Ortodontist nedir?
Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesidir. Bu uzmanlık alanı kapanış bozukluklukları (malocclusion) olan insanlara çözümler sunar.
Ortodontik tedavi nasıl gerçekleşir?
Ortodontik tedavi çoğu insanın braket diye bildiği aletlerle yapılır.
Ortodontik tedavi acı verir mi?
Bütün apareyler ilk başta garip gelir ve belli bir rahatsızlık verirler. Eğer bu problemler geçmezse ortodontistiniz gerekli ayarlamaları yaparak yardımcı olabilir. Ayarlama sonrası dişler genelde rahatsızlık verir ama bu kısa sürede geçer.
Ortodontik apareyler dişime zarar verir mi?
Dişleriniz tedavi sonrası iyi bakım görmezlerse hasar görebilirler. Aletler kendileri hasar vermemekle birlikte zayıf temizleme ve şekerli içecekler kalıcı hasar bırakır. Braketler ve tellerin arasına yiyecek kaçtığından plak oluşumu normalden daha hızlıdır. Bu yüzden dişlerin ve aletlerin iyice temizlenmeleri gerekir.
Diş sağlığı içim neler yapılmalıdır?
Bir çok diş çürüğünün oluşumu aylar sürer. Diş hekimine gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir.
Sağlıklı dişler için ne yemeliyiz?
Diş sağlığımız tüm beden sağlımız gibi her zaman düzenli beslenme ile mümkündür. Her şeyin fazlası zarardır. Dişlerin güçlendirilmesi için kalsiyum bakımında zengin peynir, yoğurt, yumurta gibi besinleri özellikle çocukluk döneminde tüketmekte büyük fayda vardır. Tatlı yiyecekleri tükettikten sonra dişler hemen fırçalanmalıdır. Çünkü tatlı yiyecekler bakteri ve asitlerin üzerinde en kolay birikebileceği yiyeceklerdir.
Ortodontist tedavisi için yaş sınırı var mıdır?
Sadece dişleri kapsayan bozuklukların düzeltilmesinde yaş sorun değildir. 7’ den 70’ e her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir; yeter ki dişler ve dişetleri sağlıklı olsun. Ancak, yaş arttıkça ortodontik tedavi süresinin arttığı düşünülmektedir.
Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Ortodontik tedavinin süresi pek çok faktöre bağlıdır. Ancak süreyi etkileyen en önemli faktör, ortodontik sorunun şiddetidir.
Ortodontik tedavinin zorlukları nelerdir?
Ortodontik tedavi sırasında daha önce yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz. Sadece, sakız, asitli içecekler ve sert besinler ortodontik apareylere zarar verebileceği için, yiyecekler konusunda kısıtlamalar söz konusudur. Ayrıca, ortodontik tedavi uzun bir süreci içerdiğinden randevuların aksatılmaması gerekir.
Süt dişlerinin arasında aralıkların olması normal midir?
Süt dişlerindeki aralıklar, yerlerine gelecek olan daimi dişler için yer sağlarlar. Daimi dişler, süt dişlerine göre daha büyük oldukları için bu boşlukları doldururlar. Süt dişlenme safhasında çapraşıklık varsa bu, ileride oluşabilecek yamuklukların habercisi olarak görülmelidir.
Erişkinler ortodontik tedavi görebilir mi?
Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Her yaşa göre uygulanabilen tedavi yöntemleri ve tedavi hedefleri vardır. Erişkin hastalarda genellikle porselen braketler ve lingual teknik kullanılır. Uygun durumlarda diş telleri yerine takıp çıkartılabilir şeffaf plaklarla (Ortho clear- Invisalign) ile tedavi yapılabilir.
Görünmeyen ortodontik teller var mıdır?
Orthoclear ve Invisalign, görünmeyen diş telleri olarak da anılırlar. Lingual tekniğin, Incognito olarak da bilinen daha ileri teknikle yapılan uygulamaları da vardır. Modern ortodontik teknikler sayesinde
Tedavi sırasında nelere dikkat edilmeli?
Diş telleri hakkında en çok dikkat edilmesi gereken nokta diş temizliğidir. Diş çürüklerinin oluşmaması için gereken hijyen eğitimini ortodontistiniz verecektir. Bunun dışında sert ve yapışkan gıdalar braketlere zarar verebilir.
Hangi sıklıkla randevulara gelinmeli?
Tedavi sırasında rutin kontrol aralığı 4-6 hafta arasındadır. Braket kırılması, batma vb durumlarda daha sık aralıklarla randevu gerekebilir.
Ortodontik tedavi pahalı mıdır?
