LGS ile İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

Yaz Tatilinde LGS’ye Hazırlanmak İçin Neler Yapılmalı?

LGS’nin yapıldığı gün 8. Sınıf öğrencileri rahata kavuşurken 7. sınıfta olup da 8. sınıfa geçen öğrencileri ise stres, kaygı, heyecan dolu karışık duygular sarmaktadır. Bu yazı 7. Sınıfı tamamlayıp 8. Sınıfa geçen öğrencilerin yaz tatilinde LGS’ye hazırlanmak için neler yapması gerektiğini ele almaktadır.

Öncelikle çalışmanın temelinin stresten uzak, yoğun konsantrasyona dayalı akıllı bir stratejiye dayandığını bilmekte yarar var.

  1. Adım: LGS’ye Nasıl Çalışmak Gerek? başlıklı yazıyı okuyun.

Yazıyı okuduğunuza göre LGS’de başarının temelinin çok çalışmak değil akıllı ve verimli çalışmak olduğunu anlamış olmalısınız. LGS’ye çalışmanın öğrencilere kazandıracağı en değerli şey iyi bir liseden daha çok verimli ve düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanmak olmalıdır. Akıldan çıkarmamak gerekir ki çok yemek değil, sindirmek besler.

  1. Adım: Eğitim Obezi Nesiller başlıklı yazıyı okuyun.

Artık hazmederek çalışmanın daha önemli olduğunun farkındasınız. Sakin ve sabırlı olun. Paniğe kapılmadan LGS çalışmanızı planlamaya başlayabilirsiniz.

  1. Adım: LGS Kaynak Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerek? başlıklı yazıyı okuyun.

LGS’ye çalışırken kullanacağınız kaynaklar çok önemli. Bu kaynakları nasıl seçeceğinizi biliyorsunuz. Acele etmeye gerek yok. Yazdan kaynak depolamayın. Bırakın yayın evleri kendilerini güncellesinler. Böylece daha iyi kaynaklara ulaşma imkanınız olur. Yeni kaynakları çözmeye başlamak için eylüle kadar vaktiniz var.

Şimdi yaz dönemi LGS çalışmanızı planlamaya hazırsınız.

Peki o zaman yazın nasıl çalışalım? Yazının bundan sonrası bunu açıklıyor.

LGS’de başarılı olabilmek için her branştan sahip olmak gereken bazı temel konular ve kavramlar var. Öncelikle yaz tatilini bunları sağlamlaştırmak ve ustalaşmak için kullanabilirsiniz.

Matematik:

Öğrencilerin üzerinde yoğunlaştıkları en temel ders matematiktir. Matematikte yapılması gereken öncelikle dört işlem (toplama, çıkarma, çarpma ve bölme) konusunda ustalaşmaktır. Pozitif-Negatif Sayılar, Kesirli Sayılar, Rasyonel Sayı, Doğal Sayı, Nokta, Doğru, Açı, Üçgen ve Dörtgen gibi kavramlar ve bunlarla yapılacak işlemlerle ilgili ustalık, tüm çalışmaların alt yapısını oluşturacak. Bunları küçümsemeyin. Bunun için Matematik Ustası oyunu size oldukça yardımcı olacaktır. Yıl boyunca çalışıp binlerce soru çözüp işlem hatasından dolayı sınavda yanlış yapmayı kimse istemez.

Ayrıca alan, hacim, uzunluk gibi kavramları iyice öğrenmek ve üç boyutlu düşünme becerinizi geliştirmek için minecraft oynayın.

Fen Bilgisi:

Temel Fen Bilgisi konularını sağlam şekilde anlamak için yaparak, deneyimleyerek öğrenme çok önemli. Özellikle yeni nesil soruların çözümünde konuları sindirmiş olmanız çok önemli. Önce Yeni Nesil Sorular Nasıl Çözülür? Yazısını okuyun. Ek olarak bazı pratik ve zevkli etkinlikler önereceğim.

Mutfağa girin. Mutfak harika bir fen laboratuvarıdır. Basit bir kek tarifi bulun, kek yapın. Bu size yeni nesil soruların çözümünde çok ihtiyacınız olan yönergeleri takip etme becerisi kazandıracaktır. Gözlemler yapın. Donma, erime, kaynama nasıl oluyor, düdüklü tencere nasıl çalışıyor? Mutfak aletlerinin çalışma prensipleri neler?Bunları not alın araştırın.

Türkçe:

Türkçe çalışmak size sadece Türkçe dersi için değil tüm branşlarda katkı sağlar. Çünkü anlayamadığınız soruyu çözemezsiniz. Bunun için metin çözümlemeleri yapın. Yeniden ifade etme çalışmaları yapın. Tabu ve Scrabble oynayın. Özellikle yasaklı kelimeleri kullanmadan bir fikri, bir cümleyi ifade etme çalışmaları yapın.

Atasözleri ve deyim dağarcığınızı artırmaya çalışın. Bu konuda size en çok yardım edecek olanlar dedeleriniz, nineleriniz ve büyükleriniz olacaktır. Kendi atasözleri ve deyim havuzunuzu oluşturun.

İnkılap Tarihi ve Din Kültürü

Eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimelerle ilgili çalışmalar yapın. Bunlar Türkçenin yanında İnkılap Tarihi, Din Kültürü sorularında çok işinize yarayacak.

Daha önceden Sosyal Bilgiler ve Din Kültürü derslerinde gördüğünüz kavramlar ile ilgili zihin haritaları ve kavram haritaları oluşturun. Eş anlamları, zıt anlamları ve aralarındaki ilişkileri tablo ya da görsellerle ifade etmeye çalışın.

İngilizce:

İngilizce müfredatı 5. sınıftan 8. Sınıfa kadar birbirini tekrar eden temalar üzerine kurulu. Kelimeler ve anlatım biçimleri tekrar ederek ve artarak devam ediyor. Kelime ve cümle defterinizi oluşturun.

Kelimelerle ilgili farklı sınıflandırma çalışmaları yapın. Örneğin: İsim-fiil-sıfat-zarf; yer adları, yiyecek adları, spor ve etkinlikler; doğadaki kelimeler, mutfaktaki kelimeler, okuldaki kelimeler vs. gibi. Diyaloglar çoğu zaman aynıdır ve benzer cümleler birbirini izler. Diyalogları inceleyerek cümlelerden çeşitli gruplar oluşturun.

Gördüğünüz gibi yaz tatilinde LGS çalışmaya başlamak için acele etmeyin, çünkü öncesinde yapmanız gereken çok şey var. Çeşitli oyunlar ve eğlenceli etkinlikler içeren bu öneriler hem yaz tatilinizi ders çalışma sıkıcılığından hem de LGS’ye gireceğim ve bir şey yapmıyorum hissinin getirdiği vicdan azabından kurtaracak.

Hepinize başarılar.

Siz de öneri ve görüşlerinizi Twitter ve Facebook aracılığıyla paylaşabilirsiniz.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

2 yorumlar

Yorum yap