1)Aşağıdaki parçada yanlış yazılan ekleri bularak yuvarlak içine alınız. (20 puan)
Hiçbir sevgi bir annenin yavrusuna duyduğu sevgiden daha güçlü değildir. Annenin ki karşılıksız bir sevgidir, anne çıkar gözetmez, zorluklar karşısında yılmaz. Çünkü anne, yavrusunu dokuz ay karnın da taşırken değişmiştir, ruhen güçlenmiştir. Bir gün kucağına alacağı güzelmi güzel yavrusunun hayali, onu da olgunlaştırmıştır. Elbet başka sevgilerde vardır, hani o uğruna nelerin nelerin feda edilebileceği türden. Ama bilinmelidirki hiçbiri, anne yüreğinde pişmediği için ilk zorlukta sarsılacaktır.
2)Aşağıdaki cümlelerde noktanın (.) kullanım amaçlarını noktalı yerlere yazınız. (10 puan)
*26.11.1995 tarihinde doğmuşum.
*Sınav 14.30’da başlayacakmış.
3)Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasında kullanılan ölçütler nelerdir?(20 puan)
“Kirpiklerinden yanaklarına yağmur suları süzülüyordu. Yaptığı hareketler ona hiçbir yere bağlı olmadığının şuurunu verdi. Hatta yavaş yavaş etrafından ne kadar ayrı olduğunu, ne kadar uzak olduğunu hissetmeye başladı. Bir an içinde deminkinin tamamiyle aksi olan bir yalnızlık duygusuyla sarsıldı.” Sabahattin ALİ, Kuyucaklı Yusuf
4)Yukarıdaki parçada hangi bakış açısı kullanılmıştır?(10 puan)
“Küçük bir çam ormanı. Vakit sabah. Arı, sinek, kuş sesi. Bir siyah gözlükten görülen yerde ve ağaçlarda güneş parçaları. Sonra uzak, göğün kendi renginden biraz daha koyu kıyılara giden hudutlu bir deniz… İşte böyle bir yerde köyün insanlarını düşünüyorum.”
Sait Faik ABASIYANIK, Mahalle Kahvesi
5)Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?(10 puan)
“Ceyhan’da doğdu. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. Ortaokul birinci sınıfa kadar okuyabildi. Sürgüne gönderilen babası ile Suriye ve Lübnan’da bir yıl yaşadı, 18 yaşında Adana’ya döndü. Pamuk fabrikalarında işçi ve kâtip olarak çalıştı. İlk eserlerinin yayımlanmasından sonra İstanbul’a geldi. Geçimini kalemiyle sağlamaya çalıştı. Eserlerinde genellikle kendi yaşayışını, toplumsal sorunları ve düzensizlikleri anlattı. Çoğunlukla, çalışan insanlar arasından seçtiği kahramanlarının konuşmalarında gözlenen yerel ve doğal dil özellikleriyle öykülemesinde görülen yalın anlatımı onun sanatçı kişiliğini oluşturur. Ekmek Kavgası, Mahalle Kavgası, Önce Ekmek (hikâye); Murtaza, Hanımın Çiftliği, Eskici ve Oğulları (roman); İspinozlar (oyun) eserlerinden bazılarıdır.”
6)Yukarıda tanıtılan yazarımız kimdir? (10 puan)
7)Atatürk’ün “Türk dili; Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözünden hareketle dilin önemini belirten bir yazı yazınız.(20 puan)
mesem 9.sinif turk dili ve edebiyati 1.donem 1.yazili sorulari A grubu indir.