Kitap Tanıtımları

İŞİN İÇİNDE İŞ VAR-TAYFUN KAYA

Tay

Kitabı okuyunca Taylor aklıma geldi.Taylor 1911 yılında Bilimsel Yönetim adlı kitabı yazmıştır.Taylor bu eseri sunduğunda hareket ve fiziksel düzenleme ilkeleriyle de yöneticilerin esin kaynağı olmuştu.Taylor’a göre çalışan bir kişi makinenin hareketsiz bir parçasıydı ve iyi programlanmadığı zaman verimsizleşirdi.Bu nedenle de çalışan kişilerin çok etkili bir şekilde kontrol edilmesi gerekirdi.Bu düşüncesinden yola çıkarak da verimliliğin nasıl artırılabileceği ve çalışanların nasıl güdülendirilebileceği sorusu ile ilgilenmişti.Yine Fayol’un işletmecilik kuramı ve Weber’in bürokrasi modeli…
Tıpkı kitapta olduğu gibi insanlar paraya tapmakta,hep çok çalışarak daha fazla kazanma çabasında ve zamanı öldürmektedir.Kaçırdıkları o değerli zamanları,anları geri alamamaktadırlar.Kitapta kısaca ekonominin kökeninden bahsetmiş.
📌Ekonominin;ekoloji ve ekosistem ile aynı kökenden olduğunu;Ekoloji’nin doğa bilimi, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini anlattığını;Ekosistemin ise canlı ve cansız çevrelerin olduğunu belirtmiş.Ayrıca kökenlerini Yunanca ‘oikos’tan aldığını,”oikos” ve “oikia” nın anlamlarının da ev,bahçe,toprak,su,hava,iklim,üreten ve tüketen olduğunu belirtmiş.
📌Ekonominin ise canlıların (üreten/tüketen) toprak,hava,su ve iklimden faydalanarak ürettikleri ürünlerin para ya da değer karşılığında ticaretini,yönetimini anlattığını belirtmiş.
📌Eskiden üretim ve tüketim faaliyetlerinin nasıl gerçekleştiğini kısaca anlatmış.Eskiden paranın birikmediğini yani hayatımızda her şeyden önde gelmediğini,sevdiklerimizle yaşanmışlıklarımızın bol olduğunu ki bu durum şu zamanda malesef ki geçerli değil.İlerleyen bölümlerde bu konu hakkında da yazarımız fikirlerini sunmuş bize.
📌Kısaca paranın bulunuşundan bahsetmiş veeeee para birikimi başlamış.Hep daha fazla çalış,daha fazla sıkı yönetim,daha fazla para…
📌Eeee para birikti ne oldu? Parası çok olan ‘güçlü’ oldu.Her şey onların etrafında döndü.Bu da bazılarında hırs ve kibri ön plana çıkardı.Zaman unutuldu,yaşanmışlıklar unutuldu hatta çocuklar bile unutuldu.Onlara zaman ayıramayacak kadar gözümüz karardı,çok çalıştık,oooh nihayet çok paramız oldu mu acaba?
📌Sonra daha fazla para için,daha fazla ürün satmak,daha fazla ürün satmak için de daha fazla üretmek gündeme geldi.Bu da bize sağlıksız üretimi önümüze koydu.Yediğimiz,giydiğimiz,içtiğimiz,barındığımız ve hatta soluduğumuz hava bile sağlıksız oldu.Çevreyi mahvettik.Havayı mahvettik…
📌Kapitalizmi unutmamak gerek tabiki.Bu konuyu çok anlatmaya gerek yok herkes biliyor zaten.Kısaca değişim cazip geldi sonunda ise köle olduk.Aaaa büyük devletler daha da kibarlaştırdı köle söylemini yasakladı onun yerine işçi geldi, emekçi geldi vs. vs.
📌Büyük devletlerden çokça örnek yer alıyor kitapta.Amerika,Çin vs.
Sonra ortaya borçlanma çıktı.Ülkeler birbirlerine borçlandı.Sonra borçlarını da borç alarak diğerine ödeme yaptılar.Zincirleme yani.
📌Sanayileşme başladı ve fabrikalarda iş bulanlar sanayi bölgelerine yakın yerlerde oturmak zorunda kaldı.Doğadan uzaklaştık.Sonra ne oldu beton bloklar yükseldi.Sonra da insanda depresyon,panik atak gibi psikolojik bozulmalar meydana geldi.Doğal beslenmeme ise tuz biber.Her şeyimiz alengirli oldu.Her şeyde kimyasallar kol geziyor.

Yazan: Gonca Çolak

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap