1.Hayrettin, Nasrettin ve Nusrettin bir araya gelip okudukları romanlar hakkında bilgi alışverişinde bulunmaktadır.
Hayrettin: Benim okuduğum romanda Ertuğrul Gazi’nin yerine bey olan Osman Gazi beyliğini genişletmek ve güçlendirmek için mücadeleye başlamış. Bu mücadelelerde gücü, cesareti, aklı sayesinde galip gelir. Ondaki bu durumu çok beğendim.
Nasrettin: Benim okuduğum romanda roman kahramanı genç, küçük yaştan itibaren dizindeki hastalıktan muzdariptir. Bu hastalık, gencin ruhsal durumunu derinden sarsmış. Sanki o hastalığı ben yaşıyormuşum gibi hissetim.Gencin yaşadığı o içsel sıkıntılar beni çok etkiledi. Uzun süre kendime gelemedim.
Nusrettin: Benim okuduğum romanda yazar İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitim görürken dersine giren Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayat öyküsünü roman tekniğiyle vermiş. Bu tarz romanlar okumaya devam edeceğim.
Bu konuşmalara göre aşağıdaki tabloda yer alan soruları cevaplayınız?(3+3+3+3+3+3=18P)
| AHayrettin’in okuduğu roman türü nedir ve bu türün Türk edebiyatındaki ilk örneği olan eserin adı nedir?
Roman Türü: Eser Adı:
| B Nasrettin’in okuduğu roman türü nedir ve bu türün ilk örneği olan eserin yazarı kimdir? Roman Türü: Yazarın Adı: | C Nusrettin’in okuduğu romanın türü nedir ve okuduğu romanın teması nedir? Roman Türü: Teması: |
2. Aşağıdaki metinlerde yer alan anlatım tekniğini ve anlatıcı bakış açılarını yazınız? (3+3+3+3=12P)
A Odasına girince kapıyı kapadı. Boğazı düğümleniyordu. Kendini tuttu ve ağlamadı. Belki son defa gördüğü odasının her tarafına baktı. Yutkundu. Ağzında yine bir kuruluk vardı. Evet, bir isyan vardı içinde. Babasına karşı değil. Kime karşı olduğunu anlamıyor. Evden hemen çıkıp gitmeyi düşündü.
Anlatım Tekniği:
Anlatıcı Bakış Açısı:
BYatağa uzanırken yorganı üstüme çektim. Tavandan sarkan kurşun borunun ucundaki abajura bakıyordum: “Otel sana teslim. Tırnaklarını kes. Yatan olmasa bile iki haftada bir silinirdi bu oda… Hazır dururdu… On iki odalı konakta… Köylüler, tütün parası bekleyenler, parti delegeleri, dişçiler, askere gelenler, pazarcılar, sınava gelenler, kedi… Pardon frambuazlı bir pasta rica edeceğim.
Anlatım Tekniği:
Anlatıcı Bakış Açısı:
3. Aşağıdaki paragrafları okuyunuz ve bu paragraflarla ilgili çalışmayı yapınız?(3+5+3+5=16P)
A. Arabacının beklemeye vakti yoktu; çantaları kapının önüne bırakarak bizden ayrıldı. Muhtar abasının eteklerini toplayarak yere çömeldi. Ben bavulumun kenarına iliştim, konuşmaya başladık.
Yukarıdaki paragrafta birden fazla anlam çıkabilecek kısımlar vardır. Paragrafta birden fazla anlamın çıkması anlatımın hangi niteliğine aykırıdır ve bu durum paragrafı nasıl etkilemiştir?
B.Akşama doğru iş bütün tafsilatıyla anlaşıldı. Maarif müdürü, Huriye Hanım’ı tutuyormuş. Nezarete yazdığı tezkerede onun daha kıdemli bir muallim olduğunu ileri sürerek benim başka yere kaldırılmamı istemiş. Fakat nezaret, Huriye Hanım’ı göndermeyi muvafık buldu.
Yukarıdaki paragrafta yer alan yabancı kökenli kelimelerin fazlaca kullanılması anlatımın hangi niteliğine aykırıdır? Yabancı kökenli kelimelerin kullanılması paragrafın okunmasını nasıl etkilemiş?
4. A. “Yüzellilikler” listesinde yer alması Refi Cevat Ulunay’ın edebi yazarlığını epey gölgelemiş. Yurda döndükten sonra gazeteci kimliğiyle öne çıkabilmiş. Oysa akıcı bir anlatımla eski İstanbul hayatına ilişkin romanlar yazmış Ulunay. Bir yandan Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönem insanlarını; kabadayıları, eşkıyaları, varlıklı ama çizgi dışı yaşayan hanımları canlandırmış. Köle, Enkaz Altında, Mermer Köşkün Sahibi bol konuşmalarla örülü ama roman sanatı açısından yazarın iddiasız eserleridir.
Yukarıdaki metin konularına göre eleştiri türlerinden hangisine örnektir?(5P)
B . Mehmet Kaplan düşünce ve inceleme yazılarına ağırlık verir. Eserlerinde milli kültür ve medeniyet meseleleri üzerinde durur. Edebiyatımızda eleştirmen kimliğiyle tanınır.
Bu bilgilerden hareketle aşağıda verilen metinlerden hangisi Mehmet Kaplan’a ait olabilir. Gerekçesiyle birlikte açıklayınız.(4+6=10P)
I.METİN
Ortadan geniş bir yol açıldı. Padişahın gönderdiği Türk, ak bir atın üstünde yüksek kavuğu ile geliyor, uzun kaftanın etekleri iki tarafında çırpınıyordu. Saraya elli altmış adım kalınca muhafızların meşhur kumandanı, al atını yine şahlandırarak ileri sürdü.
II. METİN
Bir milletin kültür ve medeniyeti hakkında en iyi fikri bize onun şehirleri, müzeleri ve kütüphaneleri verir. Genç nesillere Türk kültürü hakkında canlı fikir vermek istiyorsak öğrencileri Türk kültürü ve medeniyetinin geliştiği şehirlerde, müzelerde ve kitaplıklarda dolaştırmalıyız.
5.Çalıkuşu ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
A. Feride, öğretmen kimliğiyle Anadolu’nun değişik yerlerinde öğretmenlik yapmıştır. Feride’nin ilk görev yeri Zeyniler köyüdür.
Feride, bu köyde neler yaşamıştır? Yazınız.(12P)
B. Feride, Kuşadasında öğretmenlik yaparken Birinci Dünya Savaşı başlamış ve okul hastaneye dönüştürülür. Hastanede Zeyniler köyünde tanıştığı Doktor Hayrullah Bey ile karşılaşır. Onun teklifi üzerine hasta bakıcı olarak çalışmaya başlar.
Doktor Hayrullah Bey Feride’nin hayatını nasıl etkilemiştir? Romanın sonunda Feride’den ne ister?(6+6=12P)
6.Çalıkuşu adlı romana yönelik metnin içeriği, üslubu ve genel değerlendirmesine yönelik eleştirel bir yazı yazınız. (Metniniz verilen konu, fikir, tutarlılık, bütünlük, üslup ile imla ve noktalama kurallarına uygunluk bakımından değerlendirilecektir.) (15P)
9.sinif turk dili ve edebiyati 2.donem 2.yazili sorulari N grubu indir
