Dokümanlar

1.Dönem Edebiyat Zümre Toplantı Tutanağı

………………………………………………..ANADOLU LİSESİ

 2015–2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM  TÜRK  EDEBİYATI VE DİL VE ANLATIM DERSLERİ ZÜMRESİ ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

 

Dersin AdıDil ve Anlatım, Türk EdebiyatıZümre Karar No1 (Bir)
Zümre BaşkanıToplantı YeriÖğretmenler Odası
Toplantı Tarihi03.09.2015Toplantı Saati09.00

GÜNDEM MADDELERİ:

1.Açılış,Yoklama,Zümre Başkanı ve Kurul Yazmanının Seçimi

2.Yıllık Çalışma Takviminin İncelenmesi

3.1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun incelenmesi, 2487 sayılı Tebliğler Dergisi’nden Milli Eğitimin Genel Amaçları’nın okunması

  1. 2488 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Atatürkçülük konularının incelenmesi
  2. Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı müfredatının gözden geçirilmesi

6.Dil ve Anlatım ve Türk Edebiyatı Derslerinin Özel ve Genel Amaçlarının Okunması

7.Bir önceki yılın zümre kararlarının gözden geçirilmesi ve yeni öğretim yılında ulaşılması öngörülen hedeflerin belirtilmesi

8.2551 sayılı (Ağustos 2003) Tebliğler Dergisi’ndeki yıllık planlarla ilgili yönergenin incelenmesi ve ünitelendirilmiş yıllık planlar ile ders planlarının hazırlanması

11.Derslerin İşlenişine İlişkin hususlar,Metot ve Tekniklerin Belirlenmesi

12.Öğrencilerin Edebiyat Dersine Bakışının Nasıl Olması Gerektiği Hususu

13.Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği

14.Ölçme ve Değerlendirme

15.Performans ve Proje Çalışması

16.Başarıyı arttırma yolları

17.Kitap Okuma- Okutma Çalışmaları ve Kütüphane

18.YGS-LYS Türkçe ve Edebiyat çalışmaları

19.Öğrenci ve velilerle ilişkiler

20.Dilek ve Temenniler

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ:

1.Açılış ve Yoklama,Zümre Başkanı ve  Kurul Yazmanının Seçimi:

Yapılan yoklamada zümre öğretmenlerinin  hazır bulundukları tespit edildi.

Zümre Başkanlığına ………………………. kurul yazmanlığına …………………………… oybirliği ile seçilmişledir.

Zümre Başkanı …………………….. 2014–2015 eğitim-öğretim yılının hayırlı ve başarılı olması temennisiyle toplantıyı açtı.

2.Yıllık Çalışma Takviminin İncelenmesi:

“Yıllık çalışma takvimi incelendi.

Zümre Başkanı …………………… ”eğitim-öğretimle ilgili bütün iş ve işlemlerimizi yıllık çalışma takvimine uygun şekilde yapmalıyız.”

3.2487 sayılı Tebliğler Dergisi’nden Mili Eğitim’in amaçları Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni ……………………………. tarafından okundu ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu incelendi.

TÜRK MİLLÎ EĞİTİMİNİN GENEL AMAÇLARI

Millî Eğitimin genel amacı bütün bireyleri;

  1. Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasa’nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;

2.Beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;

  1. İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak;

Böylece, bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan millî birlik ve bütünlük içinde iktisadî, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır.

Türk eğitim ve öğretim sistemi, bu genel amaçları gerçekleştirecek şekilde düzenlenmiştir.

Eğitim sisteminin yönetsel üst yapısını Milli Eğitim Bakanlığı oluşturur. Bakanlığa bağlı taşra ve yurtdışı örgütleri ise icraya dönük hizmetleri görür.

1.2. ÖZEL AMAÇLAR

Türk eğitim ve öğretim sistemi, bu genel amaçları gerçekleştirecek şekilde düzenlenir ve çeşitli derece ve türdeki eğitim kurumlarının özel amaçları, genel amaçlara ve temel ilkelere uygun olarak tespit edilir.

Yukarıda sayılan eğitimin genel ve özel amaçları, her eğitim etkinliğinde uyulması gereken amaçlardır. Bu genel ve özel amaçlar bir bakıma eğitime bir çerçeve vermektedir.

1.3. TÜRK MİLLÎ EĞİTİMİNİN TEMEL İLKELERİ

1.Genellik ve Eşitlik

2.Ferdin ve Toplumun İhtiyaçları

3.Yöneltme

4.Eğitim Hakkı

5.Fırsat ve İmkân Eşitliği

6.Süreklilik

7.Atatürk İnkılâp ve İlkeleri ve Atatürk Milliyetçiliği

8.Demokrasi Eğitimi

9.Lâiklik

  1. Bilimsellik
  2. Plânlılık
  3. Karma Eğitim

13.Okul ile Ailenin İş Birliği

  1. Her Yerde Eğitim

Zümre Başkanı ………………………………., ortaöğretim kurumlarının amaçlarını okudu.

7 Eylül 2013 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

MADDE 7- (1) Ortaöğretim kurumları;

  1. a) Öğrencileri bedenî, zihnî, ahlâkî, manevî, sosyal ve kültürel nitelikler yönünden geliştirmeyi, demokrasi ve insan haklarına saygılı olmayı, çağımızın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatarak geleceğe hazırlamayı,
  2. b) Öğrencileri ortaöğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vererek yükseköğretime, mesleğe, hayata ve iş alanlarına hazırlamayı,
  3. c) Eğitim ve istihdam ilişkilerinin Bakanlık ilke ve politikalarına uygun olarak sağlıklı, dengeli ve dinamik bir yapıya kavuşturulmasını,

ç) Öğrencilerin öz güven, öz denetim ve sorumluluk duygularının geliştirilmesini,

  1. d) Öğrencilere çalışma ve dayanışma alışkanlığı kazandırmayı,
  2. e) Öğrencilere yaratıcı ve eleştirel düşünme becerisi kazandırmayı,
  3. f) Öğrencilerin dünyadaki gelişme ve değişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenebilmelerini,
  4. g) Öğrencilerin bilgi ve becerilerini kullanarak proje geliştirerek bilgi üretebilmelerini,

ğ) Teknolojiden yararlanarak nitelikli eğitim verilmesini,

  1. h) Hayat boyu öğrenmenin bireylere benimsetilmesini,

ı) Eğitim, üretim ve hizmette uluslararası standartlara uyulmasını ve belgelendirmenin özendirilmesini amaçlar.

Bilimsel düşünme becerilerine sahip, öğrenmeyi öğrenen, üretken, bilgiye ulaşabilen, iletişim kurabilen, bilişim teknolojilerini kullanabilen, eğitim sürecine aktif olarak katılan, millî, insanî ve evrensel değerleri benimsemiş öğrenciler yetiştirecek biçimde yapılandırılır.

Süleyman KARA,gençlerimize sağlam bir temel hazırlamak, onların geleceklerini garanti edebilmek için bu amaçlara ulaşmamız şarttır. Hepimiz bu konuda titiz davranmalıyız.”

4.2488 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Atatürkçülük konuları incelenmesi.

Atatürkçülük Konularının Derslere Yansıtılması:

Atatürk İlke ve İnkılâpları ile Atatürk’ün müspet ilimler alanındaki görüş ve düşünüşleri için 2104 ve 2488 sayılı Tebliğler Dergisi kurul tarafından incelendi. Zümre öğretmeni …………………………….., en son yayımlanan 2488 Sayılı Tebliğler Dergisindeki açıklamaların ve yönlendirmelerin esas olduğunu belirtti. Atatürkçülük konularının müfredatta var olan şekliyle yıllık planlarda uygulanması kararı alındı. Ayrıca il zümresinde alınan karar da gündeme getirildi. Buna göre Atatürkçülükle ilgili aşağıdaki açıklamalara uyulmasının zorunlu olduğu vurgulandı.

