Yaşam

Bir Başka Açıdan Karantina Günleri 1

1- Yeni Hedefler Belirle

Boşluğa düştüğümüz bu dönem elbet bitecek. E, bu dönemden sonra ne kadar başarılı biri olmak isteriz değil mi? Kendimizi eksik hissettiğimiz konuları süzgeçten geçirelim. Kendimize özgü bir tarzda hedef belirleyelim. Bu belirlediğimiz hedefe ulaşmak için bir plan oluşturmak gerekecektir.

Aklımızda “Zamanımı nasıl kullanmalıyım,  günlük yaşamımı nasıl belirlemeliyim,  hedefime ilerlerken neyi ne zaman yapmalıyım?”  gibi sorular olabilir .4 maddede kısaca özetleyelim.

1: İlk önce kendimizi motive edip o hedefin hayalini kuruyoruz.

2 : Hedefimizi yazıyoruz,  neden ona ulaşmak gerektiğini,  nerelerde lazım olacağını not alıyoruz.

3 : Hedefle ilgili bolca araştırma yapıyoruz. ” Hedefe ne kadar yakınız? ” bu soruyu da kendimize sormayı unutmuyoruz.

4 : Günlük planında hedefe çalışmanın uygun olduğu saatleri belirleyip ona göre zaman haritası çıkarıyoruz.

2 – Vakit Seni Tüketmesin

Her doğan yeni günde 86.400 saniye,  1.440 dakika,  24 saat bize hediye verilir. Günümüzü bir gün önce geceden planlamak,  o günün verimli geçmesini sağlayacaktır. Günümüzü hesaplarken saat üzerinden hesaplamayalım. Nasıl mı?

Günlerimizi saatlere bölerek planladığımızda daha az iş yapıyorken,  dakika ve saniye üzerinden planladığımız zaman daha da başarılı olma oranını artırır. Her yeni doğan gün bizim için bir fırsat ; hedeflere ulaşmada,  daha iyi bir insan olmada. 

Eğer gerçekten bir hedefiniz varsa ve sonucunun da güzel olmasını istiyorsanız zamanınızı planlayın. Gün sonunda ne kadar verimli işler yaptığınızı,  hangi işlerin sizi oyaladığını belirleyin. Bir sonraki günün bir önceki günden daha verimli olmasını planlayın. Ve şunu da unutmayalım ki hedefine ulaşmış insanların neler yaptığına değil,  neleri
“ ne zaman” yaptığına bakmak gerekir.

3 – Bol Bol Düşün

Yoğunduk belki, pek çok yalnız kalmaya,  kendimizle vakit geçirmeye fırsat yoktu. Bazı sorular kalıyordu kafamızda “Ben kimim,  neden yaratıldım,  kendimi tanıyor muyum?” gibi. Artık kendini tanımanın vakti geldi diye düşünüyorum. Kendini tanımayan birey,  öğrenmeye hazır değildir  çünkü.

Kalbini kırdığımız,  haksızlık yaptığımız kişiler illa ki vardır. Tatsız olayları gözden geçirelim. Özür dileyelim önce kendimizden,  sonra da kalbini kırdıklarımızdan. Mutlu olalım artık. İyi bir insan olalım. Yanlışlarımıza bakalım,  bakalım ki başkalarının değil kendi hatalarımızı düzeltelim.

Bütün bu zamana kadar yaşadığımız sıkıntılar bizim için bir deneyimdir. Artık kafamızda oluşturduğumuz yeni ve huzurlu hayatımızda karşımıza çıkan sorunlara hazır olalım. Bilelim ki sorun yaşamak doğaldır.

4 – Aman Dengeni Kaybetme

Kabul etmek gerekirse tatil gibi bir zaman dilimindeyiz. Ama evde olmamız gece geç yatıp sabah istediğimiz saatte kalkmak demek değildir.

Evdeyken spor yapabiliriz. Böylelikle daha zinde ve aktif olabiliriz. Spor yapmak,  kişinin kendine olan özgüven ve saygınlığına işaret eder. Tabi evde her spor yapılmaz 🙂 Kendi tarzına uygun, ilgi duyduğun bir spor dalını seç. Uygun bir zaman belirle. Hareketsiz bir beden seni memnun etmeyecektir

Strese neden olan kaynaklardan biri de uyku düzensizliğidir. Uyku ihtiyacımızı gideremezsek gün içerisinde daha gergin bir kişilik içinde oluruz. Düzensiz uyku,  kişisel başarıyı düşürmektedir. Kendine iyi gelen uyku süreni belirle. Ortalama 7 saat uyku,  uyku ihtiyacını gidermeye yeterli gelecektir.

5 – Kendine İyi Bak

Kendine iyi bakman yani bedeninin temiz olması hem kişiyi mutlu etmekte ve bireysel güven vermektedir. Kendimizi iyi hissetmek de psikolojimizi olumlu yönde etkiler. Kişisel bakım yapman,  sağlıklı olmanı sağlar.

Bunu yaparken de “başkalarına güzel görünmek” başlığı altında yapmamalısın. Önemli olan senin temiz ve mutlu olmandır. Ne olursan ol kendine özgü bakım yap,  taklitten kaçın.

Tabi her önümüze gelen kişisel bakım malzemesini kullanmamak gerekiyor. Kullanacak olduğumuz kremlerin,  roll-onların içeriğine dikkat etmek gerekmektedir.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatma Zehra

Yorum yap