Eğitimle İlgili Yazılar

PROBLEMLER PROBLEM OLMASIN

 

Teoremler veya kurallar yardımıyla çözülmesi istenen soru, meseleye problem demekteyiz. Matematik dersinde öğrenciler için problemler konusunun ciddi anlamda kaygı oluşturduğunu görmekteyiz.

Acaba neden problemler konusu öğrenciler için bu kadar sıkıntı kaynağı olmaktadır. Bu konuda çeşitli görüşler olmakla beraber galiba en temel sebebi problemlerin çözümünde öğrencilerin mantık yürütebilecekleri gözle görülebilir bir sistematiğin olmayışıdır.

Öğrencilerin kişilik gelişimlerinin büyük oranda gerçekleştiği ilköğretim çağlarında öğrencilerimize olumlu anlamda rehberlik etmek ve yönlendirmek çok önemlidir. Çünkü öğrencilerin kendilik bilinçleri yani kendileri hakkındaki kanaatleri bu dönemde oluşur.

Öğrenilmiş çaresizlik veya başarılı bir insan olmanın tohumları bu dönemde atılır. Öğrenci bu dönemde ya kendisini dersleri iyi anlayan her türlü problemleri çözebilme kapasitesine sahip bir insan olarak düşünür ya da dersleri anlamakta zorlanan vasat veya başarısız bir öğrenci olduğu kanaatine varır.

Öğrencinin kanaat geliştirmesinde okulun özellikle de öğretmenin rolü çok büyüktür. Öğretmen öğrencilerinin küçük başarılar elde etmesine olanak sağlayarak öğrencilerin  başarılı olduklarına inanmalarını sağlamalıdır. Böylelikle öğrenciler başarılı olduklarını düşünerek her konuda kendilerine güvenirler. Böyle bir güven kazanan öğrenci için zorluklarla mücadele kolaylaşacaktır.

Matematiğin diğer konuları öğrencilere problemler kadar zor gelmez. Çünkü her konunun bir mantığı vardır ve bu mantığı kavrayan öğrenciler konuyla ilgili işlemleri öğretmen birkaç örnek yaptıktan sonra hemen kavrarlar. Örneğin karenin dört kenarının uzunluğu eşit ise; öğrenci için çevresini hesaplamak çocuk oyuncağıdır.

Öğretmenlerin öğrencilerine verecekleri ödevler kuralları belirgin, öğretmenler tarafından birkaç kere örnek çözümleri yapılmış ödevler olmalıdır.

Kuralları çok belirgin olmayan, mantık yürütme esasına dayalı problemleri öğrencilere çözdürmeye çalışmak adeta öğrencilerimize hiç bilmedikleri bir bölgede yer buldurmaya benzer. Eğer ki daha önce de benzerleri çözülmeden öğrencilerin çözmesi bekleniyorsa öğrencilerimize çok ağır bir yük yükleniyor demektir.

Gerçi problemler öğrencilerin zihinlerini en üst seviyede geliştirmelerine olanak sağlar ancak problemleri verirken öğrencilerden bir beklenti içinde olmadan yani notlarına yansıtmadan, öğrencilere ben bu problemleri çözemezsem sınıfta kalırım endişesini yaşatmadan vermek en mantıklısıdır.

Küçük başarılarla öğrencilerimize başarı hazzını yaşatarak büyük başarılara hazırlamak varken; matematik dersinde mantığı ve kuralı her öğrencinin akıl yürütmesiyle bulunabilecek problemlerle öğrencilerimize başarısızlıklar yaşatmak ve adeta onları öğrenilmiş çaresizliğe sevk etmek yanlış bir uygulamadır.

 

 

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

2 yorumlar

  • Hocam sizi tebrik ediyorum. Elinize sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş. Her yazınızı takip etmeye çalışıyorum. Faydalanıyorum. Her yazınızı dört gözle bekliyorum.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

  • Eğitime bakış açımıza katkı sunan yazılarınızdan dolayı size teşekkür ediyorum.

Yorum yap