  • Eski Türk Edebiyatı: Atatürk’ün tarih görüşü, milliyetçilik anlayışı, birlik ve beraberlik konularındaki görüşleri, Atatürk’ün Türk Tarih Kurumunu kurmasındaki amaçları, millet olmada tarih şuurunun önemi, Atatürk’ün tarihe verdiği önem, Atatürk’ün edebiyat ve sanat anlayışı, Atatürk’ün evrensel sanat görüşleri.
  • Güzel Sanatlar ve Edebiyat: Atatürk’ün sanat ve edebiyat anlayışı “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” Atatürk’e ait bu özdeyişin vurgulanması ve açıklanması.
  • Coşku ve Heyecanı Dile Getiren Metinler: Atatürk’ü anlatan şiirler, Atatürk’ün sanat toplum görüşü, sanat eserleriyle toplumu aydınlatmanın yolları, geleneklerin bir millet açısından önemi.
  • Olay Çevresinde Oluşan Metinler: Atatürk’ün çağdaşlık anlayışı, Atatürk ve değişim, Atatürk ve Batılılaşma, Atatürk’ün halkçılık anlayışı.
  • Türk Destanları ve Göktürk Kitabeleri okutulurken, Atatürk’ün Tarih ve Milli Birlik anlayışı;
  • Dede Korkut hikâyeleri okutulurken devlet teşkilatı, eski ve yeni yönetim şekilleri;
  • Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinden parçalar okutulurken, Cumhuriyet döneminde kıyafet alanında yapılan değişiklikler;
  • Namık Kemal, Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı ve Mehmet Emin Yurdakul’dan seçilmiş parçalar okutulurken, Atatürk’ün “Vatan” ve “Millet” anlayışı;
  • Ahmet Mithat, Recaizade Ekrem, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halide Edip Adıvar ve Halit Ziya Uşaklıgil gibi yazarlardan alınan roman örnekleri işlenirken, konu ile ilgili Atatürk’ün toplum alanında yaptığı yenilikler, Türk kadınına sağladığı haklar:
  • Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp’ in dil ile ilgili makalelerinden örnekler verilirken, Atatürk’ün “Dil” anlayışı ve yeni harfleri kabul edişi (Bu arada “Milli Eğitimle ilgili Söylev ve Demeçler” isimli eserdeki Atatürk’ün 9 Ağustos 1928 de Sarayburnu’nda söylediği demeç, işlenecek bir metin olarak alınabilir.) üzerinde durulmalıdır.
  • Ders kitaplarında yer alan diğer yazarlara ait metinler işlenirken de ilgisine göre, Atatürk ve İnkılâbıyla bağlantı kurulmaya çalışılmalıdır.
  • Sınıflarda Bakanlığımızın tavsiye ettiği Atatürk’le ilgili yayınlardan öğrenci seviyesinde uygun Atatürk kitaplığı kurulmaya çalışılmalı; her öğrencinin bir kitabı okuyarak sınıfta arkadaşlarına sözlü olarak takdim etmesi istenmeli ilkeleri üzerinde durulmalıdır.
  • Öğrenciler, Atatürk’le ilgili şiir ve özdeyişleri toplamaya ve bir Atatürk Şiileri Antolojisi meydana getirmeye teşvik edilmelidir.
  • Her ay değiştirilecek şekilde, bir panoda haber levhası hazırlatmalı, gazete ve dergilerde Atatürk hakkında çıkan şiir ve yazılarla öğrencilerin yazdıkları aynı konudaki şiir ve yazılar bu levhaya konulmalı; sınıf öğrencilerinin bilgi edinmeleri sağlanmalıdır. Daha sonra bu yazılar, gelecek yıllarda kullanılmak üzere sınıflarda tutulacak birer dosya da toplanıp saklanmalıdır.
  • Yıl içinde yazdırılacak ödevlerinden en az birisi Atatürk’ün ilke ve görüşleri ile ilgili özdeyişlerin açıklanması konusunda verilmelidir.
  • Ders kitabındaki metinlerde geçen kelimelerle cümleler yaptırılırken, sık sık Atatürk inkılâbıyla ilgili cümlelerden örnekler bulundurulmalı; dil bilgisinde de, cümle analizleri üzerinde durulurken gene Atatürk inkılâbıyla ilgili cümleler alınmalıdır.
  • -Öğrencilerden, bulundukları yerde ve yakın çevrede Atatürk’le ilgili müze ve anıtları görmeleri istenmeli; derslerde gezi notları, Atatürkçülük duygusu ile birleştirilerek sözlü veya yazılı olarak anlattırılmalıdır.
  • Son sınıfta öğrencilerin, bulundukları yerde Kurtuluş Savaşına katılan veya Atatürk’ü tanıyıp İnkılâbına tanık olan kimseler varsa; onlarla önceden hazırlanacak bir plana göre konuşmalar yaptırılmalı ve bunlar derste anlattırılmalıdır.
  • Bütün bunlar dışında, öğrencilerin ellerinde bulunan Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım kitaplarında yer alan Atatürk, Kurtuluş Savaşı, Atatürk İnkılâp ve ilkeleriyle ilgili bulunan “Serbest Okuma” parçaları da, kitaptaki esas metinler gibi işlenmelidir.

……………………….  : “Biz bu aziz vatanın fertleri olarak, aynı zamanda milletimizin geleceğini kuracak gençleri yetiştiren  öğretmenleriz. Atatürkçülük üzerinde önemle durmalıyız.  Çünkü o,  milletimizin tarih sahnesindeki yerini yeniden almasına öncülük etmiştir.  Mustafa Kemal Atatürk’ü gençlerimize sevdirmeli, onun aydın kişiliğinin gençlere model teşkil etmesini sağlamalıyız. Bu devlet, hangi şartlar altında ve hangi hedefleri benimseyerek kurulmuş bunu öğrencilerimiz bilmelidir. Geçmişini, atalarını bilmeyen bir nesilde vefa duygusu, geçmişine sahip çıkma düşüncesi olmaz. Atatürk’ü öğrencilerimize özümsetmeliyiz.Bunu 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde belirtilen hususları dikkate alarak yapmalıyız. “

……………………………….: “Zaten ders kitaplarında Atatürkçülüğe değinmemizi sağlayacak metinler mevcut. Bu metinlerden hareketle Atatürk’ün düşünce ve idealleri sınıf içinde konuşulmalıdır..”

……………………………: “Türk gençliğinin,Atatürk’ün düşünceleri ve inkılâpları ile yetiştirilmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum.

“Atatürkçülük konuları ilgili haftalara yansıtılmıştır. Tarih zümresiyle  konuyla ilgili iş birliği yapabiliriz. dil ve anlatım, Türk edebiyatı dersleri Atatürkçülük konularının öğrencilere aktarılması ve kavratılması adına en uygun derslerdendir.”

Zümre Başkanı ……………………….., 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası, 24 Kasım Öğretmenler Günü,İstiklal Marşı’nın Kabulü,Çanakkale Zaferi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Haftası, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi önemli gün ve haftalarda Atatürk’ün konuyla ilgili düşüncelerinin vurgulanması gerektiğini belirtti.

KARARLAR:

Atatürkçülükle ilgili konuların 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan Türk edebiyatı ve dil ve anlatım derslerinin müfredatlarında belirtildiği gibi ünitelendirilmiş yıllık planlarda yer verilmesine,

Atatürk’ün düşüncelerinin öğrencilerimize yeri geldikçe anlatılmasına, onların bunları benimsemelerinin sağlanmasına,

Bunun  2575 sayılı Tebliğler Dergisinde belirtilen hususların dikkate alınarak yapılmasına,

Atatürk’ün mücadelesinin,güncel gelişmelerle ilişkilendirilmesine,böylece öğrencilerimizin bilinçlendirilmesine,

Gerektiğinde Tarih zümresiyle iş birliği yapılmasına,

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası, 24 Kasım Öğretmenler Günü,İstiklal Marşı, Çanakkale Zaferi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Haftası, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi önemli gün ve haftalarda Atatürk’ün konuyla ilgili düşüncelerinin vurgulanmasına, karar verilmiştir.

  1. Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı müfredatının gözden geçirilmesi

Dil ve Anlatım ve Türk Edebiyatı müfredat programları T.T.K nın 15.08.2011 tarih ve 114 sayılı kararı gözden geçirildi.Planların buna uygun olarak hazırlanması gerektiği vurgulandı.

Yıllık Planlar hazırlanırken bu müfredat programlarına uyulması Süleyman KARA tarafından hatırlatıldı. ……………………….. müfredatların içerdiği konuların öğrencilere verilmesinde gereken gayret ve titizliğin gösterilmesi gerektiğini söyledi.. Geçtiğimiz yılda olduğu gibi sene içinde sık sık bir araya gelinerek fikir alış verişinde bulunulmasının devamına karar verildi.

KARAR: 

  1. a) Yıllık planlar yapılırken yukarıda belirtilen müfredatlar esas alınacaktır.
  2. b) Gerek Türk edebiyatı, gerekse Dil ve Anlatım derslerinin işlenmesinde bu program esas alınacaktır.
  3. c) Herhangi bir tereddüt anında idareye danışılacak ve müfredatın ortak yürütülmesi sağlanacaktır.
  4. d) Derslerin işlenmesinde ortaklığın sağlanması için müfredatın ilkeleri uygulanacaktır.

e ) İl zümre kararlarına uygun hareket edilecektir.

6.Dil ve Anlatım ve Türk Edebiyatı Derslerinin Özel ve Genel Amaçlarının Okunması

Zümre Başkanı ………………………………, Dil ve anlatım,Türk Edebiyatı derslerine ait genel amaçları, ilgili dersin müfredatlarından okudu.  Bu derslerin genel ve özel amaçlarını birleştirdiğimiz zaman aşağıdaki hususlar çerçevesinde derslerin işlenmesi gerektiği görülecektir.  “Aşağıda okuyacağım hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir.

