KÜLTÜR ŞOKU
Kültür şoku bir kültürden başka bir kültüre geçişte bulunan bireylerin yeni kültüre uyum sağlamakta karşılaştıkları zorluklar, sıkıntılar, bunalımlar ve gösterdikleri tepkilerdir. Bireyler hiç alışık olmadıkları bir kültürün içine girdiklerinde ister istemez psikolojik açıdan olumsuz bir biçimde etkilenmektedirler. Bu etkilenmenin şiddeti kültürler arasında farklılığa bağlı olarak artıp azalabilmektedir. Ancak insan davranışlarının esnekliği; farklar ve değişimler karşısında insanların hemen kültürel şoka girmesini engellemektedir. Kültürel değişme, eskiyi koruma isteği, psikolojik ve çevresel faktörler kültürel şoku hızlandıran ana unsurlar arasında yer almaktadır. Kişinin yeni ortama uyum sağlayabilmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu süreye uyum süreci denilmekte ve kişiler ancak bu sürenin bitiminde içinde bulunduğu kültüre uyum gösterebilmektedir. Uyum süreci kişiden kişiye değişebildiği gibi kültürler arası farklara bağlı olarak değişebilmektedir. İçinde yetiştiği kültürel ortamda öğrendiği davranışlar, yeni girdiği kültürel yapıdan ne kadar farklı olursa uyum süreci o kadar uzun olmaktadır. Kültür şoku birkaç aydan dört beş yıla kadar sürebilmektedir. Bu süreç daha önce başka ülkelerde ya da şehirlerde bulunup bulunmadığınıza, yaşınıza, cinsiyetinize, ilgi alanınıza, tahsil derecenize ve benzeri özelliklerinize göre değişebilmektedir. Bazı bilim adamları genç insanların ve kadınların yeni duruma daha hızlı adapte olabileceklerini belirtmektedirler. Kültür şoku; gözlem, endişe, kabullenme ve geri dönüş olarak dört evreden oluşmaktadır.
DİNLEME SINAVI YÖNERGESİ:
1-Ders öğretmeni tarafından hazırlanan uygulama metni, sınıfta sadece iki kez okunacak ya da örnek metin herhangi bir elektronik cihazdan sınıfa sadece iki kez dinlettirilecektir.
2-Dinleme sonunda aşağıdaki tüm soruları yanıtlayınız.
3-Dinleme metnini dinlemek ve soruları yanıtlamak için süreniz bir ders saatidir.
4-Her soru 20 puan değerinde olup dinleme sınavınız 100 puan değerindedir.
DİNLEME SINAVI SORULARI
♠ İnsan davranışlarının……………………………………………..farklar ve değişim karşısında insanların hemen kültürel şoka girmesini engellemektedir.
♠ Kişinin yeni ortama uyum sağlayabilmesi için geçirdiği süreye…………………… ………….……… ……denir.
♠ Kültür şoku, birkaç aydan………… ……….…….. ……….kadar sürebilir.
♠ Kişinin içinde yetiştiği kültürel ortamda öğrendiği davranışlar, yeni girdiği yapıdan ne kadar…………. ……………olursa uyum süreci o kadar uzun olmaktadır.
♠ Bazı bilim adamları……………… ……….…..… ve …………………..……………. yeni duruma daha hızlı adapte olabileceklerini belirtmektedirler.
CEVAPLAR:
♠İnsan davranışlarının…esnekliği….farklar ve değişim karşısında insanların hemen kültürel şoka girmesini engellemektedir.
♠Kişinin yeni ortama uyum sağlayabilmesi için geçirdiği süreye……uyum süreci……denir.
♠Kültür şoku, birkaç aydan……dört beş yıla……….kadar sürebilir.
♠Kişinin içinde yetiştiği kültürel ortamda öğrendiği davranışlar, yeni girdiği yapıdan ne kadar……farklı………olursa uyum süreci o kadar uzun olmaktadır.
♠Bazı bilim adamları…genç insanların..…ve ……kadınların….yeni duruma daha hızlı adapte olabileceklerini belirtmektedirler.
12.sinif edebiyat 1.donem 1.dinleme sinavi a grubu indir.