Sınavlara hazırlanmak öğrenciler için zor ve yorucu bir süreçtir. Bu süreçte bol miktarda soru çözer ve çokça yanlış yaparlar. Öğrenciler bu yanlışları neden yapar? Çözülen 257 bin soru ve yapılan 10 bin yanlışın analizini içeren 3 yıllık araştırmanın sonuçları bu yazıda.
2018 Eylül ayından başlayarak 2021 Haziran ayaları arasında LGS sınavına hazırlanan 10 öğrencimle yaptığım çalışmalarla ilgili sıkı kayıtlar tuttum. Öğrencilerin derslere göre çözdükleri soru sayıları ve yaptıkları yanlışlar MS Excel yardımıyla kayıt altına alındı. Bu sürede çözülen toplam 257.210 soru ve yapılan 10.705 yanlış analiz edildi.
Buna göre yapılan yanlış nedenleri dikkat, konu, işlem/yöntem ve muhakeme olmak üzere dört başlık altında toplanmaktadır. Ayrıntılar için şekle bakınız.
Yanlış nedenlerinin derslere göre dağılımı:
Matematik: Muhakeme (%49), İşlem/yöntem (%27), Dikkat (%15) ve Konu (%9)
Fen Bilimleri: Muhakeme (%47), Konu (%23), İşlem/Yöntem (16) ve Dikkat (%13)
Türkçe: Muhakeme (%52), Konu (%22), Dikkat (%16) ve Yöntem (%10)
İnkılap Tarihi: Konu (%49), Muhakeme (%36), Dikkat (%12) ve Yöntem (%1)
İngilizce: Kelime Bilgisi (%55), Muhakeme (%29), Dikkat (%9) ve Konu (%8)
Din Kültürü: Muhakeme (%62), Konu (%22), Dikkat (%15) ve Yöntem (%1)
Görüldüğü gibi yanlış nedenleri her derse göre değişmekle birlikte en sık rastlanan yanlış nedeni soruyu anlayamamaktır. Yanlış nedenlerini bilmek öğrencilere bu yanlışları nasıl giderebilecekleri konusunda da fikir verecektir.
Her yanlışın farklı bir telafi yolu vardır. Yanlış nedenlerine bağlı olarak yapılması gereken çalışmalar:
Dikkat: Fiziksel egzersiz, nefes egzersizleri ve dikkat ve odaklanma çalışmaları yapılmalıdır.
Konu: Bilinmesi gereken konu ve kavramlar tekrar edilmeli ve diğer konu ve kavramlarla ilişki kurularak derinlemesine öğrenilmelidir.
İşlem/yöntem: İşlem ve yöntem becerisini geliştirmek amacıyla aynı sorular farklı yöntemlerle çözülebilir. Özellikle Matematik soruları yazarak çözülmeye dikkat edilmelidir.
Muhakeme: Sorular dikkatli okunmalı, sadece önemli anahtar kavramları altı çizilmelidir. Soruyu çözmeye harcanan sürenin çoğunluğu soruyu anlamaya harcanmalıdır.