Dil ve anlatım, Türk edebiyatı derslerinin genel amaçları Tebliğler Dergisi’nin 2575 nolu sayısında belirtildiği şekliyle aşağıya çıkarılmıştır:

Türk Edebiyatı dersinin genel amaçları  …………………………… tarafından okundu.

1.Edebiyatın kültürel ve tarihî olandan hareketle dille gerçekleşen bir güzel sanat etkinliği olduğunu kavratmak

2.Edebî eser ve metinlerin, ortaya çıktıkları dönemi, güzel sanatlara özgü duyarlılıkla yapı, tema, dil ve anlatım bakımlarından temsil ettiklerini sezdirmek

3.Edebî metinleri yapı, tema, dil, anlatım ve anlam bakımlarından yazıldıkları dönemin zihniyetiyle ilişkilendirmek

4.Ulusal ve evrensel değerlerin sanat eseri olan edebî metinlerde zenginleşerek varlıklarını nasıl sürdürdüklerini kavratmak

5.Türkçenin, tarihî akış içinde yaşanılan medeniyet daireleri çevresinde nasıl zenginleştiğini ve edebiyat dili hâline geldiğini kavratmak

6.Toplumsal hayatın ve her türlü bireysel değerin edebî metinlerde nasıl yansıdığını belirlemek.

7.Türkçenin, Türk ulusunun kimliği olduğunu kavratmak

8.Yeni düşünceler üretebilme yeteneğini geliştirmek

9.Okuma zevki ve alışkanlığını geliştirmek

10.Araştırma, tartışma, anlama, değerlendirme ve yorumlama yeteneklerini geliştirmek

11.Öğrencilerin sanat zevk ve anlayışlarını geliştirmek

12.Dille gerçekleştirilen sanatın etkinliklerini anlayabilecek zevk ve bilgi birikimini kazandırmak

13.Dil ve edebiyat ilişkisini kavratmak

14.Edebiyat ile diğer çalışma alanları ve bilim dalları  arasındaki ilişkiyi kavratmak

15.Zamanın akışına paralel olarak -en eski dönemden bugüne- Türk yaşama tarzını, düşüncesini, dil zevkini ve kültür hayatına özgü gelişmeleri edebî metinler çevresinde değerlendirmek

16.Edebî metinlerden hareketle Türk kültür hayatının, tarihinin ve edebiyatının birbirinden ayrılmaz bir bütün oluşturduğunu kavratmak

17.Edebî metinlerin zamanın getirdiği değişmelerle zenginleştiğini ve geliştiğini kavratmak

18.Edebî eserler çevresinde Türk insanının kültür, anlayış ve zevk bakımından gelişmesini kavratmak

19.Öğrencilerin; kazandıkları yöntem ve dikkatle karşılaştıkları her türlü yazılı ve sözlü metni anlamalarını, değerlendirmelerini ve yorumlamalarını sağlamak

20.Başta sanat metinleri olmak üzere her türlü metinde ulusal ve evrensel kültür, düşünce ve zevk ögelerini belirlemek; bunlar arasındaki ilişkiyi kavratmak

21.Her türlü insan etkinliğinin edebî eserlerde, sanata has duyarlılıkla dile getirilerek değerlendirildiğini kavratmak

22.Öğrencilerin Türk ulusunun yaşadığı medeniyet daireleri ile Türk edebiyatının dönemlerini bu günden geçmişe yönelen bir dikkatle değerlendirip yorumlayacak düzeye ulaşmalarını sağlamak

Dil ve Anlatım dersinin genel amaçları ………………………… tarafından okundu.

1.Dilin rolünü ve önemini kavratmak

2.Dil-kültür ilişkisini kavratmak

3.İletişim aracı olarak dilin işlevlerini kavratmak

4.Türkçeyi doğru ve güzel kullanma yeteneği kazandırmak

5.Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini kavratmak

6.Kelime, cümle ve metin düzeylerinde dil-anlam ilişkisini kavratmak

7.Günlük hayatın ihtiyaçlarını karşılayacak yazma ve konuşma becerisi kazandırmak

8.Metin ve metin parçalarını, doğru ve güzel okuma, doğru anlama ve yorumlama becerileri kazandırmak

9.Anlatım türlerinin özelliklerini kavratmak

10.Her anlatım türünde yazma becerisi kazandırmak

11.Metin türlerinin özelliklerini kavratmak

12.Dinlediklerini ve okuduklarını doğru inceleme ve anlama becerisi kazandırmak

13.Türkçenin kendine özgü ses, yapı ve anlam özelliklerini metinler çevresinde kavratmak

14.Dil bilgisi kurallarını; ses, kelime, kelime grubu, cümle ve metin düzeylerinde doğru uygulama becerisi kazandırmak

15.Sanat metinlerini anlama, inceleme ve değerlendirme becerisi kazandırmak

16.Tartışma, değerlendirme becerisi kazandırmak

17.Türkçenin köklü bir dil ailesinden geldiği bilincini kazandırmak

18.Türk diliyle edebî zevk ve estetik değerler taşıyan eserler verildiğini kavratmak

19.Türkçenin millî birlik ve bütünlüğümüzün vazgeçilmez unsurlarının başında geldiğini benimsetmek

20.Dinleme, konuşma, okuma ve yazma faaliyetlerinde Türkçenin yazım kurallarına, söyleyiş özelliklerine ve inceliklerine özen göstermelerini sağlamak

21.Dinlediklerini, okuduklarını, anladıklarını, düşündüklerini söz ve yazıyla planlı, etkili, akıcı, anlaşılır biçimde ifade edebilmelerini sağlamak

22.Konuşurken ve yazarken anlatım kurallarına uymalarını sağlamak

Konuyla ilgili söz alan ……………………………… : “Gireceğimiz derse ait amaçları bizler önceden bilmezsek neyi, nasıl ve niçin anlatacağımızı ve sonuçta öğrencilerimize ne vermemiz gerektiğini bilemeyiz. Bu sebeple derslerin amaçlarını burada konuşmamız, müzakere etmemiz yararlı oldu.” dedi.

Söz alan …………………………: “Bu maddelerden, derslerde nasıl bir hedef doğrultusunda konuları işleyeceğimizi hatırlamış olduk.” dedi.

Söz alan ………………………..: “Zümrenin bir anlamının olmasını sağlayan önemli bir unsur olarak görüyorum. Bu sebeple okunmasını yararlı buldum.” dedi.

7.Bir önceki yılın zümre kararlarının gözden geçirilmesi ve yeni öğretim yılında ulaşılması öngörülen hedeflerin belirtilmesi

Bir önceki yılın zümre öğretmenler kurulu kararları değerlendirildi. Alınan kararların başarıyla uygulandığı görüldü.

2014-2015 eğitim ve öğretim yılının en son zümresinde alınan kararları, ………………………. kurula sundu. Alınan kararlar ve bu kararların uygulanmasıyla ilgili aşağıdaki maddeler belirlendi.

-Eğitim ve öğretim belirlenen plan çerçevesinde yürütülmüştür.

-Yıllık planlar yapılırken çalışma takvimine ve ilgili yönetmeliklere uyulmuştur.

– Yazılılarda çok sorulu, açık, anlaşılır, sınıftaki her seviyeye uygun, yoruma mahal vermeyecek biçimde sorular hazırlanmıştır

– Bir önceki öğretim yılında, yıllık ödevlerin, zümrede  belirtildiği gibi yıl içinde öğrencilere gerekli rehberlik yapılarak, nisan ayının son haftasında toplandığı, ödevler,tertip-düzen, konunun işlenişi, araştırma, zamanlama ve alıştırmaların doğruluğu yönünden değerlendirilerek öğrencilere  uygun görülen notların verildiği tespit edilmiştir.

-Dil ve anlatım ile Türk edebiyatı dersi konularına paralel olarak ihtiyaç duyulan konularda diğer şube öğretmenleri ile işbirliği içinde bulunulmuştur

-Atatürk’ün Türk dili ve edebiyatı konusundaki görüşleri, katkıları ve kazandırdıkları hakkında öğrenciler sık sık bilgilendirilmiştir.

-Atatürkçülükle ilgili konular yönergeler doğrultusunda yıllık planlarda gösterilmiş ve derslerde işlenmiştir.

-Öğrenci başarısını artırmak için: öğrenci velileri ile işbirliği yapılmıştır.

-Ders esnasında öğrencilere sık sık söz verilip derse katılımları sağlanmıştır.

-Öğrenciler,ödüllendirilerek onların derse olan ilgi ve isteklerinin artırılmasına çalışılmıştır.

– Sınavlarda soruların seviyeye uygun olmasına dikkat edilmiştir.

-Öğrencilerin ders araç gereç ve malzemeleri kontrol edilip derse karşı sorumlulukları artırılmaya çalışılmıştır.

-Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla okul kütüphanesinden yararlanmada bir önceki eğitim-öğretim yılına göre artış sağlanmıştır.

-Okuma saati etkinliği uygulanmıştır.

-Belirli gün ve haftalarla ilgili görevli öğretmenler görevlerini başarıyla yerine getirmişlerdir. Belirlenen plan doğrultusunda salon içi ve dışı faaliyetler düzenlenmiştir.

-Öğrencilerin çeşitli kurumlarca düzenlenen yarışmalara katılımları sağlanmıştır. Öğrencilerin hazırlanması konusunda zümre öğretmenleri gerekli rehberlik çalışmalarını yapmışlardır.

Yeni öğretim yılında ulaşılması öngörülen hedeflerin belirtilmesi

Vatanını, milletini, bayrağını seven Atatürk İlke İnkılâplarına bağlı bir nesil yetiştirilmesi,

Öğrencilerimizin doğru bir Türkçe ile kendilerini ifade etmeleri,

Okuma düzeylerinin geliştirilmesi,

Yazma alışkanlığının kazandırılması,

Öğrencilerin din ve vicdan hürriyetine sahip kişiler olarak yetiştirilmesi,

Şubeler arasındaki başarı oranının eşitlenmesi

Öğrencilerin bir üst öğrenime yetiştirilmesi

8.2551 sayılı (Ağustos 2003) Tebliğler Dergisi’ndeki yıllık planlarla ilgili yönergenin incelenmesi ve ünitelendirilmiş yıllık planlar ile ders planlarının hazırlanması

2551 sayılı (Ağustos 2003) Tebliğler Dergisi’ndeki yıllık planlarla ilgili yönerge incelendi. Yönergede bulunan ünitelendirilmiş yıllık plan örneklerine göre ünitelendirilmiş yıllık plan hazırlık çalışmaları yapıldı.

Zümre Başkanı …………………………… şu değerlendirmeyi yaptı: “Değerli arkadaşlar,diğer alanlarda olduğu gibi eğitim-öğretimde de planlı çalışmanın gerçekliliği ve yararları tartışılamaz. Bu planlamaların nasıl yapılacağını kısa da olsa açıklamaya gerek vardır. Bilindiği gibi günlük hayatımızda da planlı davranılmadığı takdirde zaman, emek ve para israfına yol açılmaktadır. Eğitim – öğretim, bilimsel ve profesyonel bir çalışma olduğuna, planlı çalışılmadığı takdirde amaca ulaşmak mümkün olmayacağına göre planın önemini iyi kavramak gerekiyor.

Günlük ders planları hazırlanırken 2551 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge bağlamında;

Planın hazırlanmasında okul ve çevre şartları ile öğrenci hazır bulunuşluklarının dikkate alınmasına,

Eğitim programında ve ünitelendirilmiş yıllık planda gösterilen konu, kazanım, hedef ve davranışlara yer verilmesine,

Konuya ilişkin gezi, gözlem, tartışma soruları, proje ve performanslara,

Uygulama çalışmalarına,

Ders araç-gereç ve kaynaklarına,

İşlenecek konuya ilişkin öğretim metot ve tekniklerine,

Öğrenme-öğretme sürecini değerlendirmeye yönelik ölçme etkinliklerini, kapsayacak nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.

………………………………….: “Yıllık plânlarımızda, müfredat programı çerçevesinde, yeni sınav sistemini de dikkate alınarak, anlama ve kavramaya dayalı konulara ağırlık verilmeli. Ders planlarımızı hazırlarken de buna dikkat etmeliyiz.

……………………….:  “Ünitelendirilmiş Yıllık Planları yaparken yıl içerisinde gerçekleştireceğimiz sosyal etkinlikleri de göz önünde bulundurmalıyız.Plansız,programsız ders işlenemez.Derse mutlaka hazırlıklı gelinmelidir.”

KARARLARLAR:

1.Yıllık Planların, 2551 sayılı Tebliğler Dergisindeki yönergeye ve 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım dersleri müfredatlarına göre hazırlanmasına,

2.Atatürkçülükle ilgili konuların 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım dersleri müfredatlarında belirtildiği gibi Ünitelendirilmiş Yıllık Planlarda yer almasına,

3.Ünitelendirilmiş Yıllık Planlar hazırlanırken 2015- 2016 Yıllık Çalışma Takviminin esas alınmasına,

4.Ders dağılımına göre, her zümre öğretmeninin,kendi girdiği sınıfların yıllık planlarını hazırlamasına karar verilmiştir.

11.Derslerin İşlenişine İlişkin hususlar; Metot ve Tekniklerin Belirlenmesi:

…………………….., Soru-cevap yönteminin kullanılması öğrencinin derse katılımını sağlayacaktır. Bunun yanında bazen kısa tekrarlar yapılmalı. Bunlar konuların akılda kalmasına yardımcı olacaktır. Konuların öğretiminde kullanılacak metotların da farklı olması gerektiğine inanıyorum. Bilmece-bulmaca tarzına, kısaca eğlence içinde öğretmeye yönelik çalışmalar yapabiliriz.Öğrencilerimizin katılımını sağlayarak görsel ve işitsel malzemelerle dersimizi zenginleştirebiliriz.

………………………, Derslerde konuya uygun teknikleri kullanmalıyız. Derslerde ne kadar farklı teknikler kullanılırsa öğrencilerin konuları kavramaları da o nispette artacak ve kolaylaşacaktır. Bir tiyatrocu gibi olmazsak başarılı olamayacağımızı düşünüyorum.

………………………… ,Eğitim ve öğretimde verimi artırmanın yolunu, öğrencinin daha aktif olmasını sağlamakta görüyorum. Öğrenciyi harekete geçirme açısından, işleyeceğimiz konular daha önceden öğrencilere bildirilebilir, ödev verilebilir. Ayrıca öğrenciye, öğrenmesinin gerekliliği çok iyi anlatılmalı ve öğrenci derslere motive edilmelidir.Yani balık tutma öğretilirken, neden balık tuttuğu da öğretilmelidir.

……………………….,”Öğrenciye her şeyden once öğrenmeyi öğretmeliyiz.”Derslerimizde çoklu zekâ yöntemlerine uygun teknikler uygulamalıyız. Mukayese, soru – cevap ile konuyu pekiştirmeli, dramatizasyon ve görsel dokümanların sunumu ile de dersimizi somutlaştırmalıyız.” “Okuduğunu anlama,anladığını yorumlama becerisi kazandırmak,öğrencileri, eğitim sürecinde  ve sosyal hayatta başarılı kılacaktır.”

Edebiyat eğitimi ve hazırlanan programdan kaynaklanan hususlar özel olarak ifade edildikten sonra yöntem ve teknikler konusunda dikkat edilmesi gerekenler maddeler hâlinde şöyle sıralanmıştır:

Problemler basitten karmaşığa, bilinenden bilinmeyene, kolaydan zora giden bir sırada ele alınmalıdır.

Öğrencilerin metinleri anlamaları, yorumlamaları ve ondan estetik zevk almaları için; problem çözme, tartışma, açıklama, canlandırma, yeniden yapılandırma gibi teknikler kullanılmalıdır.

Edebiyat eğitiminin sınıfla sınırlanmadığı unutulmamalı, öğrencilerin kütüphaneler ve kültür merkezleri başta olmak üzere birçok kaynaktan yararlanılmasına imkân hazırlanmalıdır.

Edebiyat eğitiminin bir yönüyle zevk eğitimi olduğu unutulmamalı öğrencilerin zevklerinin yücelmesi ve gelişmesi yolunda çevrenin şartları dikkate alınarak etkinlikler düzenlenmelidir.

Öğrencilerin okuma zevk ve alışkanlığı kazanabilmeleri için her dönemde seviyelerine uygun kitapları okumaları, incelemeleri ve arkadaşlarına tanıtmaları sağlanmalıdır.

MEB’in belirlediği listede yer alan kitaplar okunmalı değerlendirilmelidir.

Edebiyatın kendisine özgü bir iletişim aracı olması sebebiyle öğrencilerden; edebî metin ve eserlerin neyi, kime, nasıl ilettiklerini araştırmaları istenmeli, gelen sonuçlar sınıfta ve okulda değerlendirilmelidir.

Edebî metinlerin gerçeklikle ilişkisi konusunda hemen her sınıfta tartışmalar ve konuşmalar düzenlenmelidir.

Edebî metin ve eserlerin kendi dönemlerini nasıl temsil ettikleri her sınıfta tartışılmalıdır.

Edebî metin ve eserlerin kültür taşıyıcılık işlevi ve bu işlevlerinin ortaya çıkardıkları sonuçlar üzerinde yazılı ve sözlü çalışmalar yapılmalıdır.

