Kitap Tanıtımları

Dünya Okulu Kitabının Tanıtımı

 

Salman Khan’ın Dünya Okulu isimli kitabı eğitimcilerin eğitim anlayışını yeniden gözden geçirmelerine sebep olacak türden bir kitaptır. Eğitimciler için rehber niteliğindedir. Kitapta önemli fikirler mevcuttur. Bunlardan bazılarını sizler için derledik:

Yazara göre öğretmenlerin görünüşte öğrencilere bir şeyler öğrettiğini düşünebiliriz, ancak öğretme ve öğrenme sürecinin sonunda aslında öğretmenin de bir şeyler öğrendiğini görmüş oluyoruz. Başkalarına bir şeyler öğretmenin en faydalı yanı öğreten kişilerin de öğrenmesidir.

Yazar öğretmenlerin sınıftaki pozisyonlarına da değinerek, öğretmenlerin klasik manada ders anlatmak yerine öğrencilerine rehberlik yaparak, onları yönlendirerek dersi işlemeleri gerektiğini vurguluyor. Kısacası öğretmenlerin öğrencilere öğrenmeyi öğretmeleri gerektiğini söylüyor.

Sınıf ortamında arkadaşların birbirlerine yardım ederek iş birliğine dayalı bir öğrenme faaliyetinde bulunmalarının çok faydalı olduğunu, bu çalışmaların hem akademik hem de sosyal manada öğrencilere çok fazla katkıda bulunacağını anlatıyor.(Bu uygulama köylerdeki birleştirilmiş sınıflı ilkokullardaki büyük sınıfların küçük sınıflara yardımlarını çağrıştırmaktadır.)

Uygun eğitim öğretim ortamları ve teknik imkanların sağlanması halinde tüm öğrencilerin yeterli düzeyde öğrenebileceklerini savunan yazar, bu görüşünü tam öğrenme modeli ile güçlendirmektedir.(Biz de daha önce “Öğrenemeyen Çocuk Yoktur” başlıklı yazımızda aynı görüşleri savunmuştuk.)

Yazar öğrenme alışkanlığımızı yeme alışkanlığımıza benzeterek düşünmeden otomatik olarak beslendiğimiz gibi, eğitim öğretim faaliyetlerimizi de otomatik olarak yaptığımızı bundan dolayı da yeniliklere pek açık olmadığımızı vurguluyor.

Yazar teknolojinin öneminden bahsederek teknolojik aletlerle yapılan eğitimin fırsat eşitliğini yakalama konusunda en büyük etken olduğunu, ancak teknolojinin bilinçsiz kullanılmasının faydadan çok zarar getirebileceğini vurguluyor.

Yazar eğer teknolojiyi faydalı kullanamazsak -teknolojik aletlerimiz için kaliteli içerik sağlayamazsak-teknolojik aletlerin pahalı birer oyuncağa dönüşebileceğini söylüyor. Ayrıca yazar teknolojik aletleri faydalı kullanabilirsek öğretmenin öğrencilerle daha fazla zaman geçirebileceğini bunun da öğrencilerin sosyal gelişimine katkıda bulunacağını söylüyor.

Yazar değişimin önemine dikkat çekerek değişimin zor ancak imkansız olmadığından bahsediyor. Değişime açık olmamız gerektiğine dikkat çekiyor.

Yazar öğrencilere ne öğrettiğimizden çok onlara kendi kendilerine öğrenme faaliyetlerini öğretmemizin daha faydalı olduğunu söylüyor.

Eğitim öğretim alanında sayısız kitaplar yazıldığını biliyoruz ve eğitimciler olarak belki de pek çoğunu okumuş olabiliriz. Maalesef bu kitapların pek çoğu laf kalabalığından başka bir şey değil, bildiğimiz şeylerin farklı şekillerde ifade edilmesidir. Ancak Salman Khan’ın Dünya Okulu isimli kitabı o türden kitaplardan değil; eğitime bakış açınızı ve öğrenme öğretme yaklaşımlarınızı kökten değiştirecek türden bir kitaptır.

Doğrusunu söylemek gerekirse, böyle harika bir kitabı 3-5 cümle ile anlatmak mümkün değil belki de kitaba ve yazarına saygısızlık olur. Çünkü burada anlattıklarımız bilgi kırıntısından başka bir şey değil. Kitabın tamamı okunduğunda eğitimcilerimize çok faydası olacaktır diye düşünmekteyiz.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap