Yazılı Soruları

11.Sınıf Seçmeli Türk Dili ve Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları A Grubu

1) 1950-1980 Cumhuriyet Dönemi’nde yer alan roman anlayışlarını ve bu anlayışlarda yer alan ikişer sanatçı yazınız.(12 puan) (Her biri 3puan)
2) Sohbet ve fıkra türünün farkını yazınız.(9puan)(Her biri 3 puan)
3) Makalenin özelliklerinden 5 tanesini yazınız. (10 Puan) (Her biri 2 puan)
4) Aşağıdaki romanların kime ait olduğunu yazınız. (10 puan) ( Her biri 1 puan)
Yorgun Savaşçı:
Bereketli Topraklar Üzerinde:
Bir Düğün Gecesi:
Yolpalas Cinayeti:
Tutunamayanlar:
Matmazel Noraliya’nın Koltuğu:
İnce Memed:
Yılanların Öcü:
Saatleri Ayarlama Enstitüsü:
Küçük Ağa:

5) Aşağıda tanıtılan sanatçıların kim olduklarını karşılarına yazınız? (6 puan) ( Her biri 2 puan)
Sanat hayatına Fecriati’de başlayan yazar daha sonra Milli Edebiyat anlayışına katıldı. Eserlerinde realizm akımının etkisiyle güçlü gözlemle Milli Mücadele, Anadolu, toplumun geçirdiği değişimi ele aldı. Yaban ve Kiralık Konak en meşhur eserlerindendir:

Türk toplumunu yakından inceleyip ve gözlemleyip romanlar yazdı. Töreleri, köy düzeni ve sorunlarını, tarihi olayları konu olarak işledi. Yorgun Savaşçı romanıyla Milli Mücadele’yi anlattı. Bu romanı ile birlikte Devlet Ana eseriyle ödüller aldı:

Sanat hayatına şiirle başlayan yazar edebi anlayışında üniversiteden hocası Yahya Kemal Beyatlı’nın etkisinde kalmıştır. Hikaye ve romanlarında bireyin iç dünyasını ele almıştır. Bunun dışında doğu-batı çatışması en çok ele aldığı temalardan olmuştur. Huzur ile Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi önemli romanları vardır:

6) Aşağıdaki cümleleri ögelerine ayrınız.(10 Puan) (Her biri 2 puan)
Herkes onun sadece efendilerinin huzurunda şarkı söylemek istediğini, kendilerini küçümsediğini düşünmüş. Büyük çıkarlar elde etmek için küçük fedakârlıklar yapılabilir.
Hem aslan hem de fare bilmiyormuş ne yapacağını.
Çeşitli memuriyetlerden sonra yazın hayatına atılmış yazarımız. Hayata sıkı sıkıya bağlıydı savaştan kurtulmuş çocuk.

7) Aşağıdaki boşluklara uygun noktalama işaretlerini getiriniz.(15 Puan) (Her biri 1 puan)
Kararını vermişti( ) ( )Samansur’a yazacağım, Gülsarı’yı anımsıyor musun( ) diye yazacağım. Nasıl anımsamazsın( ) babanın parti kimliğini onun sırtında götürdüm( ) Beni oraya sen gönderdin( ) Geçen gün Aleksandrovka( )dan gelirken öldü kula atım( ) Sabaha dek başında bekledim ( )bütün yaşamım gözümün önünden geçti( ) Ne olacağım belli değil, bir gün ben de Gülsarı gibi ölüveririm. Onun için, oğlum Samansur( ) partiye dönmeme yardım etmelisin. Şurada fazla bir ömrüm kalmadı. Eskiden neysem gene o insan olmak istiyorum( ) Babanın kimlik kartını durup dururken benimle parti merkezine gönderdiğini şimdi daha iyi anlıyorum. Onun oğlusun( )yaşlı Tanabay Bekasov’u iyi tanı.

8) Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun nedenini yazınız. (10 puan) (Her biri 2 puan)
Tüm çıkmış olan soruların hepsi bu kitapta var.
İzinsiz inşaata girmek tehlikeli ve yasaktır.
Köye ulaşabilmek için patika yolda aşağı yukarı tam iki saat yürüdük.
Öğrencilerin hepsi kulak kabartmış dersi dinliyordu.
Kimseye gönül koymuyor ve suçlamıyorum.

