KİTAP TANITIMI
KİTAP ADI: HER ŞEY BEYİNDE BAŞLAR
YAZAR: MÜMİN SEKMAN
YAYINCI: ALFA YAYINLARI
KİTAPTAN ÖNEMLİ TESPİTLER:
Ülkeler topraklarının yüzölçümü kadar değil, o topraklarda yaşayan insanların beyinlerinin yüzölçümü kadar gelişmiştir.
Beyniniz bir işletme ve onu yönetmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Biliyorsunuz siz onu işletmezseniz o sizi işletir. Siz onu iyi yönetemezseniz o sizi kötü yönetir.
Beyin kendisinin nasıl çalıştığı hakkında yanlış bilgiye sahipse ve o bilgiye inanıyorsa, ona uygun davranıp yanlış çalışır. Eğer doğrusunu öğretirseniz, ona göre çalışır.
Aklın gelişmişliği beyin hücrelerinin sayısından çok, beyin hücreleri arasındaki bağlantıların yoğunluğuna bağlıdır.
Bir insan ne kadar çok yeni şey öğrenir ve düşünürse, beyindeki sinir hücreleri arasındaki bağlantılar o kadar artıyor. Bağlantılar arttıkça insan daha fazla öğrenme ve düşünme kapasitesine ulaşabiliyor. Bu da aklı ve zekayı keskinleştiriyor.
Nöronların en ilginç özelliklerinden biri, ‘’ters çaba’’ kuralına göre çalıştıkları anlardır. Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsınız. Nöronlar onu size çeker, korktuğunuzu başınıza getirir.
Nöron yasalarına göre düşünmek canlandırmaktır. Kişi hakkında iyi ya da kötü düşünmenin önemi yoktur. Canlandırılan düşünce güçlenir. Güçlenen düşünce unutulmaz.
Yenilik nöronları uyarır. Evin dekorunu değiştirmek bile fark yaratır. Beyniniz için sık sık yenilik yapın. Daha önce bilmediğiniz şeyler öğrenin, Gitmediğiniz yerlere gidin, beyninizi şenlendirin.
Nöronları geliştirmek için çevrenize keşfedici gözlerle bakın. Gerçek keşif yeni yerler bulmakla değil; yeni gözlerle bakmakla ilgilidir.(Marcel Proust)
Aktif bir dikkat ile dünyayı algılamak beyin gelişiminin temelidir. Leonorda da Vinci ortalama bir insanın görmeden baktığını, duymadan dinlediğini, hissetmeden dokunduğunu, tat almadan yediğini, fark etmeden hareket ettiğini, kokuları ayırmadan nefes aldığını ve düşünmeden konuştuğunu söylemişti.
Değerlendirme: Beynimizin çalışma prensiplerini öğrenebileceğimiz çok güzel bir kitap. İlkeleri öğrenmek için beynimizi zorlamaya fazlasıyla değer.
Mevlâna der ki: Biz her dem yeniden doğarız , bizden kim usanası.
Bu sözüyle Mevlâna her an yenilik peşinde olduğunu ifade etmiş.