Genel

İyi Bir Uyku İçin Yapılması Gerekenler

Ders çalışan bazı öğrencilerim uykusuzluktan ya da uykularının düzensizliğinden şikayet ediyorlar. Uzun ders çalışma maratonunda dinlenmiş zinde bir zihin çok önemli. Bu nedenle iyi bir uyku için neler yapılması gerektiğini derledim.

İyi bir uyku fiziksel ve mental sağlığınız için çok önemli. Gün boyu harcadığınız enerjiyi geri kazanmanız, duygusal dengenizi bulmanız ve zihinsel olarak dinlenmeniz iyi bir uykuya bağlı. İyi bir uyku da gün boyu yaptığımız fiziksel, duygusal ve zihinsel aktiviteler ile doğrudan ilişkili.

Ders çalışan öğrenciler için sınav dönemi bazen uykusuz geceler demek. 2019 yılında LGS’ye çalışan öğrencilerle yaptığımız bir araştırmada öğrenciler en çok uyumayı özlediklerini ifade etmişlerdi.

İyi bir uyku ile öğrenme arasındaki ilişki düşünüldüğünde uykusuz kalıp ders çalışmak hiç de iyi bir fikir değil. Zaten çoğunlukla ders çalışmak için uykusuz kalmak zamanında yapılmayan işlerin son ana bırakılmasından kaynaklanmaktadır.

Sevgili öğrenciler,

Zamanında çalışın, planlı çalışın, verimli çalışın ve uykunuzdan fedakarlık yapmayın. Uykusuz kalmayın.

Peki kaliteli bir uyku için neler yapılmalı?

1. Uyuduğunuz ortam uygun olmalı.

Sessiz, serin, iyi havalandırılmış ve karanlık bir ortam uyku için uygun ortamdır.

Ortam sessiz ve serin olmalı ki uykunuz bölünmesin. Gürültü, sıcak ya da aşırı soğuk ortamlar uykuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı güçleştirir.

Dinlenmenizi sağlayan ve vücudunuzun günlük yaşam dengesini bulmasına yardım eden melatonin hormonu karanlıkta aktif hale geldiğinden ışıksız bir ortamda uyumak, dinlenmek için çok önemli.

2. Kendinizi uyumaya hazırlayın.
Uyumadan önce her gün tekrar edilen belirli aktiviteler bedeninizi uykuya hazırlamaya yardım eder. Pijama giymek, dişlerinizi fırçalamak, tuvalet ihtiyacını gidermek, burnunuzu temizlemek bedeninize uyumaya hazır ol mesajı gönderir. Uykunun bölünmesine engel olur ve uyku esnasında beynimize daha bol ve düzenli oksijen gitmesini sağlar.

3. Uyaranlardan uzak durun.
Telefon, televizyon ve internet gibi uyaranlar ders çalışmayı olduğu gibi uykuyu da olumsuz etkileyen uyaranlardır. Uyumadan en az 30 dakika önce bu uyaranlarla vedalaşın. 2. Maddede bahsedilen uykuya hazırlık aktivitelerinden sonra doğrudan yatağa gidin.

4. Düzenli egzersiz yapın.
Düzenli egzersiz sağlık için pek çok yararının yanında iyi bir uyku için de önemli. Uzmanlara göre kan dolaşımının hızlanması ve kanın oksijen taşıma kapasitesinin artması uyku esnasında da çok işe yarıyor.

5. Aç ya da tok karnına uyumayın.
Açlık ya da aşırı tokluk kaliteli bir uykunun önündeki engellerden birisi. Uykudan en az 3 saat önce bir şeyler yemeyi ya da içmeyi kesmek bedenin uyku esnasında sindirim için enerji harcamasının önüne geçecektir.

6. Uyku ritmi oluşturun (erken yatın, erken kalkın).
Her gün aynı saatte uyumak ve aynı saatte uyanmak da uyku kalitesini artıran faktörlerden birisidir. Uykuya dalmak için en ideal saat 21.00–23.00 arası.

İyi uykular…

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

1 yorum

  • Ne bir okul bitirmek
    Ne de bir kızı sevmek
    Bir tek dileğim var
    Seni şampiyon görmek

Yorum yap