9) Aşağıda bahsedilen tekniklerin ne olduğunu yazınız. (12 puan) ( Her biri 3 puan)
• Postmodern romanlarda sıklıkla karşımıza çıkan bu anlatım tekniği, yazarın eserde kurgu içinde kurgu yapmasıdır. Örneğin roman içindeki karakterlerden birisinin bir roman okuması buna örnektir:
• Bir yazarın, başka bir yazarın eserindeki dil ve anlatım ile üslup özelliklerini taklit etmesine dayanan bir tekniktir:
• Bir yazarın eserindeki konuyu, başka bir yazarın eserinden örnek alarak oluşturmasına dayanan bir tekniktir:
• Bir yazarın, başka bir sanatçının eserini biraz alay etmek biraz da okuru eğlendirmek amacıyla değiştirip yeni bir mizahi metin oluşturmasıdır:

10) Aşağıda yer alan yazım yanlışlarını düzeltiniz. (6 puan) ( Her biri 1 puan)
Tanzimat döneminde çıkarılan ilk gazete olan Tercüman-ı Ahval Gazetesi, yeni bir edebiyatın başladığını gösteriyordu. Bu dönemde yazılan önemli eserlerden olan Felâtun Bey İle Râkım Efendi romanında kültürel değişim ele alınmıştır. Bu eserin yanısıra birçok eserde bu konu işlenmiştir. Bu eserler 19. yy’nin önemli Türk romanlarıdır. Düşününki ilk defa tanıştığımız roman da başarılı örnekler vermişiz. Bu eserler keyifle okuna bilir.

CEVAPLAR:
1) 1950-1980 Cumhuriyet Dönemi’nde yer alan roman anlayışlarını ve bu anlayışlarda yer alan ikişer sanatçı yazınız.(12 puan) (Her biri 3 puan)
– Toplumcu gerçekçi anlayışla yazan sanatçılar Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Fakir Baykurt, Abbas Sayar, Talip Apaydın…
– Bireyin iç dünyasını esas alan sanatçılar Peyami Safa, Tarık Buğra, Ahmet Hamdi Tanpınar, Samiha Ayverdi…
– Modernizmi esas alan sanatçılar Oğuz Atay, Adalet Ağaoğlu, Füruzan, Yusuf Atılgan, Nezihe Meriç…
– Millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan romanlar Hüseyin Nihal Atsız, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Sevinç Çokum, Bahaddin Özkişi

2) Sohbet ve fıkra türünün farkını yazınız.(9 puan) (her biri 3 puan)
• Sohbet türünde yazar karşısında biri varmış gibi davranır, sorular sorar ve kendi sorularını yanıtlar. Konuşma üslubu hakimdir. Fıkrada ise böyle bir durum söz konusu değildir.
• Sohbet her konuda yazılabilir ancak genellikle kültürel edebi konular tercih edilir. Fıkrada ise ele alınan konular güncel olmak zorunluluğu vardır.
• Sohbetler fıkralara nazaran daha kalıcı yazılardır. Fıkraların en büyük özelliği günübirlik yazılar olmasıdır. İşlenen konu güncelliğini yitirdikten sonra o konu hakkında yazılan fıkraların da ömrü geçmiş demektir.
3) Makalenin özelliklerinden 5 tanesini yazınız. (10 Puan) (Her biri 2 puan)
Gazete çevresinde gelişen edebî türlerden biridir. Bilimsel bir tezi savunma amacıyla alanında uzman kişilerce yazılan bilimsel makalede yargılar, kesin ve ispatlanabilir niteliktedir.
Bilimsel makaleler bir teze dayalıdır, araştırma verileriyle desteklenir. Bu makalelerde yararlanılan kaynaklar gösterilir. Öğretme ve bilgilendirmenin amaçlandığı açıklayıcı anlatımla bir düşünceyi çürüterek yerine karşı düşünceyi yerleştirmenin amaçlandığı tartışmacı anlatım biçimleri hâkimdir. Dil, genelde göndergesel işlevde kullanılır.

4) Aşağıdaki romanların kime ait olduğunu yazınız. (10 puan) ( Her biri 1 puan)
Yorgun Savaşçı:Kemal Tahir
Bereketli Topraklar Üzerinde:Orhan Kemal
Bir Düğün Gecesi:Adalet Ağaoğlu
Yolpalas Cinayeti:Halide Edip Adıvar
Tutunamayanlar:Oğuz Atay
Matmazel Noraliya’nın Koltuğu:Peyami Safa
İnce Memed:Yaşar Kemal
Yılanların Öcü:Fakir Baykurt

Saatleri Ayarlama Enstitüsü:Ahmet Hamdi Tanpınar
Küçük Ağa:Tarık Buğra

5) Aşağıda tanıtılan sanatçıların kim olduklarını karşılarına yazınız? (6 puan) ( Her biri 2 puan)
* Sanat hayatına Fecriati’de başlayan yazar daha sonra Milli Edebiyat anlayışına katıldı. Eserlerinde realizm akımının etkisiyle güçlü gözlemle Milli Mücadele, Anadolu, toplumun geçirdiği değişimi ele aldı. Yaban ve Kiralık Konak en meşhur eserlerindendir: Yakup Kadri Karaosmanoğlu
* Türk toplumunu yakından inceleyip ve gözlemleyip romanlar yazdı. Töreleri, köy düzeni ve sorunlarını, tarihi olayları konu olarak işledi. Yorgun Savaşçı romanıyla Milli Mücadele’yi anlattı. Bu romanı ile birlikte Devlet Ana eseriyle ödüller aldı: Kemal Tahir
* Sanat hayatına şiirle başlayan yazar edebi anlayışında üniversiteden hocası Yahya Kemal Beyatlı’nın etkisinde kalmıştır. Hikaye ve romanlarında bireyin iç dünyasını ele almıştır. Bunun dışında doğu-batı çatışması en çok ele aldığı temalardan olmuştur. Huzur ile Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi önemli romanları vardır: Ahmet Hamdi Tanpınar

