LGS ile İlgili Yazılar Eğitimle İlgili Yazılar

LGS’ye Nasıl Çalışmak Gerek?

Bu yazıda LGS sınavına hazırlanan öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri için başarı düzeyi yüksek öğrencilerin deneyimlerini içeren öneriler bulacaksınız. LGS’de başarılı olan öğrenciler bir yıl boyunca nasıl çalıştılar? Hangi çalışma yöntemlerini uygulayan öğrenciler daha başarılı oldu?

Haziran ayları 8. sınıf öğrencileri için yoğun bir yılın sonu iken 7. sınıf öğrencileri için ise aynı zorlu ve yoğun sürecin başlangıcıdır. LGS sınavına çalışma sürecini tamamlayan öğrencileri tercih heyecanı sararken 7. sınıf öğrencileri nasıl çalışacaklarının telaşına düşmektedir.Öğrenciler için büyük bir çaba ve baskı dönemi olan LGS çalışmalarında yalnızca öğrencilerin değil ailelerin ve öğretmenlerin tutum ve davranışları büyük önem taşımaktadır.

ders çalışmak

Başarı düzeyi yüksek (LGS puanı ortalamaları >470, Yüzdelik dilim<%2,5) öğrencilerin çalışma alışkanlıklarını inceleyen araştırmamız; öğrenciler, öğretmenler ve aileler için önemli ipuçları ve öneriler içermektedir.

LGS’ye çalışmayı teşvik eden durumlar nelerdir?

LGS çalışan öğrencileri ders çalışmaya teşvik eden en önemli 3 etken;

  1. Sessiz ve rahat bir ders çalışma ortamı
  2. Hedef sahibi olmak
  3. Çalışmanın karşılığını almanın getirdiği motivasyon

LGS’ye çalışmayı engelleyen faktörler nelerdir?

Öğrencilerin LGS’ye çalışmasını engelleyen en önemli 4 faktör;

  1. Öğrencinin stres ve korkuları
  2. Gürültülü ve rahatsız ortam
  3. Aile ve arkadaş baskısı
  4. Telefon, televizyon ve bilgisayar

Öğrenciler LGS’ye çalışırken en çok neyi özlüyor?

LGS’ye çalışan öğrencilerin en çok özlediği 3 şey;

  1. Uyumak ve dinlenmek
  2. Aileleriyle kaliteli vakit geçirmek (LGS dışında sohbet etmek)
  3. Arkadaşlarıyla vakit geçirmek

 LGS’ye çalışan öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri için 4 öneri

  1. Öğrencilere sessiz, rahat, aydınlık ve havadar bir ders çalışma ortamı hazırlayın.

Öğrencilerin yoğunlaşabilmesi için sessizliğe, dikkatlerinin dağılmaması için derli toplu bir ortama ve öğrenmenin gerçekleşebilmesi için oksijene ihtiyacı var.

  1. Hedef belirleyin.

Hedef sahibi olmak ve çalışmanın karşılığını almak öğrencileri çalışmaya motive etmektedir. Ancak hedef olarak alınacak puan ve kazanılacak okul seçimi öğrencileri motive etmekten çok onlar üzerinde baskı oluşturmaktadır. Belirlenen hedefler daha çok günlük, haftalık ya da aylık öğrenme ve çalışma hedefleri olmalı. Bunun için Başarılı Hedef Belirlemenin 5 Kuralı başlıklı yazımız size yardımcı olacaktır.

  1. Olumlu bir yaşam düzeni oluşturun.

Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz verimli ders çalışmayı etkileyen önemli etkenlerdir. Bu üç ayak üzerinde duran bir yaşam düzeni uzun çalışma süresinde öğrencilerin en önemli yardımcısı olacaktır. Mutlaka yeterli ve düzenli uyuyun ve asla uykudan fedakârlık yapmayın (En İyi Ders Çalışma Zamanı: Gece mi? Gündüz mü?). Sağlıklı beslenin, yeteri kadar su için, abur cuburdan uzak durun. Bol sebze ve meyve yiyin. Günlük düzenli olarak en az 30 dakika egzersiz yapın. Bu egzersiz basit kültür fizik hareketleri olabileceği gibi hafif tempolu bir yürüyüş de olabilir. Egzersiz kan dolaşımını hızlandırır bu nedenle beynin en önemli ihtiyacı olan oksijen karşılanmış olur.

  1. Verimli çalışın.

Yapılan araştırmada bir grup öğrenci okul haricinde haftalık ortalama 30 saat çalışarak, ortalama 745 soru çözüp, yıl boyunca ortalama 42 kaynak bitirmiş; diğer gruptaki öğrenciler ise haftalık ortalama 42 saat çalışarak ortalama 3070 soru çözmüş ve yılda 104 kaynak bitirmiştir. Ancak iki gruptaki öğrencilerin LGS puan ortalamaları arasındaki fark yalnızca 3,9 puandır. Ancak sanılanın aksine çok soru çözen öğrencilerin değil yanlışlarını analiz ederek derinlemesine çalışan (birinci gruptaki) öğrencilerin  ortalaması daha yüksektir. Bu durum, çok soru çözmenin değil, verimli çalışmanın daha önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca birinci gruptaki öğrencilerin stres ve kaygı düzeylerinin ikinci gruptakilere göre görece daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak nasıl çalıştığınız, ne kadar çalıştığınızdan daha önemli.

Hepinize Başarılar…

Faydalı olabilecek bazı yazılar:

Eğitim Motivasyonu nasıl daha iyi sağlanabilir?

Sınav Stresi ve Kaygıyla Başa Çıkmak için 7 Yöntem

Kendi Kendine, Bağımsız ya da Öz-Yönelimli Öğrenme

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap