayın.
Unutmayın, bu sınav hayatınızın en önemli sınavı değil. Sonucunda her şeyi kazanmış olmayacaksınız ya da hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz. Sadece bir sınav. Girin, yapın ve çıkın.
O kadar…