LGS ile İlgili Yazılar Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

Karantina Günlerinde LGS’ye Çalışmak 2

Karantina günlerinde, evde tek başına LGS sınavına çalışırken nelere dikkat etmek gerek?

Sınavın ilk dönem konularından yapılacak olması ile ilgili bölüm için Karantina Günlerinde LGS Çalışmak 1 yazısına bakabilirsiniz.

İlk yapılması gereken asla tatil havasına kapılmadan sağlıklı bir yaşam düzeni oluşturmak olacaktır. Bunun için:

Erken kalkın. Uzun süre evde kalacağınız ve sıkılma ihtimali de göz önüne alındığında okula gidiyormuş gibi olmasa da uygun bir vakitte kalkın ve ailenizle birlikte güzel bir kahvaltı yapın.

Egzersiz yapın. Hem sağlıklı kalmak için hem de ders çalışırken daha iyi yoğunlaşmak için evde ya da balkonunuzda basit egzersizler yapın. Vücudunuzu ve beyninizi oksijene doyurun.

Dengeli beslenin. Can sıkıntısı nedeniyle sürekli bir şeyler atıştırmaktan uzak durun. Elinize ve ağzınıza hâkim olun. Belirli saatlerde yiyin, bol bol su için.

İyi uyuyun. Uyku düzeninize dikkat edin. Kararında ve iyi uyuyun. Ders çalışmak için bile olsa geç yatmamaya dikkat edin. Bu konuda En iyi Ders Çalışma Zamanı Gece mi? Gündüz mü? Yazısı size yardımcı olacaktır.

Olumsuzluklardan uzak durun. Yaşadığımız salgın nedeniyle televizyon ve internet siteleri dikkat dağıtan ve insanları karamsarlığa sevk eden pek çok haberle dolu. Enerjinizi tüketen, moralinizi bozan her türlü haberden, kişiden ve olaydan uzak durun. Unutmayın, dünya tarihinden bundan önce de pek çok salgın olmuş ve hepsi geride kalmış. Bu da geçecek. Önemli olan sizin bu dönemi sağlıklı atlatmanız. Buna odaklanın.

İkinci olarak verimli bir çalışma düzeni oluşturun. Bunun için,

Zaman çizelgesi oluşturun. Neyi, ne zaman ve nasıl çalışacağınız çok önemli. Kendinize uygulanabilir bir çalışma programı hazırlayın. Program hazırlarken gaza gelmeyin. Unutmayın en iyi ders çalışma programı uygulanabilir olandır. Programınızı yapmadan önce LGS’ye Nasıl Çalışmak Gerek yazısını okuyabilirsiniz. Buna bağlı olarak branşlara göre çözmeniz gereken sorularla sayılarıyla ilgili öneriyi yazının sonunda bulabilirsiniz.

Kaynaklarınızı düzenleyin. En iyi çalışma en çok olanı değil en doğru olanıdır. Bunun için elinizdeki kaynakları bir düzene koyun. Her branştan, hangilerini konu çalışmak için, hangilerini pekiştirme için, hangilerini deneme için hangilerini hız kazanmak için kullanacaksınız önceden belli olsun. Konu öğrenirken kolaydan zora doğru çalışın. Pekiştirdikten sonra başka bir kolay kaynak ile hız çalışması yapın.

Yanlışlarınızı değerlendirin. Yanlışlarınız size eksik olduğunuz yerleri gösterir. Yanlışlarınızı sevin ve onlarla ilgilenin. Böylece eksiklerinizi giderme şansı yakalarsınız. Yapılan yanlışlar branşlara göre bazı küçük değişiklikler olmakla birlikte genelde dört grupta toplanmaktadır ve her biri için yapmanız gerekenler farklıdır.

  1. Dikkat Yanlışları: Gözden kaçırdığınız bazı noktalar nedeniyle, yanlış okumadan kaynaklanan yanlışlardır. Yapmanız gereken dikkat ve yoğunlaşma artırıcı etkinliklere ağırlık vermektir.
  2. Konu Yanlışları: Bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlışlardır. Çözümü konu çalışmaktır. Sayısal derslerde bilgi ve kuralları, sözel derslerde önemli kavramları öğrenerek azaltabilirsiniz.
  3. Yöntem Yanlışları: Sayısal derslerde işlem yapmamaktan kaynaklanan yanlışlardır. Türkçede soruyu doğru çözümleyememekten kaynaklanır. Azaltmak için her branştan yöntem dağarcığınızı geliştirin.
  4. Muhakeme Yanlışları: Soruyu anlayamamaktan kaynaklanır. Bir sorunun çözümünde en çok onu anlamaya zaman harcamalısınız. Soruyu anlayamazsanız çözemezsiniz.