Konuların işlenişinde eğitim ve öğretimin vazgeçilmez unsurları olan eğitim araç ve gereçlerinden yararlanılmalıdır. Etkileşimli tahta, kasetçalar, video, projektör gibi araçlar etkili bir biçimde kullanılmalıdır.

Öğrenci kazanımları sadece işlendiği konuda değil, diğer konularda da pekiştirilmelidir.  Özelliğine göre birkaç kazanımın bir ders saatinde gerçekleştirilebileceği gibi, bazı kazanımların öğrenciye kazandırılması yıl boyu sürebilir.

Türk dilinin kullanılmasında imlâ birliği sağlamak amacıyla kabul görmüş terim ve kavramlara yer verilmelidir. Türk Dil Kurumunun Kılavuzu ve Sözlüğü esas alınmalıdır.

Öğrencilerin imlâ, noktalama ve dil bilgisi kurallarına uymayı alışkanlık hâline getirmelerine özen gösterilmelidir.

Edebiyat, sanat ve kültürle ilgili hususlar metinlerden hareketle kavratılmalı, sanatçıyla metin arasında ilişki kurulmalıdır.

Programda her metnin sonunda: “Şair ve yazarla ilgili çıkarımlarda bulunur”, ifadesine bağlı olarak aşağıdaki hususlar gerçekleştirilecektir.

Dil ve Anlatım dersinin amacına tam olarak ulaşabilmesi için ayrıca aşağıda verilen ders işleniş yöntem ve tekniklerine de dikkat edilmelidir:

Konular basitten karmaşığa, bilinenden bilinmeyene, kolaydan zora giden bir sıra ile ele alınmalıdır.

Öğrencilerin metinleri anlamaları, yorumlamaları ve ondan estetik zevk almaları için; problem çözme, tartışma, açıklama, canlandırma, beyin fırtınası gibi teknikler kullanılmalıdır.

Öğrencilerin okuma zevk ve alışkanlığı kazanabilmeleri için her dönemde seviyelerine uygun kitapları okumaları, incelemeleri ve arkadaşlarına tanıtmaları sağlanmalıdır (Bu konuda MEB tarafından tavsiye edilen yüz temel eserden yararlanılmalıdır.

Dilin kültür taşıyıcılık işlevi ve bu işlevin ortaya çıkardığı sonuçlar üzerinde yazılı ve sözlü çalışmalar yapılmalıdır.

Konuların işlenişinde eğitim ve öğretimin vazgeçilmez unsurları olan eğitim araç ve gereçlerinden yararlanılmalıdır. Tepegöz, bilgisayar, televizyon, kasetçalar, video gibi araçlar ders işlenişinde etkili bir biçimde kullanılmalıdır.

Bir ünitede belirlenen kazanımlar diğer ünitelerde dersin bütünlüğü bozulmadan tekrar edilerek pekiştirilmelidir. Sarmal yapı göz önünde bulundurulmalıdır.

Türk dilinin kullanılmasında imlâ birliği sağlamak amacıyla kabul görmüş terim ve kavramlara yer verilmelidir. Bu noktada, Türk Dil Kurumunun İmla Kılavuzu’nun son baskısı ve TDK Sözlüğü esas alınmalıdır.

Öğrencilerin imlâ, noktalama ve dil bilgisi kurallarına uymayı alışkanlık hâline getirmelerine özen gösterilmelidir.

Uygulanacak metotlar:Okuma, Yazma, Soru- cevap, Örnekleme, Anlatma, Tekrar, Analiz, Tartışma, Dramatizasyon, Karşılaştırma, Tümdengelim, Tümevarım, Çözümleme, Sentez, Açıklayıcı anlatım, Gözlem, Tahlil…

KARARLAR:

Öğrenci merkezli çalışmaları içeren metot ve tekniklere ağırlık verilmesine

Hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin derslere hazırlıklı ggirmelerine karar verilmiştir.

12.Öğrencilerin Edebiyat Dersine Bakışının Nasıl Olması Gerektiği Hususu:

 …………………………….: “Meslek lisesi öğrencilerinin, edebiyat dersini , kendi alanlarının dışında bir ders olarak görmeleri söz konusu olabilir. Oysa ki bu, aldatıcı bir kanaattir.Ayrıca bir dilin inceliklerini iyi bilmek ve o dilin ifade imkânlarından yararlanmak başarılı olmanın başta gelen şartlarındandır.

………………………….:”Edebiyat Anadolu’yu yoğuranların birikimidir.Geçmiştir,g elecektir. Dünü bugünle, bugünü yarınla buluşturan kültür köprüsüdür.Bu yüzden gençlerimize, dil ve edebiyatı sevdirmek temel işimiz olmalıdır.”

KARARLAR:

Hangi alanda eğitim alırsa alsın tüm öğrencilerimize edebiyat bilgilerinin eksiksiz verilmesine,

YGS-LYS kaygısıyla bazı konuların göz ardı edilmemesine,

Tüm öğrencilerin edebi zevk kazanmaları için tedbir alınmasına,

Tüm öğrencilerimizin okul içi ve okul dışı edebi etkinliklere katılmalarının teşvik edilmesine karar verilmiştir.

13.Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği:

Derslerin işlenişinde diğer zümre öğretmenleriyle işbirliğine gidilmesi konusu görüşüldü.

…………………………….: yabancı dil öğretmenleriyle dil bilgisi;tarih ve coğrafya öğretmenleriyle edebiyat tarihi;felsefe öğretmenleriyle sözlü ve yazılı anlatım konularında işbirliğine gidilmesinin faydalı olacağını söyledi.

……………………..  : “Öğretimin bütünlüğü ilkesini göz önünde bulundurarak, bir konuyu işlerken, o konuyla ilgili diğer derslerin öğretmenleriyle birlikte hareket etmemiz gerekir. Tekrarların, bilginin kavranmasında önemli yer tuttuğu unutulmamalıdır. Meselâ, Türk Edebiyatı dersinde “Göktürk Yazıtların”dan bir bölüm var. Bu parçanın işlenmesinde Tarih dersi öğretmenleriyle işbirliğine gidilmesi gerekir.”

……………………………:“Ben de özellikle tarih zümresiyle işbirliği yapılabilir kanaatindeyim.Zira edebiyat ve tarih birbirinden ayrılamaz iki, disiplindir.

……………………………: Mevlâna’nın vefatının yıldönümü ( 17 Aralık) Şeb-i Arus’ta Felsefe zümresi ile işbirliği yapılmalıdır.Böylece Mevlâna’nın insana bakış felsefesi öğrencilere daha iyi kavratılmış olur.

………………………………..: Güzel Türkçemizi güzel konuşmak ve yazmak sadece bizlerin değil, bütün öğretmenlerin görevidir.Anlam ve dilbilgisi açısından bütün öğretmen arkadaşlarla işbirliğine gidilmesi gerekir.”

KARARLAR:

-9.sınıf Türk edebiyatı dersinde Atatürk’ün sanat anlayışı konusunda Tc inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretmenleriyle,

-9.sınıf  Türk edebiyatı dersinde Türk edebiyatının dönemleri konusunda Tarih ve Coğrafya öğretmenleriyle,

-9. Sınıf dil ve anlatım derslerinde Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri konularında tarih ve ingilizce öğretmenleriyle,

-10. Sınıf dil ve anlatım derslerinde destansı anlatım konularında tarih öğretmenleri; tartışmacı, düşsel ve kanıtlayıcı anlatım konularında felsefe öğretmenleriyle,

-10. Sınıf Türk edebiyatı dersleri öğretici metinler konularında din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleriyle,

-10. Sınıf Türk edebiyatı derslerinde İslamiyet öncesi, İslami devir ve Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı konularında tarih öğretmenleri ve dini-tasavvufi Türk şiiri konusunda tarih, din kültürü ve ahlak bilgisi ve felsefe öğretmenleriyle,

-11. Sınıf dil ve anlatım derslerinde biyografi ve Söylev konularında tarih öğretmenleri, eleştiri konusunda felsefe öğretmenleriyle,

-11. Sınıf Türk edebiyatı derslerinde Tanzimat Dönemi Türk edebiyatı ile Millî Edebiyat konularında tarih öğretmenleri,

-12. Sınıf Türk edebiyatı derslerinde Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının tüm ünitelerinde Tarih öğretmenleriyle,

-12. Sınıf dil ve anlatım derslerinde açık oturum, sempozyum, konferans, forum, münazara konularında tüm öğretmenler,bilimsel yazılar konusunda felsefe öğretmenleriyle işbirliği yapılmasına karar verildi.

-Türkçenin güzel,doğru ve etkin kullanılması için diğer zümre öğretmenleriyle sürekli iletişim halinde olunması kararlaştırıldı.

