Başlığımızı okuyunca çocuklarımızı “el bebek gül bebek” yetiştirelim gibi bir anlam çıkmasın. Neden çocuklarınıza iş yaptırmayın başlığını attığımızı biraz sonra izah etmeye çalışacağız.
Çocuk eğitimi karmaşık bir konudur ve bu konuda birbirine taban tabana zıt görüşler vardır. Bunlardan birisi de çocuklarımızdan ev işlerinde yardımcı olmalarını istemektir.
Böyle bir beklenti genelde çalışan anne babalarda daha fazla görülmektedir. Çalışan anne babalar iş yerinde fazlasıyla yorulduklarından ev işlerini yapmaya tahammülleri kalmaz. Bir de bunun üzerine çocukların evi dağıtması eklenince bu durum tahammül edilemez bir hale gelir.
Çocuklarının da hayat maratonunda kendilerine yardımcı olmalarını bekleyen çalışan anne babalar çocuklarına iş yaptırmak adına farkında olmadan becerilerinin çok üstünde sorumluluk yükleyebilirler. Bu durum ise çocuklara fayda sağlamaktan çok zarar vermektedir.
Aslına bakarsanız çocukların ev işlerinde anne babalarına yardımcı olmaları gereklidir. Çünkü sorumluluk verilen çocuklar hayatta daha başarılı olmaktadır. Burada en önemli nokta verilen sorumluluğun dozunu iyi ayarlamaktır.
Gelişmiş pek çok Avrupa ülkesinde çocuklara küçük yaşlardan itibaren yaşlarına uygun işleri yaptırarak yaşam becerilerini kazandırmaya çalıştıklarını görmekteyiz.
Avrupa insanının olaylara bakış açısı bizlerden biraz farklıdır. Bizler çocuklarımız sorumluluk alsın ve işlerin bir ucundan tutsun diye düşünürken Avrupalılar çocuklarına hayatta ihtiyaç duyacakları becerileri kazandırmak ve onları yetişkin insan yaşantısına hazırlamak isterler.
Çocukların ev işlerinde yardımcı olmalarını beklemek kadar doğal bir şey olamaz. Ancak çocuklara iş yaptırmaktan amaç, bizlerin üzerindeki yükü paylaşmaları değil; yetişkin insan yaşantısına adapte olmalarıdır.
Yetişkinler çocuklarından kendilerinin yaptığı işleri yapmalarını beklerlerse onlara kapasitelerinin üstünde yük yüklemiş olurlar. Kapasitesinin üstüne sorumluluk yüklenen çocuklarda yılgınlık belirtileri görülebilir.
Bunca laf kalabalığından sonra okuyucularımız öyleyse ne yapacağız diye düşünebilirler. Yapmamız gereken çocuklarımıza yaşlarına uygun işleri hissettirmeden adeta onlarla oyun oynuyormuşçasına yaptırmaktır.
Böyle bir yöntem emrederek yaptırmaktan daha iyi ve daha akıllıca bir yöntemdir. Çocuklarınıza iş yaptırmayın; onlarla iş yapma ve birlikte yaşama oyunu oynayın. Bunu yapabilirsek ulaşmak istediğimiz hedeflere çocuklarımızı kırmadan ulaşmış oluruz.