- Aşağıda bazı kurum ve kuruluş adlarının kısaltması yapılmıştır. Hangisinde bir yanlışlık yapıldıysa yanındaki boşluğa Y yazınız.
ODTÜ’ye ( )
TV’da ( )
MEB’nin ( )
- Birleşme sırasında kelimelerden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır. Aşağıdakilerden hangisinde veya hangilerinde bu kurala uyulmamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır? Yanlış yazımların karşısına Y yazınız.
Köpek balığı ( )
Toplu iğne ( )
Çörekotu ( )
Önsöz ( )
Geceyarısı ( )
Ateşböceği ( )
- Aşağıda yabancı dilden dilimize girmiş bazı kelimeler verilmiştir. Bunların hangisi yanlış yazılmıştır? Yanlış yazılanların yanına Y yazınız.
Biyografi ( )
Labaratuar ( )
Pırogram ( )
Tuval ( )
Filim ( )
Firen ( )
- Aşağıdaki cümlelerde virgülün kullanım amaçlarını karşılarına yazınız.
*At ölür, meydan kalır.
*Sevinçlerimizi, üzüntülerimizi paylaştık.
*Mehmet Ali Köymen, bu mutlu gününde arkadaşlarının ağzını tatlandırmak için bir tepsi baklava ile sınıfa girdi.
*Birazdan, beş dakika sonra, geleceğim.
*Akşam, akşam, yine akşam
Bu göllerde bir kamış olsam.
- Masalla halk hikayesinin benzer iki özelliğini yazınız.
- Masalla destanın iki farklı özelliğini yazınız.
- Aşağıdaki boşlukları doldurunuz.
*Şinasi’nin manzum masallarının toplandığı eser ………………………………………………..dır.
*Bu anlatım türünde (………………………………………) gereklikle ilgisi olmayan, çağrışımlara dayalı, belirli ya da belirsiz zamanda olağanüstü ve kurgusal olaylar, hayali kişilikler ele alınır.
*Tarihi olayların, kahramanlıkların, olağanüstü olaylar ve kişilerin anlatıldığı…………………………..anlatım türünde yiğitçe bir söyleyiş vardır. Fiillerden yararlanılarak hareketlilik sağlanır.
*1871’de yayımlanan Emin Nihat’ın …………………………ilk öykü denemesidir.
*İtalyan yazar Boccacion’un……………………………………adlı hikaye kitabı hikaye türünün başlangıcı kabul edilir.
* Halk hikayeleri konularına göre dörde ayrılır: 1.Aşk hikayeleri 2. Kahramanlık hikayeleri 3. Dini-Tarihi Halk hikayeleri 4. Destani Halk Hikayeleri.
Aşk hikayeleri şunlardır:……………………………………, ………………………………………,…………………………………
[spoiler title=’Cevaplar’ style=’default’ collapse_link=’false’]1. Aşağıda bazı kurum ve kuruluş adlarının kısaltması yapılmıştır. Hangisinde bir yanlışlık yapıldıysa yanındaki boşluğa Y yazınız. ODTÜ’ye ( ) TV’da ( Y ) MEB’nın ( Y ) 2. Birleşme sırasında kelimelerden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır. Aşağıdakilerden hangisinde veya hangilerinde bu kurala uyulmamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır? Yanlış yazımların karşısına Y yazınız. Köpek balığı ( ) Toplu iğne ( ) Çörekotu ( Y ) Önsöz ( Y ) Geceyarısı ( Y ) Ateşböceği ( Y ) 3. Aşağıda yabancı dilden dilimize girmiş bazı kelimeler verilmiştir. Bunların hangisi yanlış yazılmıştır? Yanlış yazılanların yanına Y yazınız. Biyografi ( ) Labaratuar ( Y ) Pırogram ( Y ) Tuval ( ) Filim( Y ) firen( Y ) 4. Aşağıdaki cümlelerde virgülün kullanım amaçlarını karşılarına yazınız.. *At ölür, meydan kalır. (Sıralı cümleleri ayırmada) *Sevinçlerimizi, üzüntülerimizi paylaştık. (Cümlede eş görevli kelimeleri ayırmak için kullanılır.) *Mehmet Ali Köymen, bu mutlu gününde arkadaşlarının ağzını tatlandırmak için bir tepsi baklava ile sınıfa girdi. (Cümlede anlam gereği özellikle belirtilmek istenen özne,tümleç gibi ögelerden sonra) *Birazdan, beş dakika sonra, geleceğim.(Cümlede açıklayıcı söz öbeklerinin başında ve sonunda) *Akşam, akşam, yine akşam (Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimeler arasına konur.) Bu göllerde bir kamış olsam. 5. Masalla halk hikayesinin benzer iki özelliğini yazınız. Masal ve halk hikayesinde kahramanların yaşadıkları çevrelerde benzerlik vardır.(Yemen, Mısır, Erzincan) Olağanüstü varlıklar yönünden benzerler.(sihirli elmalar, uçan atlar) 6. Masalla destanın iki farklı özelliğini yazınız. Destanlar millidir, masallar evrenseldir. Destanlar daha çok kahramanlık konusuna yer verilir, masallarda ise konu çok çeşitlidir. 7. Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. *Şinasi’nin manzum masallarının toplandığı eser ……Müntehabât-ı Eşâr….. dır. *Bu anlatım türünde (……düşsel anlatım……) gereklikle ilgisi olmayan, çağrışımlara dayalı, belirli ya da belirsiz zamanda olağanüstü ve kurgusal olaylar, hayali kişilikler ele alınır. *Tarihi olayların, kahramanlıkların, olağanüstü olaylar ve kişilerin anlatıldığı…destansı…..anlatım türünde yiğitçe bir söyleyiş vardır. Fiillerden yararlanılarak hareketlilik sağlanır. *1871’de yayımlanan Emin Nihat’ın ……Müsameretnamesi…… ilk öykü denemesidir. *İtalyan yazar Boccacion’un……Decamerone… adlı hikaye kitabı hikaye türünün başlangıcı kabul edilir. * Halk hikayeleri konularına göre dörde ayrılır: 1.Aşk hikayeleri 2. Kahramanlık hikayeleri 3. Dini-Tarihi Halk hikayeleri 4. Destani Halk Hikayeleri. Aşk hikayeleri şunlardır:…Kerem il Aslı…, ……Ferhat ile Şirin……,……Leyla ile Şirin……… . [/spoiler]