Ortodontik tedavi yaklaşık olarak 18-24 ay kadar sürebilir. Bu tedavi sonrasında genellikle 24 ay kadar daha hasta takibine devam edilir. Tedavi maliyetinin içerisinde, kullanılan malzemeler, her seansta uzman hekim muayenesinin de dahil olduğu düşünülürse bu tedavi için pahalı tanımlaması yapmak zordur
Diş Telleri Zararlı mı?
Halk arasında diş tellerinin dişleri çürüttüğü ve zararlı olduğu yönünde kulaktan dolma bilgiler vardır. Bu yanlış bir bilgidir. Diş telleri kendi başlarına çürük sebebi olmazlar, bununla birlikte dişler yeterince fırçalanmazsa diş telleri diş yüzeylerinde yiyecek birikimine sebep olurlar. Diş teli olan hastalar tedavileri sırasında diş fırçalamaya ve ağız bakımına çok dikkat etmeli ve dişlerini temiz tutmalıdır. Diş bakımı uygun olursa diş telleri çürüğe sebep olmaz, aksine her ay diş teli kontrolünden geçen hastalar hem çürük ve diş eti sağlığı açısından da muayene olmuş olur, hem de hijyen eğitimi yapılır. Diş telleri varken diş fırçalama, normale göre biraz daha uzun sürse de gerekli temizlik kolayca sağlanabilir. Yumuşak kıllı küçük bir diş fırçası kullanılmalıdır. Buna ek olarak çubuk şekilli ara yüz fırçası da kullanılmalıdır. Diş teli tedavisi başında panoramik röntgenler alınır ve hem diş hekimi hem de ortodonti uzmanı tarafından muayene yapılır.
Diş tellerinin takılmasından önce tüm dolgular ve temizlikler yapılır. Diş telleri takıldıktan sonra da 3-5 haftada bir ortodonti uzmanı dişleri kontrol eder. Bu kontroller sırasında hem diş hareketleri gözlenir, hem de dişlerin temizlikleri, çürük olup olmadığı, diş etlerinin sağlığı konusunda kontroller yapılır. Çoğu durumda ortodontik tedavi başında ağız bakımı kötüdür, kontroller sırasında diş temizliği eğitimi yapılarak iyi bir bakım sağlanır. Bu alışkanlık bir kere kazanıldığı zaman ömür boyu ağız sağlığı garanti altına alınmış olur.
Diş telleri varken neler olacak?
Diş telleri olan kişilerde en önemli konu, tellerin temizliği ve ağız bakımının tam olarak sağlanmasıdır. Düzenli bakım yapılması hem dişlerin sağlığını garantiye alır, hem de tedavinin gidişatını olumlu etkiler. Düzenli diş fırçalama, diş tellerine uyumu büyük oranda kolaylaştırır. Diş ve diş etlerinin bakımsız olması durumunda ödem, hem kanamaya hem de tahrişe sebep olur. Diş tellerinin bir başka zorluğu da çok sert gıdaların tüketilmesindeki zorluktur. Bu durumda yapılması gereken kabuklu gıdaları dişlerle kırmamak, çok sert meyveleri dilimleyerek ve arka dişlerle çiğnemektir. Zeytin, erik gibi çekirdekli gıdaların çekirdeklerinin çıkartılması da diş tellerinin etkinliği açısından çok önemlidir. Diş telleri takıldıktan bir kaç gün sonra bu duruma alışılır ve kendiliğinden bir adaptasyon olur. Dişin üzerine yapışan braketlerin çevreleri de çubuk şekilli fırçalarla temizlenebilir. Braketler ilk bir kaç gün yanaklara batabilir ve tahrişe sebep olabilir. Bunun dışında bir kaç gün ağrı ve hassasiyet görülebilir. Bu süre sonunda diş tellerine tam adaptasyon sağlanır. Alışma sürecinin ardından kişiler telleri adeta unuturlar. Yeterli seviyede diş fırçalama ve bakımla diş telleri mutlu bir gülümsememize yardımcı olur.
Destekleyici ortodonti nedir?
Destekleyici ortodonti, protetik tedavi ya da diş eti tedavisi öncesinde yapılan ortodontik tedavidir. Bu tedavi sayesinde kaplamalar yapılmadan önce, eğilmiş dişler düzeltilir ve köprülerin daha stabil olması sağlanır. Diş eti tedavisinden önce yapılan ortodontik tedavi sayesinde de hastalar diş temizliklerini daha kolay yapabilirler. Düzgün sıralı dişler, yiyecek artıklarının kolay temizlenmesi açısından, diş eti hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.