14.Ölçme ve Değerlendirme;

Ölçme ve değerlendirmenin genel esasları

MADDE 43-

(1) Öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar gözetilir.

  1. a) Ders yılı, ölçme ve değerlendirme bakımından birbirini tamamlayan iki dönemden oluşur.
  2. b) Öğrencilerin başarısı; öğretim programı öğrenme kazanımları esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı sınavlar, uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ve projeler ile işletmelerde beceri eğitiminde alınan puanlara göre tespit edilir.
  3. c) Sınav soruları, öğretim programlarında belirtilen genel ve özel amaçlarıyla öğrenme kazanımları esas alınarak hazırlanır.

ç) Öğretmen, ölçme ve değerlendirme yöntem ve araçlarıyla öğrencinin programlarda amaçlanan bilgi ve becerileri kazanıp kazanmadığını sürekli izler ve değerlendirir.

  1. d) Öğrencilerin durumunu belirlemeye yönelik faaliyetler, ders ve etkinliklere katılım ile performans çalışmalarından oluşur.
  2. e) Öğrencilerin başarısının belirlenmesinde, eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma, sorgulama, problem çözme ve benzeri becerileri ölçen araç ve yöntemlere önem verilir.
  3. f) Öğrencilerin başarısının ölçülmesinde, geçerlilik, güvenirlilik ve kullanışlılık özellikleri açısından uygun ölçme araçları kullanılır. Ölçme aracının özelliğine göre cevap anahtarı, dereceli puanlama anahtarı ya da kontrol listeleri hazırlanır ve kullanılır.
  4. g) Kaynaştırma yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme değerlendirmede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınır.

Puanla değerlendirme

MADDE 44- (1) Sınav, performans çalışması, proje ve uygulamalar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları e-Okul sistemine işlenir.

(2) Puan değerleri ve dereceleri aşağıdaki gibidir.

PuanDerece

85,00-100Pekiyi

70,00-84,99İyi

60,00-69,99Orta

50,00-59,99Geçer

0-49,99Geçmez

İKİNCİ BÖLÜM

Sınavlar

Yazılı ve uygulamalı sınavlar

MADDE 45- (1) Derslerin özelliğine göre bir dönemde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili olarak aşağıdaki esaslara uyulur.

“a) Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki yazılı sınav yapılır. Sınav sayısı ve tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir. Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlüğünce alınır. Öğrenciler her dersten en az iki yazılı sınava katılmak zorundadırlar.

  1. b) Öğretmenin/öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm dersler ile güzel sanatlar ve spor liselerinde bireysel veya grup olarak okutulan derslerin yazılı ve uygulamalı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir. Sorular ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanır ve sınav sonunda ilan edilir. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında sınav analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilir. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından işletmelerde mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıflarda ortak sınav yapılmaz.”
  2. c) Gerektiğinde ilçe, il ve ülke genelinde ortak sınavlar yapılabilir. Bu sınavların uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler millî eğitim müdürlükleri veya Bakanlıkça yürütülür.

ç) Zorunlu hâller dışında yazılı sınav süresi bir ders saatini aşamaz.

  1. d) Soruların, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranda tüm konuları kapsaması esastır.
  2. e) Sınavlardan önce sorularla birlikte cevap anahtarları da soru tiplerine göre ayrıntılı olarak hazırlanır ve sınav kâğıtlarıyla birlikte saklanır. Cevap anahtarında her soruya verilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilir.
  3. f) Uygulamalı nitelikteki derslerin sınavları, her dönemde üç defadan az olmamak üzere ve dersin özelliğine göre yazılı ve uygulamalı olarak veya bunlardan yalnızca biriyle yapılabilir. Sınavların şekli, sayısı ve uygulamalı sınavların süresiyle hangi derslerde uygulamalı sınav yapılacağı zümre öğretmenler kurulunda belirlenir, okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulanır.
  4. g) Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır. Ancak zorunlu hâllerde fazladan bir sınav daha yapılabilir.

ğ) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında (BEP) yer alan amaçlar esas alınır.

(2) Yazılı sınavların klasik/yoruma dayalı olarak yapılması esastır. Ancak her dönemde her dersin sınavlarından biri test usulüyle de yapılabilir

. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi

MADDE 47- (1) Ölçme sonuçları, eğitim ve öğretimin amaçlarına ve derslerin programlarındaki kazanımlara ne ölçüde ulaşıldığını tespit etmek, ulaşılamayan kazanımlarla ilgili olarak ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğini ortaya çıkarmak amacıyla kullanılır.

(2) Öğretmenler, başarıyı etkileyen ve yeterince ulaşılamayan kazanımları belirleyerek konuları yeniden işlemek ve öğrencilere alıştırma çalışmaları yaptırmaya yönelik tedbirler alırlar.

“(3) Yazılı sınavlar ve diğer değerlendirmeler sonunda başarısını yükseltmek isteyen öğrenciler için dönem sona ermeden her dersten ayrıca ortak bir sınav daha yapılır. Bu sınavlardan alınan puan diğer puanlarla birlikte dönem puanının hesaplanmasında aritmetik ortalamaya dâhil edilir. Sınava girmek isteyen öğrencilerin yazılı başvurusu alınır. Başvuruda bulunup da sınavlara katılmayan öğrenciler hakkında 48 inci maddenin ilgili fıkra hükümleri uygulanır.”

Sınavlara katılmayanlar

MADDE 48- (1) Sınavlara katılmayan, performans çalışmasını yerine getirmeyen veya projesini zamanında teslim etmeyen öğrenci, özrünü özrün başlangıcından itibaren 5 iş günü içinde bildirmek ve özrün bitimini izleyen 5 iş günü içinde de belgelendirerek okul yönetimine vermek zorundadır. Ancak kaza, ölüm, doğal afet, yangın, uzun süreli tedavi gerektiren hastalık, gözaltına alınma ve tutuklanma gibi olağan dışı hâllerde bu süre okul yönetimince uzatılabilir.

(2) Özrü okul yönetimince kabul edilen öğrencinin durumu ders öğretmenine yazılı olarak bildirilir. Bu öğrenci, ders öğretmeninin belirleyeceği bir zamanda ve önceden duyurularak bir defaya mahsus mazeret sınavına alınır, performans çalışması veya projesi kabul edilir. Bu sınav, sınıfta diğer öğrencilerle ders işlenirken yapılabileceği gibi ders dışında da yapılabilir.

(3) Özürleri nedeniyle yılsonu beceri sınavına katılamayanlara; özrün sınav günü mesai saatinin bitimine kadar kurum müdürlüğüne bildirilmesi ve en geç beş iş günü içinde belgelendirilmesi kaydıyla kurum müdürlüğünce öğretmenler tatile girmeden önce uygun görülecek bir tarihte, özrün süresi öğretmenlerin tatile girdiği tarihten sonraya rastlayan öğrenciler ise yeni ders yılının başlamasından önce sınava alınırlar.

(4) Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan veya projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyen öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmez. Ancak aritmetik ortalama alınırken sayıya dâhil edilir.

“(5) Öğrenciler, raporlu ve izinli oldukları günlerde yazılı ve uygulamalı sınavlara alınmazlar.”

Ölçme ve değerlendirme sonuçlarının duyurulması

MADDE 49- (1) Öğretmenler sınav, performans çalışması ve projelerin sonuçlarını öğrencilere bildirir ve sınav analizlerine göre ortak hataları açıklar.

(2) Yazılı sınav, uygulama, performans çalışması ve projelerin değerlendirme sonuçları, yazılı sınavın yapıldığı tarih veya performans çalışmasının, uygulamanın yahut projenin teslim tarihini takip eden 10 gün içinde öğrenciye duyurulur ve e-Okul sistemine işlenir.

(3) Sınav, performans çalışması ve projelerle ilgili evrak öğrencinin talebi halinde ders öğretmeni tarafından yeniden incelenip değerlendirilerek öğrenciyle paylaşılır.

(4) Öğretmen tarafından yapılan yeni değerlendirmenin yeterli görülmemesi durumunda öğrenci okul yönetimine yazılı itirazda bulunulabilir. İtiraza ilişkin evrak okul yönetimince ders öğretmeninin dışında ilgili branştan en az iki öğretmenden oluşturulan komisyon, okulda yeterli öğretmen bulunmaması durumunda ise il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce oluşturulan komisyon tarafından incelenip değerlendirilerek öğrencinin nihai puanı belirlenir.

(5) Uygun görülen performans çalışması ve projeler, öğrencileri özendirmek amacıyla sınıf veya okulun uygun yerinde sergilenebilir.

……………………………….: “Öğrenciler,sadece yazılı,proje ve performansla değil,gerçekleştirilen her türlü etkinlikle değerlendirilmeli.”