6) Aşağıdaki cümleleri ögelerine ayrınız.(10 Puan) (Her biri 2 puan)
* Herkes/ onun sadece efendilerinin huzurunda şarkı söylemek istediğini, kendilerini küçümsediğini /düşünmüş.
Özne-belirtili nesne-yüklem
*Büyük çıkarlar elde etmek için/ küçük fedakârlıklar/ yapılabilir. Zarf tümleci-özne-yüklem
*Hem aslan hem de fare/ bilmiyormuş/ ne yapacağını. Özne-yüklem-belirtli nesne
*Çeşitli memuriyetlerden sonra /yazın hayatına atılmış/ yazarımız. Zarf tümleci-yüklem-özne
*Hayata/sıkı sıkıya bağlıydı /savaştan kurtulmuş çocuk. Dolaylı tümleç-yüklem-özne

7) Aşağıdaki boşluklara uygun noktalama işaretlerini getiriniz.(15 Puan) (Her biri 1 puan)
Kararını vermişti(: ) (“ )Samansur’a yazacağım, Gülsarı’yı anımsıyor musun(, ) diye yazacağım. Nasıl anımsamazsın(, ) babanın parti kimliğini onun sırtında götürdüm(. ) Beni oraya sen gönderdin( .) Geçen gün Aleksandrovka(‘ )dan gelirken öldü kula atım(. ) Sabaha dek başında bekledim (, )bütün yaşamım gözümün önünden geçti( .) Ne olacağım belli değil, bir gün ben de Gülsarı gibi ölüveririm. Onun için, oğlum Samansur(, ) partiye dönmeme yardım etmelisin. Şurada fazla bir ömrüm kalmadı. Eskiden neysem gene o insan olmak istiyorum(. ) Babanın kimlik kartını durup dururken benimle parti merkezine gönderdiğini şimdi daha iyi anlıyorum. Onun oğlusun( ,)yaşlı Tanabay Bekasov’u iyi tanırsın(. )(“ )

8) Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun nedenini yazınız. (10 puan) (Her biri 2 puan)
Tüm çıkmış olan soruların hepsi bu kitapta var. Gereksiz sözcük kullanımı
İzinsiz inşaata girmek tehlikeli ve yasaktır.Sözcüğün yanlış yerde kullanımı
Köye ulaşabilmek için patika yolda aşağı yukarı tam iki saat yürüdük. Anlamca çelişen ifadeler
Öğrencilerin hepsi kulak kabartmış dersi dinliyordu. Deyim ve atasözü yanlışlığı
Kimseye gönül koymuyor ve suçlamıyorum.Nesne eksikliği

9) Aşağıda bahsedilen tekniklerin ne olduğunu yazınız.(12 puan) (Her biri 3 puan)
• Postmodern romanlarda sıklıkla karşımıza çıkan bu anlatım tekniği, yazarın eserde kurgu içinde kurgu yapmasıdır. Örneğin roman içindeki karakterlerden birisinin bir roman okuması buna örnektir: Üstkurmaca
• Bir yazarın, başka bir yazarın eserindeki dil ve anlatım ile üslup özelliklerini taklit etmesine dayanan bir tekniktir: Pastiş
• Bir yazarın eserindeki konuyu, başka bir yazarın eserinden örnek alarak oluşturmasına dayanan bir tekniktir: Parodi
• Bir yazarın, başka bir sanatçının eserini biraz alay etmek biraz da okuru eğlendirmek amacıyla değiştirip yeni bir mizahi metin oluşturmasıdır: İroni
10) Aşağıda yer alan yazım yanlışlarını düzeltiniz. (6 puan) (Her biri 1 puan)
Tanzimat Dönemi’nde çıkarılan ilk gazete olan Tercüman-ı Ahval Gazetesi, yeni bir edebiyatın başladığını gösteriyordu. Bu dönemde yazılan önemli eserlerden olan Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanında kültürel değişim ele alınmıştır. Bu eserin yanısıra birçok eserde bu konu işlenmiştir. Bu eserler 19. yy’nin önemli Türk romanlarıdır. Düşününki ilk defa tanıştığımız roman da başarılı örnekler vermişiz. Bu eserler keyifle okuna bilir.
gazetesi-yanı sıra-19.yy.ın-ki-romanda-okunabilir

11.sinif secmeli turk dili ve edebiyati 2.donem 1.yazili sorulari a grubu indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap