Bir Başka Açıdan Karantina Günleri 1 adlı yazımızın devamı niteliğindeki bu yazımız dört başlık alında ele alınmıştır.
1 – Zihnini Temizle
Yavaş yavaş yaz geliyor, havalar ısınmaya başlamışken temizlik yapalım; ama bildiğimiz türden temizlik değil, bu sefer zihin temizliği…
Hadi gelin kendimizle yüzleşelim. Zihninizi tedirgin eden, takıntı yaptığımız sorunlarımızı karşımıza alalım ve bunlara isim verelim, açığa çıkaralım. Başta kabul edelim sorunlarımızı.
Negatif durumları çözelim, bir yolunu bulalım, üstesinden geleceğimizi bilelim. Ciddi bir şekilde düşünelim ve önemli olmayan, “sorun olsun diye sorun yaptıklarımızı” çöp kutusuna atalım.
Takıntı haline getirdiklerimizi unutmak için yeni uğraşlar bulalım. Eğer zihnimizdeki gereksiz takıntılar devam ederse tam anlamıyla zihin temizliği yapmış olmayız.
Kendimizi suçlamayalım, karamsar olmayalım. Journal Of Marketing Research’de yapılan araştırmaya göre kendini suçlu hissetme durumu beyni çok yoruyor.
2 – Okumaya Doyma Zamanı
Gelelim karantina günlerinin en zevkli kısmına. İlk önce kitap okumakla ilgili bir yanlış var, onu düzeltelim. İnsanlar kitap okumayı hobi veya boş vakit doldurmak için yapılan bir aktivite gibi görmektedirler. Oysa okumak su içmek, nefes almak kadar doğal bir ihtiyaçtır ve her bireyin vazifesidir.
Yeni kitap almak yok! Kitaplığımızda yıllarca beklemiş, başka zaman okurum düşüncesiyle okunmayı bekleyen tozlanmış kitaplarımızı çıkaralım. Kişinin gün geçtikçe okuma tarzı değişir. Siz şimdiki okuma tarzınıza göre kitaplığınızdaki kitapları gözden geçirin. Okumayacaklarınızı ayırın. Okuyacaklarınızın ise önemine göre listesini oluşturun. Ve artık başlayın.
Öncelikle kendinize küçük hedefler belirleyin. Mesela günde 30 sayfa okumak gibi. Baktınız ki başlamış olduğunuz kitaptan sıkıldığınızı ya da okumak istemediğinizi fark ettiniz, işte tam bu durumlar için Fethi Naci’nin bir sözü var: ” Karpuzu kestin, baktın ki kabak. Yine de yiyecek misin o karpuzu? “
3 – Hareket Edelim
Vücut, az çalışan organa tüm fazlalıkları ve zararlı maddeleri göndererek onu çöplük olarak kullanmaya başlar. Organlarımızın fonksiyonlarını yerine getirirsek zayıf düşmemiş oluruz.
Örnek verecek olursak omurga öne, arkaya, sola, sağa eğilmek ve vücuda giden sinirleri tutmak için yaratılmıştır. Eğilme hareketlerini yeterince yapmazsak kan dolaşımımız yavaşlar.
Daima hareketli, spor yapan ve az yiyen insan sağlıklıdır. Sağlığımızı korumak ve güç kazanmak için harekete ve spora muhtacız. Bunun için kendimizi dinamik hissettiğimiz bir zaman diliminde spor yapalım. Her gün 15 dakika bile yapsak yeterlidir.
4 – Teknoloji Kullanımını Azalt
“Karantina günlerinde neler yapılabilir?” başlığını araştırmıştım ve karşıma çıkan her 10 siteden 8’inde açıkça söylemek gerekirse teknoloji kullanımının artırılmasını tavsiye ediyorlar. Bu fırsat zamanında aksine kullanımları en azami dereceye indirmemiz ve aile bireyleriyle kaliteli vakit geçirerek beyin fırtınası yapmalıyız.
Telefon, tablet vs.lerden uzaklaşıp kendimizle daha etkili iletişim kurabiliriz. Bazı anlar hiçbir şey yapmayıp sadece kendimizle kalalım ve sadece içinde olduğumuz ana odaklanalım. Yapılan araştırmaya göre, olumsuz düşüncelerle savaşmak için bunu günde 10 dakika yaparsak zihnimiz birkaç günde temizlenebilir.
Teknolojiyle gereğinden fazla iç içe olduğumuz zamanlarda uyku problemleri, hafıza değişiklikleri ve sersemlik gibi şeyler görülebiliyor. Kısacası psikolojiyi olumsuz etkilemekte. Zararlarını bile bile zaman israfına yönelmeyelim.
Ne kadar da güzel yazıyorsunnnn.BA YIL DIM
Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için😇