Konuyla ilgili olarak yeni ölçme değerlendirme yaklaşımlarının çok iyi araştırılıp, uygulanmasının önemine değinen

……………………………:  “Artık eskimiş teknikleri bir kenara bırakmalı, öğrenciyi okuduğu kitapla, ezberlediği bir şiirle, yaptığı güzel bir konuşmayla, çalıştığı bir projeyle, davranışları ve sorumluluk duygusu gibi birçok etkenle bir bütün olarak değerlendirmeliyiz.”dedi.

KARARLAR:

Sınav sorularının, öğretim programlarında belirtilen genel ve özel amaçlarıyla öğrenme kazanımları esas alınarak hazırlanmasına

Öğrencilerin, ölçme ve değerlendirme yöntem ve araçlarıyla öğrencinin programlarda amaçlanan bilgi ve becerileri kazanıp kazanmadığını sürekli izlenip değerlendirilmesine,

Öğrencilerin durumunu belirlemeye yönelik faaliyetlerin, ders ve etkinliklere katılım ile performans çalışmalarından oluşmasına,

Öğrencilerin başarısının belirlenmesinde, eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma, sorgulama, problem çözme ve benzeri becerileri ölçen araç ve yöntemlere önem verilmesine,

Öğrencilerin başarısının ölçülmesinde, geçerlilik, güvenirlilik ve kullanışlılık özellikleri açısından uygun ölçme araçları kullanılmasına,

Ölçme aracının özelliğine göre cevap anahtarı, dereceli puanlama anahtarı ya da kontrol listeleri hazırlanmasına,

Sınav tarihlerinin her dönem başında zümremizce, okul müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilmesine,

Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılması ve ortak değerlendirilmesine,

Soruların ve cevap anahtarlarının zümremizce birlikte hazırlanması ve sınav sonunda ilan edilmesine,

Şube ve sınıflar bazında sınav analizlerinin yapılmasına,

Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumlarının, ders ve zümre öğretmenlerizce yeniden değerlendirilmesine,

Zorunlu hâller dışında yazılı sınav süresinin bir ders saatini aşmamasına,

Soruların, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranda tüm konuları kapsamasına,

Sınavlardan önce sorularla birlikte cevap anahtarlarının, soru tiplerine göre ayrıntılı olarak hazırlanması ve sınav kâğıtlarıyla birlikte saklanmasına,

Cevap anahtarında her soruya verilecek puanın, ayrıntılı olarak belirtilmesine,

Yazılı sınavların klasik/yoruma dayalı olarak yapılmasına,

Her dönemde iki yazılı değerlendirme yapılmasına ikinci sınavın istenildiği takdirde çoktan seçmeli yapılmasına, başarısız ve notunu yükseltmek isteyen öğrenciler için üçüncü bir telafi sınavı yapılmasına,

Başarıyı etkileyen ve yeterince ulaşılamayan kazanımları belirlenmesine,

Gerektiğinde konuların yeniden işlenmesi ve öğrencilere alıştırma çalışmaları yaptırılmasına yönelik tedbirler alınmasına,

Yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması hâlinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılmasına,

Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de katılmasına,

Öğrencinin aldığı en yüksek puanın geçerli sayılmasına,

Sınavlara katılmayanların özrünün okul yönetimince kabul edilip öğrencinin durumun ders öğretmenine yazılı olarak bildirilmesine paralel olarak ilgili öğrencilerin, ders öğretmeni tarafınadan bir defaya mahsus mazeret sınavına alınmasına,

Performans çalışması veya projesinin kabul edilmesine,

Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan veya projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyen öğrencilerin durumlarının puanla değerlendirilmeemsine,

Ancak aritmetik ortalama alınırken sayıya dâhil edilmesine,

Sınav, performans çalışması ve projelerin sonuçlarının öğrencilere bildirilmesine,

Sınav analizlerine göre ortak hataların açıklanmasına,

Yazılı sınav, uygulama, performans çalışması ve projelerin değerlendirme sonuçlarının, yazılı sınavın yapıldığı tarih veya performans çalışmasının, uygulamanın yahut projenin teslim tarihini takip eden 10 gün içinde öğrenciye duyurulması ve e-Okul sistemine işlenmesine,

Sınav, performans çalışması ve projelerle ilgili evrakların, öğrencinin talebi halinde ders öğretmeni tarafından yeniden incelenip değerlendirilerek öğrenciyle paylaşılmasına,

Her öğrenciye, ders saatine bakılmaksızın her dersten en az iki performans puanı verilmesine,

Uygun görülen performans çalışması ve projelerin, öğrencileri özendirmek amacıyla sınıf veya okulun uygun yerinde sergilenmesine,

Karar verildi.

  1. Performans çalışması, proje ve diğer çalışmalar :

MADDE 50-

(1) Öğrenciler okulların özelliklerine göre yazılı sınavların dışında proje ve performans çalışması ile topluma hizmet etkinliklerine yönelik seminer, konferans ve benzeri çalışmalar yaparlar. Öğrenciler, her dönemde tüm derslerden en az bir performans çalışması, her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevini yerine getirirler.

(2) Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar, ilgili dersin proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilir.

(3) Öğrencilerin hangi dersten/derslerden proje hazırlayacakları sınıf rehber öğretmenleri tarafından okul yönetimine bildirilir.

(4) Proje ve seminer çalışmalarında öğrencilerin laboratuvar, bilgisayar, internet, kitaplık, spor salonu ve konferans salonu gibi imkânlardan etkili ve verimli şekilde yararlanmaları için okul yönetimi tarafından gerekli tedbirler alınır.

(5) İşbirliği çerçevesinde, ilgili makamlardan izin ve onay alınmak şartıyla okulun amaçlarına uygun konferans ve seminerler düzenlenebilir.

(6) Topluma hizmet etkinliklerine önem verilir. Öğrencilerin bu etkinliklere katılmalarını teşvik etmek amacıyla okul yönetimince gerekli tedbirler alınır.

(7) Proje ve performans çalışması puanla değerlendirilir. Topluma hizmet etkinlikleri ve diğer çalışmalar puanla değerlendirilmez; ancak öğrencilerin mezuniyetlerinde belgelendirilir.

(8) Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve dersle ilgili araştırma çalışmaları da performans çalışması kapsamında ayrıca notla değerlendirilir.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ……………………..,  projeleri yıl içinde işleyeceğimiz konulardan belirlememizin yerinde olacağını düşünüyorum.”

……………………………: “Projelerin öğrencileri geliştirici nitelikte olmasına özen gösterilmeli, öğrenciler araştırmaya yönlendirilmeli, onların, hazırladıkları projeleri sınıfta sunmaları sağlanmalıdır.”

……………………………: “Projelerin  öğrenciyi araştırmaya sevk edecek nitelikte ve uygulamalı olması öğrenciyi daha fazla motive edecektir. Kanaatimce, araştırmaya yönelik, güncel, öğrencinin çalışırken zevk alacağı kendi yorumlarını katabileceği  nitelikleri haiz konular verilmelidir. Öğrencilerin genel kültürünü artırıcı ödevler verebiliriz. Zaten edebiyat dersinin amaçlarından biri de öğrencilerin genel kültürünün artırılmasıdır. ”

………………………….: “Roman hikâye kitapları okutup özet çıkartmanın bu amaca pek de hizmet etmediğini düşünüyorum. Bunun yerine sınıf içerisinde bizim de kullanabileceğimiz değişik proje ödevleri, araştırma ödevleri, sunu vb. gibi ödevler verilebilir. Aynı zamanda verilen ödevler bir angarya olmaktan çok öğrenciye edebiyat dersini sevdirmeye yönelik olmalıdır.”

KARARLAR:

Öğrencilere, yazılı sınavlar dışında proje ve performans çalışması ile topluma hizmet etkinliklerine yönelik seminer, konferans ve benzeri çalışmalar yaptırılmasına,

Her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevi verilmesine,

Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde edecekleri başarıların, proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilmesine,

Proje ve seminer çalışmalarında öğrencilerin laboratuvar, bilgisayar, internet, kitaplık, spor salonu ve konferans salonu gibi imkânlardan etkili ve verimli şekilde yararlanmaları öncesi ve esnasında gerekli tedbirlerin alınması için okul yönetimi ile işbirliği içinde olunmasına,

Topluma hizmet etkinliklerine önem verilmesine,

Öğrencilerin bu etkinliklere katılmalarının teşvik edilmesine,

Bu konuda okul yönetimince gerekli tedbirlerin alınması için yönetimle işbirliği içinde çalışılmasına,

Proje ve performans çalışmasının puanla değerlendirilmesine,

Topluma hizmet etkinlikleri ve diğer çalışmaların puanla değerlendirilmemesine,

Ancak öğrencilerin mezuniyetlerinde belgelendirileceğinin,ilgi öğrencilere duyurulmasına,

Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve dersle ilgili araştırma çalışmalarının performans çalışması kapsamında ayrıca notla değerlendirilmesine,

Proje çalışmalarının kasımın ilk haftasında başlatılıp nisanın son haftasında teslimine,

Projelerin takibi ve değerlendirilmesi  için takip ve değerlendirme formu kullanılmasına,

Projelerin  incelenmesi için öğrencilerle aylık görüşme yapılmasına,

Projelerin. Belirlenecek  kriterlere göre değerlendirilmesine,

Projelerin aşağıda belirlenen konulardan verilmesine,

Gerekirse uygun başka konuların da verilmesine karar verildi.

