Sevgili okurlar, bu yazımızda sizlere TED konuşmalarından derlediğim bir hayat hikayesinden bahsetmek istiyorum. Bahsetmek istediğim hayat hikayesi Türkiye’de halkla ilişkiler denilince ilk akla gelecek isimlerden birisi olan Betul Mardin’dir. Betul Mardin’in hayattaki parolası: Engelleri avantaja çevirmektir. Ona göre hayatta engel yoktur. Engeller başarının ayak sesleridir.
Sanatçının parolası bize de çok tanıdık geldi. NLP bir ilke vardır: “Başarısızlık yoktur sonuçlar vardır. “diye. Betul Mardin olumsuzlukları geri bildirim verileri olarak kabul eden bir iş kadınıdır.
Betul Mardin’in yaşam hikayesi sıradan bir insan için trajedi denilebilecek olaylarla doludur. Anne babası çalışan Betul Mardin, bakıcısından çok defa dayak yemiş bir çocuktur. Bakıcısından yediği dayaklar sonucu travma yaşayan Betul Mardin, beş yaşına kadar konuşamamış ve konuştuğunda da kekeme bir şekilde konuşabilmiştir.
Kekemeliğinden dolayı kendisi ile alay edenler olmuş, ancak Betul Mardin yaşadığı bu olumsuz olaylara takılıp kalmamış, ağzına taş koyarak egzersizler yapmış ve kekemelikten kendi çabası ile kurtulmuştur. Küçükken yediği dayaklardan dolayı zihinsel hasarlar yaşayan sanatçı bu sıkıntıların da üstesinden gelebilmeyi başarmıştır.
Betul Mardin, her zaman güçlü kadın profili çizmeyi başarmış ve kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarının çok önemli olduğunu anlatmıştır. Kadınlara meslek sahibi olmalarını ve sürekli olarak bir şeyler üretmelerini tavsiye eden sanatçı hayattaki enerjinin çalışarak kazanıldığını mesajını vermiştir.
İngilizce ve Fransızca bilen Betul Mardin, bu dillerden tercümeler yapmış, radyolardan teklifler alarak radyo programcılığı ve röportajlar yapmakla kalmamış aynı zamanda bayanlara özel dersler veren sanatçı bir dönem bankalarda halkla ilişkiler uzmanı olarak da çalışmıştır.
İki defa evlilik yaşayan sanatçı bu evliliklerinden biri kız, biri erkek olmak üzere iki çocuk sahibi olmuştur.
Yurt dışında müşteri ilişkileri uzmanı olarak çalışan sanatçı, çeşitli konferanslara katılımcı ve konuşmacı olarak katılmış ve çok değerli çalışmalar yapmıştır.
Betul Mardin, Türkiye’ye döndükten sonra ülkemizde o dönem pek yaygın olmayan halkla ilişkiler şirketi kurmuş ve bu konuda çığır açmıştır.
Betul Mardin, 80 yıllık hayatında bu denli enerji dolu ve dinç bir kadın olmasını sürekli olarak çalışmasına ve bir şeyler üretmesine bağlıyor. Kendisine parola edindiği engelleri avantaja çevirmek cümlesi onu hayatta daima başarılı olmaya yönlendiriyor. Bu düşünce bizler için de gerçekten yönlendirici bir düşünce tarzı olmalıdır. Mazeret üretmeyi alışkanlık haline getiren insanlar için Betul Mardin’in hayatından çıkarılacak sayısız dersler vardır.