Özellikle yeni nesil soruların çözümü için Yeni Nesil Sorular Nasıl Çözülür yazısını okuyabilirsiniz.

Son olarak kendinize iyi bakın. Unutmayın siz sadece elinizde olanlardan sorumlusunuz. Elinizden geleni yaptıktan sonra elde edeceğiniz hiçbir sonuç sizi üzmesin. Ancak, tembelliğinize tevekkül elbisesi giydirmemeye de dikkat edin.

Kendi Kendine, Bağımsız ya da Öz-yönelimli Öğrenme yazısı da kendi başınıza çalışmanıza yardımcı olacaktır.

Program Önerisi:

Elbette seviyesine göre her öğrenci için çalışma programının ağırlığı farklıdır. Aşağıda bir öğrenci için ortalama bir çalışma programı önerisi bulacaksınız (haftada toplam 640 soru). Derslerdeki durumunuza göre artırıp azaltabilirsiniz.

Matematik: Her gün bir deneme (20 Soru) + Bir konu tekrar testi (20 soru) [Toplam 280 soru]

Fen Bilgisi: Her gün bir deneme ya da konu tekrarı testi (20 Soru) [Toplam 140 soru]

Türkçe: Her gün bir deneme ya da konu tekrarı testi (20 Soru) [Toplam 140 soru]

İngilizce: Haftada dört (4) deneme ya da konu tekrarı testi (10’ar soru) [Toplam 40 soru]

İnkılap Tarihi: Haftada iki (2) deneme ya da konu tekrarı testi (10’ar soru) [Toplam 20 soru]

Din Kültürü: Haftada iki (2) deneme ya da konu tekrarı testi (10’ar soru) [Toplam 20 soru]

Unutmayın!

Nasıl çalıştığınız ne kadar çalıştığınızdan daha önemlidir.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

5 yorumlar

  • Bu hafta
    Türkçeden 180
    Paragraftan 48
    İnkılap 85
    Din 230
    İngilizce 30
    Matematik 238
    Fen 160
    Toplamda 975 soru çözdüm
    Hedefim Adana Fen Lisesini kazanmak Yaptığım denemelerde 470 civarında puan almaktayım sizin yaptığınız programa göre haftalik 640 soru çözmek az olmaz mı koçluk yapan hocam bana haftalik hedef olarak 1200 soru veriyor sizce bu kadar soru çok değil mi teşekkür ederim.

    • Sevgili Burhan,
      Öncelikle başarılar dilerim. Umarım hedefine ulaşırsın. İki noktaya dikkatini çekmek isterim.
      1) yazıda belirtildiği gibi önerilen program ortalama bir program. Elbette sen daha fazlasını yapabilirsin. Haftalık 2000-3000 soru çözen öğrenciler de olabilir.
      2) Ancak ne kadar çok soru çözdüğünden daha önemlisi ne kadar kaliteli çözdüğündür. Bunun için yazı içerisinde belirtilen LGS’ye nasıl çalışılır yazısını yeniden okuyabilirsin. Sorun olursa @mnuriozturk twitter’dan yazabilirsin. Başarılar.

  • Çok güzel bir bilgilendirme ve program olmuş ama TC. İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük – Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi dersi soru sayısı haftada 20 soru az olmuş bence en az onu da 40 olmalı diye düşünüyorum.

    • Yorumunuz için teşekkürler.
      1) Elbette öğrencinin ihtiyacına göre soru sayısı değişebilir.
      2) Soruların nasıl çözüldüğü sayısından daha önemli.
      3) Gelişmenin temel mantığı zayıf taraf üzerine yoğunlaşmaktır. Bu nedenle öğrenci en çok ihtiyaç duyduğu alana daha çok zaman ayırmalıdır.
      Başarılar.

Yorum yap