Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

En İyi Ders Çalışma Programı Nasıl Yapılır?

Sınavlar kötü gelince öğretmenlerin, özellikle rehber öğretmenlerin, etrafı “Hocaam, bana bir ders çalışma programı yapabilir misiniz?” diyen öğrencilerle dolar. Planlı ve programlı çalışmak önemli. Hem de çook önemli. Ancak en iyi ders çalışma programının hangisi olduğu konusu biraz karışık.

Öğrenciler ya da aileleri zaman zaman benden de ders çalışma programı istiyorlar. Bugüne kadar kimseye ders çalışma programı yapmadım. Laf aramızda bugüne kadar ben kendime de çalışma programı yapmadım. Okullardaki ders programlarına benzer, ders saati ve dinlenme saati dakika dakika belirlenmiş ders çalışma programım hiç olmadı. Çocuklarımın da hiç böyle bir programları olmadı.

Okullardaki ders programları en iyi o şekilde öğrenildiği için değil öğretmenlerin ne zaman hangi sınıfa gideceği belirli olsun, okulda kaos olmasın diye yapılır. Başka bir deyişle okuldaki ders programları öğretmenler içindir, öğrenciler için değil.

Peki! O zaman çocuklar nasıl planlı ve programlı çalışacak? En iyi ders çalışma programı nasıl olur?

İyi bir programın ön şartı çalışmak isteyen bir öğrencidir. Öğrenci çalışmak istemiyorsa hiçbir program işe yaramaz. Bu durumda öncelikli yapılması gereken çalışma motivasyonu oluşturmaktır.

Çalışma motivasyonunu sağladıktan sonra yapılması gereken çalışma hedeflerinin belirlenmesidir. Bunun için etkili hedef belirleme yazısına bakabilirsiniz.

Program konusuna gelirsek. İyi bir ders çalışma programı her şeyden önce uygulanabilir olmalıdır. En iyi program uygulanabilen programdır. Uygulanamayan programın hiç faydası olmadığı gibi başaramama hissi oluşturması nedeniyle büyük zararı vardır.

Bunun yerine görev odaklı bir program daha etkili olacaktır. Görev odaklı programlarda ne çalışacağınız, nasıl çalışacağınız, ne kadar süre çalışacağınız bellidir. Tek belli olmayan hangi saatte çalışacağınız. Onu da günlük uygunluk durumunuza göre ayarlarsınız. O gün biraz yorgun hissediyorsanız hafif konular çalışırsınız ya da ertelersiniz. O gün çok motive hissediyorsanız iki günlük çalışırsınız. Önemli olan çalışmak ve görevleri tamamlamaktır. Kendi kendine öğrenme yazısı nasıl çalışacağınız konusunda size yardımcı olacaktır.

Özellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler için alternatif bir yol da dersleri günlere çakmaktır. Böylece hangi gün hangi derse çalışacağınızı düşünmek zahmetinden kurtulursunuz. Örneğin Salı ve Pazar Matematik günü, Perşembe Türkçe günü, Çarşamba ve Cumartesi Fen Bilgisi günü gibi.

Dikkate alınması gereken diğer bir nokta da okul ödevleri. Okul ödevleri sizin planınıza uymayacağı için onlara günlük ortalama bir süre ayırabilirsiniz. Ödev varsa yaparsınız yoksa programınıza devam edersiniz.

Konuyu dağıtmadan doğrudan ders çalışma programının nasıl hazırlanacağını kısaca 5 adımda anlatacak olursak:

1. Hangi gün ne kadar süre ders çalışabileceğinizi belirleyin.

2. Hangi konuları çalışacağınızı, her konu için ne kadar süre gerektiğini belirleyin.

3. Çalışacağınız konuları aylık, haftalık, günlük parçalara bölün. Bunun için kitapların içindekiler bölümleri çok kullanışlıdır.

4. Çalışacağınız konuları öncelik sırasına koyun.

5. Çalışın

İyi çalışmalar…

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap