Dokümanlar Edebi Şahsiyetler

Hoca Mesud (14.yüzyıl)

Hoca Mesud diye tanınan şairin adı Hoca bin Ahmed’dir. 14.yüzyıl şairlerindendir. Hayatı hakkında yeterli bilgi yoktur.

Hoca Mesud’un iki eseri vardır. İkisi de tercümedir. Bu iki eser de 14. yüzyıl Türkçesi’nin kelime hazinesi ve gramer yapısı bakımından son derece önemlidir. Döneminde kullanılan deyimleri ve atasözlerini nazma geçiren şairin dili sade olup Arapça ve Farsça kelimelere oldukça az yer vermiştir. Bazı vezin kusurları bulunmakla beraber onun nazma hâkim olduğu göze çarpmaktadır. Araştırmacılar, Hoca Mesud’un bugün bile zevkle okunabilecek başarılı tercümeler meydana getirmiş olduğu görüşündedir.
Eserleri:

  1. Süheyl ü Nevbahar
  2. Ferhengname-i Sadi
Süheyl ü Nevbahar

Süheyl ü Nevbahar

Süheyl ü Nevbahar

1350 yılında tamamlanmıştır. 5703 beyitten meydana gelen bir aşk mesnevisidir. Bu eser Farsça’dan çeviridir. eser, Yemen padişahının oğlu Süheyl ile Çin fağfûrunun kızı Nevbahâr arasındaki aşk macerasını anlatır. dinî, ahlâkî nasihatlerle örülü fikrî ve didaktik bir özellik taşımaktadır. Eser, “Feûlün feûlün feûlün feûl” vezniyle yazılmıştır.

 

 

 


Ferhengname-i Sadi

1354’te yazılmıştır. 1073 beyitten meydana gelen bir mesnevidir.

Sadi’nin Bostan adlı eserindeki şiirlerden seçilmiş bazı şiirlerin tercümesidir. Eserde dini-ahlaki öğütler ve bunlarla ilgili hikayeler yer almaktadır. Eser, aruzun“feûlün feûlün feûlün feûl” vezniyle yazılmıştır.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap