Kitap Tanıtımları

Dünyanın En Zeki Çocukları Nasıl Başardılar-Amanda Ripley

Amanda Ripley, Eğitimde Değişim Programı çerçevesinde eğitimde başarıyı yakalamış ülkelerden Finlandiya, Güney Kore ve Polonya’ya gidip orada bir yıl eğitim alan öğrencilerin yaşadıklarını, oralardaki eğitim sistemlerini, öğretmenleri ve öğretmenlerin yerini ele alıyor.

TÜBİTAK YAYINLARI

1.Baskı 2019

Yazar: Amanda Ripley

Araştırmacı yazar Amanda Ripley’in, dünyanın çeşitli ülkelerinde eğitimin nasıl olduğunu ele alan kitabı.

Kitap Sonbahar, Kış ve İlkbahar olarak üç bölüme ayrılıyor. Eserin sonunda da Değişim Öğrenci Anketi yer alıyor.

Eric, Tom ve Kim adlı Amerikalı öğrenciler, Öğrenci Değişimi Programı çerçevesinde 2010-2011 eğitim öğretim yılında farklı ülkelere eğitim görmek için gidiyorlar. Eric Güney Kore’de, Tom Polonya’da ve Kim Finlandiya’da eğitim görüyor.

Kitapta altını çizerek okuduğum yerler hayli çok. Onların bir kısmını ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım.

“Dünyanın En Zeki Çocukları Nasıl Başardılar?” farklı ülkelerin özellikle son yıllarda PISA sıralamalarında üst sıralarda yer alan ülkelerin eğitime nasıl baktıklarını, okulda nasıl bir eğitim verdiklerini, öğrencilerin derslere bakış açılarını ele alıyor.Özellikle Finlandiya ve Güney Kore’nin eğitimde yaptığı sıçramanın sebeplerini öğrenmek isteyenler için yaşayanların tecrübelerine ve araştırmacı yazar Amanda Ripley’in dikkati ve gayreti dikkate alınırsa eğitim-öğretim alanında yayımlanan kitaplara bakıldığında belli bir boşluğu doldurduğu söylenebilir.

Velilerin, çocuklarına öğretmenlerin, öğrencilerine, öğrencilerin birbirlerine, değişime giden öğrencilerin kaldığı ülkedeki ev sahiplerinin onlara yaklaşımlarını detaylı bir şekilde vermesi açısından dikkate değer bir eser.

Eğitimde teknolojiye bütün ülkelerden çok para harcayıp da onların gerisinde kalmasının nedenleri üzerinde durulması eserin yazılmasının sebeplerinden biri.

Eğitime sadece yazar gözünden değil eğitimi oluşturan öncelikle öğrenciler sonra veliler, müdür, eğitim bakanı gözünden bakması eserin inandırıcılığını bir kat artırıyor.

PISA başarı sıralamasında yüksek olan ülkelerin çocuklarının küçük yaşlarda okuma alışkanlığı kazanmış olduklarını görüyoruz.

Güney Kore’nin başarı hikâyesinde “hagwon”ların (özel kurs merkezi) etkisi bayağı büyük. Belli bir saatten (22.00) sonra buraların kapalı olması gerekiyor. Güney Koreli gençler günde on altı saat ders çalışıyorlar. Çünkü iyi bir işe girebilmek gece gündüz ders çalışıyor öğrenciler. İyi bir iş demek; iyi maaş, iyi bir evde oturmak, rahat bir hayat demek.

Pes etmemeleri, mücadele etmeleri, sıkı bir disiplin içinde çalışmaları başarılı çocukların ortak özellikleridir.

Ülkelerin eğitim sistemlerine de değinen Amanda Ripley öğretmen yetiştirmenin önemine dikkat çekerek eğitimde başarılı ülkelerde öğretmenliğin en saygın mesleklerden biri olduğunu, öğretmen maaşlarının yüksek olduğunu belirtiyor.

Kısacası eğitime meraklı, başka ülkelerin özellikle de eğitimde başarıyı yakalamış ülkelerin bu başarıyı nasıl yakaladıklarını öğrenmek istiyorsanız mutlaka okumanız gereken bir eser.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

1 yorum

Yorum yap