Sağlık

KİLO KONTROLÜ İÇİN BESLENME

Günümüz toplumunda kilo problemi olmayan yok gibidir. Az veya çok neredeyse hepimizin vermesi gereken kilolarımız vardır.

Kilo vermek için zaman zaman diyetler yapıyoruz ve belki de bir miktar kilo veriyoruz. Kilo vermek çok önemlidir ama bundan daha önemli olan verilen kiloları korumak ve aynı kiloda kalmaktır. Onca zahmetler çekilerek yapılan diyetler sonrasında verilen kilolar bilinçli olunmazsa ve diyet öncesi beslenme tarzına dönülürse hızlı bir şekilde tekrar alınır.

İşin doğrusu hızlı bir şekilde kilo vermek yerine; beslenme şeklimizi değiştirerek kilo verme eylemini zamana yaymalıyız. Zaten beslenme şeklimizi değiştirir ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirebilirsek hem kilo veririz hem de vermiş olduğumuz kiloları tekrar almamış oluruz.

Genelde herkesin metabolizması aynı olduğuna göre gıda seçimi büyük önem taşımaktadır kilo vermede en önemli konulardan birisi iştah kontrolüdür. İştah kontrolünü sağlamak için bağırsaklarda uzun süre sindirilen bu nedenle kan şekerini hızla artırmayan düşük kalorili gıdaların seçilmesi önemlidir.

Beslenmede en önemli İlke 3 ana öğün 3’te ara öğün şeklinde beslenmedir yani kahvaltı yaptıktan sonra küçük bir ara öğün, öğle yemeğinden sonra küçük bir ara öğün akşam yemeğinden sonra küçük bir ara öğün yapılmak suretiyle beslenmektir. Böyle bir beslenme tarzında çok fazla acıkmayacağımız için öğünlerimiz de hafif olacaktır.

Sabahları beyaz ekmek yerine bir dilim tam buğday ekmeği tere yağ, reçel gibi kalorisi yüksek besinler yerine süt, yoğurt gibi yiyecekler tercih etmemiz gerekmektedir.

Pasta, kurabiye, kraker gibi hazır gıdalar yerine bir dilim tam buğday ekmeği Üzerine de çok az tereyağı veya çok az reçel sürerek yenilebilir.

Zaman zaman ekmeklerimizi değiştirmemiz faydalıdır. Kimi zaman çavdar veya kepekli ekmek yenilebilir, ağır tatlılar yerine meyve tercih edilebilir şeker yerine kuru üzüm kuru kayısı kuru meyveler tercih edilmelidir.

Kilo kontrolü için şunlara dikkat edilmelidir: Sebze ve meyve yemeye özen gösterin, yağ miktarını mümkün olduğunca azaltın, porsiyonları küçültebildiğiniz kadar küçültün, düşük kalorili yiyecekler yiyin, öğün atlamayın, yemek sonrası tatlı yerine meyve ve sebzeyi tercih edin, yağ olarak sadece zeytinyağı yiyin.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap