Öğrenciler ve aileleri arasında ders çalışırken müzik dinleme nedeniyle oldukça sık tartışmalar yaşanıyor. Aileler çoğunlukla müzik dinlerken ders çalışılmayacağını düşünüyor. Öğrenciler, özellikle ergenler, ise tam tersini. Peki doğrusu ne?
Bazı öğrenciler bir yandan ders çalışırken diğer yandan da kulaklıklarını takıp müzik dinlemek istiyor. Çocuklarının ders çalışmasını sağlamak isteyen bazı aileler de bu şekilde çalışmanın verimli olmayacağını düşünerek karşı çıkıyor.
Konuya girmeden önce iki noktayı vurgulamakta yarar var.
Birincisi, ders çalışmak istemeyen öğrenciyi zorla çalıştıramazsınız. Çocuğunuzun ders çalışmaktan kaytarmak için müzik dinlediğini düşünüyorsanız buradaki problem müzik değil. Müziği sustursanız kaytaracak başka bir şey bulacaktır.
İkincisi, çalışmak isteyen ya da çalışan öğrenci en iyi nasıl çalıştığını kendisi bilir. Bu duruma müdahale eden bir anne baba iseniz Helikopter Aileler yazısını okumanızda yarar var.
Konuya gelirsek müzik dinlemenin daha iyi öğrenmeyi sağladığını iddia eden görüşler olduğu gibi olaya daha temkinli yaklaşan görüşlerde var. Her ikisinin de örneklerini linklerde bulabilirsiniz.
Ders çalışmak denilince yalnız bir etkinlik anlaşılmamalı. Yeni bir konuyu öğrenmek, öğrendiği konuyu pekiştirmek için soru çözmek, zor problemlerle uğraşmak, bir şey okumak, bir şiiri ya da metni ezberlemek gibi pek çok farklı etkinlik ders çalışma olarak değerlendirilebilir. Şurası kesin ki, bunların tamamını yaparken dikkat ve konsantrasyon çok önemli.
Ayrıca ders çalışmanın kalitesini etkileyen pek çok faktör var. Öğrencinin o anki ruh hali, ders çalışma ortamının sıcaklık, aydınlık ve gürültü düzeyi, öğrenilen konunun niteliği gibi faktörlerin hepsi ders çalışmayı etkiler. Bu kadar değişkenin olduğu bir etkinlikte müzik dinlemek iyi mi kötü mü tartışması çok yüzeysel kalır. Öyleyse bunların hepsini bir arada değerlendirmekte yarar var.
Ders çalışırken müzik dinlemenin olumlu yönleri
- Hafif ve rahatlatıcı bir müzik stres ve kaygıyı azaltarak öğrencinin ruh halini düzenlemesine yardım eder.
- Arka planda çalan hafif bir müzik öğrencinin dış ortamdan gelen gürültülerden soyutlanmasına ve konsantre olmasına yardım eder, odaklanmayı artırır.
- Bazı müzikler bazı beyin fonksiyonlarını aktif hale getirerek öğrenilen konuların hatırlanmasını kolaylaştırabilir.
Ders çalışırken müzik dinlemenin olumsuz yönleri
- Yüksek sesli, sözlü ve özellikle ajite edici müzikler dikkati dağıtabilir.
- Müzikle çalışmaya alışmış ve şartlanmış bazı öğrenciler müzik olmadığı zaman konsantre olmakta güçlük çekebilir. Sınavlarda müzik dinleyemeyeceği için sorun yaşayabilir.
- Müzik dinlemek pasif bir etkinlik değildir. Müzik bazı duygusal çağrışımlar yapabilir, bu çağrışımlar da dikkat dağıtıcı olabilir.
- Problem çözme ve ezber yapma gibi öğrenme etkinlikleri sessiz ortamda daha iyi sonuç verir.
Görüldüğü gibi konu sadece müzik dinlemek ya da dinlememek kadar basit ele alınacak bir konu değil. Öğrenciye bağlı, çalışma ortamına bağlı, çalışılan derse ve konuya bağlı, dinlenilen müziğe bağlı.
O halde hem anne babalar hem de çocuklar karar vermeden önce tüm değişkenleri göz önünde bulundurmalı ve en iyi sonucu nasıl alacaklarını düşünüyorlarsa ona göre karar vermeli. Ailelerin müzikle ders çalışılmaz anlayışından, öğrencilerin de ben müzikle daha iyi çalışırım gibi toptancı yaklaşımlardan uzak durmalarında yarar var. Çünkü öğrenme bireysel bir olaydır. Birisinde çok iyi sonuç veren bir yöntem başka birisinde hiçbir işe yaramayabilir. Tıpkı birisine çok yakışan bir kıyafetin başka birisi üzerinde çok çirkin durabileceği gibi.
Aileler, ders çalışırken müzik dinleme konusunda kararı çocuklara bırakmalı. Öğrenciler de tek bir doğru olmadığını bilerek kendilerini farklılıklara alıştırmalı ve her zaman en iyisini yapmanın yollarını aramalıdır.
En iyi yol sizi güvenle hedefinize götürecek yoldur.
Ayrıca aşağıdaki yazılar da size yardımcı olabilir:
Bende bu konuyu merak ediyordum gördüğüm iyi oldu