PROJE VE PERFORMANS KONULARI :

Yapılan görüşmeler sonucu bütün sınıflarda verilebilecek Proje ve performans konuları ayrıca bir ekli listeyle belirtilecektir.

Öğrencilerin projeleri aşağıdaki puan cetveline göre değerlendirilecektir.

………………………. ANADOLU LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TÜRK EDEBİYATI/DİL VE ANLATIM DERSİ PROJE TAKİP ÇİZELGESİ

No:                        SINIFI:

 

PROJE DEĞERLENDİRME VE TAKİP FORMU

Kontrol TarihiKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN
Projenin Bulunduğu Aşama

ÖĞRETMENİN GÖRÜŞÜ

ÖDEV

VERİLDİ

    ÖDEV

TOPLANDI

Kaynaklar

 

      
ÖĞRENCİNİN    İMZASI      
ÖĞRETMENİN      İMZASI      

 

PROJENİN KONUSU:

 

1-) Konunun İçeriği ve Bütünlük30 
2-) Kaynaklardan Yararlanma10 
3-) Zamanında Teslim5 
4-) Temizlik, Tertip, Düzen10 
5-)  Çalışmalarını Kontrol Ettirme10 
6-)Öğretmenlerle işbirliği5 
7-)Prpje sürecinde gösterilen performans5 
8-)Teknolojiyi kullanma5 
9-)Yazım Kuralları ve ifade Yeteneği20 
TOPLAM  PUAN:100 

 

PROJENİN VERİLİŞİ: KASIM AYININ İLK HAFTASI           PROJENİN TOPLANMASI: NİSAN AYININ İLK HAFTASI

16.Başarıyı arttırma yolları:

…………………………. “Öğrencilerin mecaz anlamlı kelimeleri ve deyimleri bilmede kısır kaldıklarını düşünüyorum. Bu noktada  öğrencilere deyim ve atasözleri sözlükleri aldırmamız gerektiği kanaatindeyim” dedi.

…………………………. : “Dersin daha eğlenceli hale getirilmesini sağlamak için değişik sosyal aktiviteler uygulamalıyız. Örneğin kelime üretme yoluyla deyimler ve atasözleri öğretilebilir veya her hafta beş deyim ya da atasözü öğretilip anlamları üzerinde durulabilir.”

……………………………….:  “Dokuzuncu sınıflarda deyim ve atasözlerini öğrenme amaçlı sessiz sinema şeklinde oyunlar veya bir kelime bir işlem oyunu oynanabilir.”

……………………………….: “Tüm sınıflarda seviyelerine uygun görsel ve işitsel kaynaklardan yararlanmamız faydalı olur.Konuyla ilgili edebiyat web sitelerinin adresleri tespit edilip öğrencilere verilebilir.”

Dersleri daha zevkli işleyebilmek için aşağıdaki faaliyetlerin ders içinde uygulanabileceği de öğretmenler tarafından ilave edildi:

  • Gazete haberlerinden hikâye yazdırma
  • Öğrencilere sunum hazırlatma
  • Kelime oyunu oynatma
  • Cd, Kaset vb.dinlettirilerek veya izlettiilerek soru sorma
  • 5 dakikalık hazırlıklı konuşma uygulamaları
  • Klasik müzik eşliğinde kompozisyon yazdırma ve kitap okutma
  • Yeni çıkan kitapların tanıtımını yapma
  • Haftalık kompozisyon yazma ödevleri verme
  • Atasözleri ve deyimleri canlandırma
  • Karikatür yorumlatma
  • Bir konuşma metni dinlettirildikten sonra soru sorma
  • Yazarın kılığına girip hayatını anlattırma
  • Kırmızı koltukla konu anlattırma
  • Diksiyon Çalışmaları yapma
  • Yanlış kelimeleri vererek düzeltme çalışmaları
  • Noktalama işaretleri olmayan metin uygulaması
  • Resimlerden hareketle sıfat çalışması
  • Derslere konu ile ilgili çeşitli materyallerle girme
  • Şiir yorumlatma
  • Hikâye dramatize çalışmaları
  • Konferans salonunda dramatize çalışmaları
  • Birbirini çağrıştıran kelimelerle yazı yazdırma
  • Güncel olaylar hakkında yorum yaptırma
  • Günlük hikâye, bilmece ve yazılara yer verme
  • Sınıf panosunu kullandırma
  • Duvar panolarının hazırlanması
  • Film,video vb. Izlettirme,yorumlatma,yazdırma

KARARLAR:

Öğrenci başarısının arttırılması için ;

Öğrencilere kitap okuma zevkinin kazandırılmasına,

Sınıf seviyelerinin tespit edilerek konuların zaman zaman hatırlatılmasına,

Verimli ders çalışma yöntemlerinin öğrencilere kazandırılmasına,

Ön hazırlık çalışmalarının kontrol edilmesine,

Kütüphanenin önemi konusunda bilgi verilmesine,

Sosyo-kültürel ve sanatsal etkinlikler için öğrencilerin teşvik edilmesine,

Konuların güncellenerek  ilgi çekici hale getirilmesine,

Derslerin işlenişinde öğrenci merkezli ders anlatım tekniğinin kullanılmasına,

İlimizdeki tarihi coğrafi kültürel mekanların, derslerin özelliğine göre kullanılmasına,

Edebi-kültürel değeri olan filmlerin izlettirilmesine,karar verildi.

17.Kitap Okuma- Okutma Çalışmaları ve Kütüphane:

-Okulumuzda uygulanan okuma saatlerine bu yılda devam edilmesine

-Öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarını artırmak için ödül, taltif,  gibi yöntemler uygulanmasına

-Okul kütüphanesinin zenginleştirilmesi ve kitapların yenilenmesi, yeni yayımların tanıtılması sağlanmasına

-Seçkin eserler, bilhassa gerek Türk Edebiyatında, gerekse diğer edebiyatlarda klasik olmuş eserlerin (100 Temel Eser gibi..) okunmasının teşvik edilmesine  karar verildi.

18.YGS-LYS Türkçe ve Edebiyat çalışmaları:

YGS ve LYS içerik olarak değerlendirildi.

KARARLAR:

-LYS ve YGS için son sınıf Türk Edebiyatı müfredatı kadar Dil ve Anlatım müfredatı da sonuna kadar işlenmesine,

-YGS çalışmalarında paragraf sorularına ayrıca önem verilmesine,

-11. sınıf Dil ve Anlatım dersinde metin tahlili üzerinden YGS’ye yönelik çalışmalar yapılmasına,

-YGS denemelerinin zorluk derecesinin yükseltilmesine,

-12. sınıflarda YGS’de çıkacak o 40 Türkçe sorusu ve Türk Edebiyatıdan çıkacak 56 soru için detaylı çalışmalar yapılmasına,

-YGS Türkçe soruları için bir soru bankası takip edilmesine,

-LYS Edebiyat soruları için bir soru bankası takip edilmesine,

-Edebiyat soruları için bir konu anlatımlı LYS kitabının takibine,

-Çıkmış tüm YGS ve LYS sorularının ayrıntılı olarak çözülmesine,

-Konuların YGS-LYS’deki ağırlık derecesine göre ayrıntılı işlenmesine,

-Öğrencilerin biresel başarılarına göre yönlendirmene karar verildi.

19.Öğrenci ve velilerle ilişkiler:

……………………….:”Edebiyat dersleri, öğrencilerin duygu ve düşünce eğitimine ağırlık verir. Bu nedenle öğretmenle öğrenci arasındaki ilişki daha sıcaktır.Öğretmen,öğrencinin kişilik gelişiminde önemli bir rol oynar.

KARARLAR:

Başarılı, sorunsuz,bir eğitim-öğretim için velilerle iletişim kurulmasına,

Gerek görüldüğünde veli ziyaretleri yapılmasına,

Okul yönetimi,rehberlik servisi,sınıf rehber öğretmeni ve velilerle koordineli çalışmalar yapılmasına karar verildi.

20.Dilek ve öneriler

Zümre Başkanı ………………………, alınan kararların yeni eğitim-öğretim yılında başarıyla uygulanması dileğiyle toplantıya son verdi.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri

 

Uygundur.

… / 09 / 2015                                                                            

 

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap