Eğitimle İlgili Yazılar

Ders Çalışmak Çocuğun İçinden Gelecek! Ama Nasıl?

Çocuğunun ders çalışmamasından şikayet eden ebeveynlerin en çok kullandıkları ifade: “Hocam, çocuğun içinden gelecek. İçinde yoksa ne yapsan boş.” sözüdür. Söz çok doğru; peki ya içinden gelmesine siz engel oluyorsanız… Okumaya başlayın… İçinden gelecek ne demek? “Çocuğun içinden gelecek.” hemen herkesin dilinde.
Anlamı: İçten gelen motivasyon, dış motivasyondan etkilidir. Çok doğru. Sorun şu ki; Ebeveyn olarak çoğunlukla ağzımız iç motivasyon derken davranışlarımızla dış motivasyon araçlarını kullanıyoruz.

İç motivasyon:
Bir görevi kendi isteğiyle zevkle yerine getirme, zorluklara dayanma, davranışı sürdürme ve yeni beceriler geliştirmeye yardımcı olur.

Dış motivasyon:
Başkalarının beklentileri, ödül ve ceza ile çalışır. Davranışı sürdürmeye yardımcı olabilir ancak etkisi azdır.

İç motivasyonun gelişmesi için gerekli 3 şey:
Özerklik: Çocuğun kendi davranışlarını kendisinin belirlemesidir.
Yeterlik: Çocuğun kendi becerilerine güvenmesidir.
İlişkili olma: Çocuğun başkalarıyla anlamlı ilişkiler kurmasıdır. Çocuğunuzun içinden gelmesini istiyorsanız bu üç ihtiyacını karşılayın.

Çocuklarınızın özerkliğini destekleyin. Onlara kendi davranışlarını seçme, kendi kararlarını verme hakkı verin. Güvende oldukları sürece hata yapmalarına müsaade edin.

Çocuklarınızın ilgi ve yeteneklerini keşfetmesine izin verin. Farklı etkinlikler denemesini sağlayın ve seçimlerine saygı duyun.

Çocuklarınızın sosyal ilişkilerini destekleyin. Güvenilir arkadaşlar edinmelerine ve sosyal beceriler geliştirmelerine yardımcı olun.

Her çocuğun içinden gelir! Ebeveyn olarak, çocuklarınızın temel gereksinimlerini karşılayarak onların içsel motivasyonlarını destekleyebilir ve onların mutlu ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Unutmayın!

Onların sahibi değil, anne ve babasısınız.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap