1. Aşağıda açıklamaları verilen sanat akımlarının adını yanlarına yazınız. (5+5=10 Puan)
a) Bu akım Fransa’da klasisizme tepki olarak doğmuştur. Bu akıma göre kişileri inanca götüren akıldan çok duygulardır. Duygu, coşkunluk ve hayal önemlidir. Akıl ve mantık bu coşkunluk içinde erir. Konularını tarih, milli kültür ve çağdaş edebiyattan alır. İyi ve kötünün,ak ve karanın çatışması, yazarın açık bir şekilde taraf tutması bu akımın etkisi altında kalmış sanatçıların en belirgin özellikleridir. …………………………………………………..
b) Sanat eserinin değerini, gerçeğin olduğu gibi aktarılmasında değil; duygu ve düşüncelerin işaret ve biçimlerin uygunluk içinde düzenlenişinde gören, kelimelerin müzik değerini savunan ve parnasizme tepki olarak doğan şiir akımını yazınız. …….……………………………..
2. “Edebiyat, hayatın yansımasıdır.” ifadesinden yola çıkarak edebiyat – toplum ilişkisini anlatan kısa bir yazı yazınız. (15 Puan)
3. Aşağıda verilen eserlerin karşılarını yazarlarını yazınız. (6×3=18 Puan)
Memleket Hikâyeleri:
Gazoz Ağacı:
72. Koğuş: Kilit:
Semaver:Gurbet Hikâyeleri:
4. Cumhuriyet Dönemi’nin 1940-1960 yılları arasında toplumcu gerçekçi anlayışla yazılan hikâyelerin özelliklerinden üç tanesini yazınız. (3×3=9 puan)
Kumandanım! Sen ne diyorsun? Ömrümde beni bu işe memur etmenizden büyük şeref mi olur? Bana güvendiniz. Bu kalenin kurtulmasını benim gayretimden beklediniz. Siz silahaltında düşman karşısında duran bir aslanı esaretten kurtarmak için düşündüğünüz en büyük çareyi benim ellerime bıraktınız. Ben üç ay hasta yatmışım. Bu kaleye hiçbir hizmet edememişim. Beni gayrette, hamiyette, vatan sevgisinde on bin kahramana tercih ettiniz. Kendinizle beraber tuttunuz. Düşünsenize, buradan gittiğim zaman ben devlet kadar büyüktüm; çünkü devletin en yüce menfaati benimle sağlanacaktı. Vatan kadar kutsaldım. Çünkü bana hıyanet, vatana ihanet gibiydi. On iki bin Osmanlı kadar müthiştim. Çünkü on iki bin Osmanlının göreceği hizmeti yalnız başıma yerine getirecektim. Bir devlet gibi batıp da dünyayı dehşetler içinde bırakmak, milyonlarca nüfusu anasından ayrılmış öksüzler gibi arkamdan ağlatmak ne büyük şerefti… Ne şerefti benim için, on iki bin mert gibi dövüşe dövüşe şehit olmak…
(Namık Kemal – Vatan yahut Silistre)
Aşağıdaki soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
5. Yukarıdaki hikâyenin bakış açısını yazıp bu bakış açısı hakkında kısaca bilgi veriniz. (2×5=10P)
6. Yukarıdaki hikâyeden hareketle anlatılan şahsın özelliklerini yazınız. (10P)
7. Metindeki millî, manevi ve evrensel değerleri belirleyerek altı tanesini yazınız. (6×2=12P)
8. Aşağıda verilen cümleleri ögelerine ayırınız.(8×2=16 Puan)
Her akşam penceremden parlak yıldızlara bakarım.
Yaz gelince gece kelebekleri penceremize üşüşürdü.
11.sinif turk dili ve edebiyati 1.donem 1.yazili sorulari L grubu İNDİR